Analys
23 Aug, 2021

Veckobrev v34

Så kom då den rekyl som många väntat på med en nedgång i veckan med nästan 2% för OMXS30 och 1,4% för OMSSPI. Svagare ekonomisk statistik från framförallt Kina men även USA och fallande olje- och kopparpriser kombinerat med allt tydligare tecken från amerikanska Fed att de avser att minska tillgångsköpen mot slutet av åren fick så slutligen marknaderna på fall. Men kommer verkligen Fed att skruva åt penningkranen om den amerikanska ekonomin börjar vackla eller pandemin återigen sprider sig? Den som lever får se!!! Fredagens kraftiga återhämtning tyder dock att ”buy the dips” fortfarande är en gångbar reflex. På rapportfronten fortsatte det med i allmänhet positiva överraskningar. Speciellt glädjande är att de tre börsnykomlingarna RevolutionRace, Cint och Hemnet alla lyckade slå högt ställda förväntningar. Men de har enligt min mening bara kommit myrsteg framåt för att det ska gå att räkna hem aktiekurserna.
 
Två intressanta punkter i rapporten. Trots en i alla avseenden fantastisk rapport från New Waves i veckan ledde det till ett kurstapp på några procent.Avsaknaden av nyheter i rapporten efter den omvända vinstvarningen i juli och vinsthemtagningar efter årets stora kursuppgångar (150% enbart i år) torde vara skäl till kursnedgången. Möjligen har också påminnelsen i rapporten om att bolaget möter svårare jämförelsetal under de närmaste kvartalen spelat in. Vad jag fäster mig vid i rapporten är dock två intressanta positiva punkter. I likhet med flera andra företag genomförde New Wave omfattande besparingar och effektiviseringar i samband med att pandemin bröt ut förra året. Även om de externa kostnaderna tillsammans med  personalkostnaderna steg med ca 20% i Q2 i förhållande till motsvarande nedstängda kvartal förra året var det fortfarande långt under nivån under motsvarande kvartal 2019. Företagsledningen verkar också vara mycket optimistisk vad gäller att hålla kostnaderna under kontroll även när samhällena nu öppnas upp allt mer. Hur man lyckas med det kommer nog inte bara för New Wave bli avgörande för marginalutvecklingen. Den andra saken jag fäste mig vid i rapporten är den finansiella utvecklingen. Låga varuinköp och en omsättningshastighet i varulagret som steg till 1,2x (1,0) gjorde att lagret minskade trots omsättningsökningen. Just varulagrets storlek har av New Waves belackare ofta framställts som ett stort problem. Det positiva resultatutvecklingen kombinerat med rörelsekapitalutvecklingen gör också att den finansiella nettoskulden minskar i rask takt och har på ett år halverats. Som en effekt av detta har soliditeten ökat till 59% (48) och New Wave har väl aldrig varit lika finansiellt starkt. Kursuppgången har dragit upp de finansiella nyckeltalen och New Wave är kanske inte längre ”billigt” med traditionella mått mätt (P/E 14x enligt min hemsnickrade prognos för innevarande år) men samtidigt ligger en marginalmålshöjning från nuvarande 15% i korten. Dessutom skulle en särnotering eller försäljning av varumärket Craft med dagens värdering av andra friluftsvarumärken troligen kunna ge en ordentlig förstärkning i aktiekursen. 
 
Tickar alla boxar. Bland veckans alla utmärkta rapporter fastnade jag för Novotek med ett börsvärde på 600 MSEK (inklusive veckans uppgång). Efter att i veckan i Q2 ha rapporterat en huvudsakligen organisk omsättningsökning om 40% till 109 MSEK och ett rörelseresultat som steg ännu snabbare till 16,0 MSEK (9,2) blev aktien en av veckans kursvinnare med en uppgång på 25%!!! Novotek är distributör och integratör av hård- och mjukvara inom automation och IT-säkerhet. Tjänsterna innefattar bland annat processoptimering, energiövervakning och produktionsplanering till en mycket bred kundkrets inom industri, energi och livsmedel. Enligt företagsledningen har intresset för områden som digitalisering, cyber security och industri (4,0) om något ökat till följd av pandemin - områden som Novotek med sina produkter och tjänster ligger långt framme inom. Med en kassa på 100 MSEK och inga räntebärande skulder kan bolaget fortsätta göra offensiva satsningar som man tidigare gjort genom förvärv i Storbritannien och Schweiz. Aktien har visserligen stigit med 50% på ett år men ett EV/EBIT på 10x känns inte avskräckande med tanke på bransch och på hur många av dess konkurrenter värderas.
 
Vårdskulden och ProstaLund. Till följd av pandemin har som bekant många patienter fått stå tillbaka med sina operationer och behandlingar. I och med att trycket på sjukvården under hösten förhoppningsvis nu minskar (se nedan) finns det förhoppningar om att det stora ”operationsberget” ska börja betas av. Ett bolag som i allra högsta grad borde gynnas av detta vore ProstaLund, som är inriktat mot behandling av prostataförstoring. Via bolagets patenterade behandlingskatetrar CoreTherm ges värmebehandling av godartad prostataförstoring (BPH) utan behov av kostnadskrävande kirurgiska ingrepp. Till följd av pandemin har flera kliniker hållit stängt eller patienttillströmningen varit mycket begränsad bland annat till följd av patienternas ålder. Trots det kunde man i delårsrapporten i veckan visa på en 40% försäljningsökning under första halvåret och 1000 genomförda behandlingar under de senaste 12 månaderna.  Förhoppningarna om en ökad aktivitet under andra halvåret grundar sig inte bara på att kliniker öppnas och fler patienter kan/vill söker sig dit men kanske lika mycket på att vårdgivare för att klara av ”operationsberget” är beredd att söka nya mindre resurskrävande behandlingsformer som CoreTherm. För ska dessa köer ska  försvinna - som naturligtvis existerar inom mängder med andra diagnoser än prostataförstoring – måste det troligen till ett ordentligt radikalt omtänkande inte bara bland vårdgivare utan bland läkare. Det ska också bli intressant att se om ProstaLunds marknadsföring - som i ökad utsträckning under våren skett mot potentiella patienter - får genomslag i efterfrågan när möjligheterna öppnar upp. Det är lätt att instämma i VDs ord om att det här kommer bli en ”fantastiskt spännande höst”. 
 
Ännu en rapportbesvikelse från Railcare. Jag rekommenderade under förra året i detta veckobrev Railcare, som jag tyckte var en konjunkturstabil aktie som borde gynnas av alla satsningar som görs på järnvägsnätet inte bara i Sverige och med många innovativa tekniksatsningar som borde få genomslag. Jag gjorde avbön efter deras förra rapport i maj och fick ta på mig tageltröjan. Och tur var väl det för företagets Q2-rapport var ingen munter läsning och veckans nedgång med nästan 15 % var enligt min mening välförtjänt. Det innebär att börsvärdet är under 500 MSEK och aktiekursen backat med 25% på ett år. Det var framförallt den svenska och brittiska entreprenadverksamheten som drog ned omsättning och resultat i kvartalet och leder till att koncernen visar på en omsättningsminskning på nästan 15% till 90 MSEK och ett rörelseresultat på -2,5 MSEK (14,3). Enligt företagsledningen förklaras i huvudsak tappet på framflyttade projekt men som nu har påbörjats i tredje kvartalet. Det är alltid svårt för ett litet företag med stora beställare att hävda sig men  det fanns ingen varning i Q1-rapporten om en nedgång av denna storleksordning, vilket gör mig lite misstänksam. I samband med rapporten uppger Railcare att de kommer att etablera sig i Hong Kong med entreprenadverksamhet under hösten. Med tanke på att någon vändning i den engelska verksamheten inte kan redovisas tycker jag det är en vågad satsning. Men om företagsledningen har rätt att alla projekt bara är framflyttade, maskinförsäljningen står inför ett genombrott med bland annat världens största batteridrivna underhållsmaskin för järnväg och kunderna i Hong Kong bara sitter och väntar på Railcares etablering då är det kanske nu man ska köpa aktien under den kursnivå som uppnåddes redan 2015. Men bränt barn skyr elden…..
 
Det är intressant att gå tillbaka ett år och försöka komma ihåg stämningsläget då, där jag tror att de flesta trodde (inklusive undertecknad) att pandemin sakta skulle försvinna under hösten. Så blev som bekant verkligen inte fallet dock utan att det då fick allt för stor påverkan på börsen. Men vad skulle hända om vaccinationerna inte biter – vilket det ju börjar finnas vissa indikationer på - och vi därför får ännu en våg men nu med helt andra värderingar och vinstprognoser?  Sista hela veckan för Q2-rapporter (det finns en dag i augusti veckan därpå att rapportera) och det blir lite av ett crecendo med kursvinnare i år som Instalco, FM Mattsson och Green Landscaping. Ett tyskt IFO-index på onsdag lär också ådra sig intresse.  Sommaren lider mot sitt slut och på noteringsfronten väntar många bolag. Närmast i tur bland de lite större är Söder Sportfiske med en värdering på 350 MSEK, som jag hoppas återkomma till nästa vecka. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
 
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.