22 Aug, 2021

Äger större andel av Kindred nu

Jag har det glada beskedet att jag numera äger ca 0,0012% av bolaget Kindred. Vilket visserligen betyder att det är en bit kvar till jag kommer in på topplistan bland största ägarna, men jag äter mig sakta men säkert uppåt. Det som är lite kul är att jag klättrar uppåt på två sätt. Dels genom att jag återigen börjat köpa lite aktier i bolaget. Närmare bestämt har en del av utdelningarna under början av sommaren och alla utdelningar som kommit in senaste månaden gått till köp av Kindred.

Men en liten liten sköter sig självt genom att Kindred har börjat återköpa aktier. Närmare bestämt 50 000 aktier om dagen.

Tanken är att de ska återköpa upp emot 4 miljoner aktier totalt fram till i mitten av december (räknat på dagens kurs, går aktien ner kan de köpa lite fler aktier och går aktien upp blir det lite färre, men de får max köpa för 600 miljoner kronor).

Att bolag återköper aktier kan man säga är ett alternativ till utdelning. De har helt enkelt pengar i kassan som de inte behöver och för dessa pengar köper de sin egna aktie. Vilket gör att det blir färre aktier ute på marknaden som ska dela på framtida vinster. Det vanligaste är att bolaget sen makulerar de aktier som de köpt. I nuläget äger Kindred själva lite över 3 miljoner aktier och om de köper de tänkta 4 miljoner aktierna under resten av året betyder det att 7 miljoner av 230 miljoner aktier ägs av Kindred själva. Vilket alltså motsvarar ungefär 3% av bolagets aktier.

Det här gör så klart ingen avgörande skillnad på vinsten per aktie för 2022 om vinsten ska delas upp på 230 miljoner eller 223 miljoner aktier. På kort sikt kan så klart vinsten slå mycket mer än 3% upp eller ner som alltså påverkar mycket mer än antalet aktier som ska dela på vinsten. Men vissa bolag har varit konsekventa och köpt tillbaka aktier år efter år och då gör det en väldig skillnad över tid. Kan bolaget generera så mycket pengar att de har råd både med en  utdelning på 3-4% om året (som man återinvesterar i fler aktier) och bolaget samtidigt återköper 2-3% av aktierna och man dessutom kan månadsspara och köpa lite fler aktier för tex sin lön så blir det snabbt en fin snöbollseffekt.

Nu har ju inte jag någon lön så jag får sätta ett rimligt mål att ta mig från dagens 0,0012% till kanske 0,0014% av hela bolaget inom något år. För att nå ditt behöver jag köpa 350 aktier till och nå målet 3 000 aktier. Samtidigt som Kindred återköper och makulerar ner totala antalet aktier till 215 miljoner aktier.

Kindred är fortfarande en ganska liten del av vår portfölj med runt 3% vikt (men vid början av året stod den för ca 2%, mest tack vare att aktien gått bättre än portföljen som helhet hittills i år). Jag ser gärna att den växer till 4-5%, men har inga planer på att sälja något annat för att vikta upp Kindred utan det får ta sin tid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.