24 Aug, 2021

Ilonsi - oseriösa metoder!

 

 

Ilonsi och deras markandsföring/försäljning

 

Nu har det gått några veckor sedan vi första gången hörde talas om ”influencerföretaget” Ilonsi och det har hittills inte varit några direkt hedrande omnämningar. Det började med att några stora (och i högsta grad tvivelaktiga) Instagramkonton gick ut och lovade den som köper aktier i Ilonso rabatt på 20% för den som följer det/de aktuella kontona. Dessutom lovar de resor till Istanbul och andra förmåner för den som köper en viss mängd aktier i bolaget. Därefter gick det bara någon vecka innan Instagramkontot Hemnetknarkarna gick ut och lottade ut aktier värda 100.000 kr i utbyte mot att man följer vissa finansrelaterade konton och Ilonsi på Instagram. Detta väcker såklart en del frågor. Dels börjar vi undra över vad är det för företag som behöver sälja sina aktier med rabatt och dels ge bort aktier i utbyte mot aktier. Värdet på aktierna verkar också ganska svårt att säkerställa. Utifrån siffrorna nedan känns 100.000 kr som att det skulle vara större delen av bolaget man vinner. Kanske hela.

Hemnetknarkarna har tidigare varit ett uppskattat konto men efter den här typen av samarbeten har vi hört många som tappat förtroendet för det kontot och avföljt. Vi får gissa att många av de missnöjda följarna också anmält kontot för idag på eftermiddagen ser det ut att vara avstängt eller tillfälligt släckt.

 

 

Verksamheten

 

Verksamheten verkar förenklat vara någon from av eventmaking där Ilonsi bjuder in influencers och sen ska dessa bjudas varor som tillhandahålls av Ilonsis kunder. Då lovar Ilonsi att man som företag får spridning på Instagram mm. Det kanske är en genial affärsidé 2021 men att investera i ett bolag med den här affärsidén är inte riktigt något för oss. Speciellt inte när bolaget marknadsför sina egna aktier på det sätt de gör. Om värdet på aktierna vore högt så skulle det ju varit bättre att betala med pengar istället för med aktier och redan det gör att vi avstår. Ett exempel som företaget själva framhåller är Red Bull. Då har Ilonsi hållit i ett "event" där 25 influencers var på Ilonsis kontor och där Red Bull hade levererat energidrycker (oklart om de betalat för samarbetet eller om de bjöd på dryckerna eller hur Red Bull evererat dryckerna och en minibar). Under mötet ska Ilonse sedan har förklarat sin verksamhet för dessa närvarande influencers. Det här är som sagt kanske genialt men det låter lite tunnt för vår del.

 

Bolaget

 

Tittar man lite närmre på bolaget visar det sig att de verkar ha funnits i några år. Det finns i alla fall historik på Allabolag.se sedan 2016 och hittills har det inte varit någon framgångssaga direkt men 2020 lossnade det i alla fall och de omsatte 1,9 miljoner kr. Det ser dessutom ut som att deras kontor ligger hemma hos ägaren och dennes familj. Såklart kan många framgångsrika företag ha grundats hemma i pojkrummet hos ägare/VD men om man inte lyckats flytta hemifrån när man drivit bolaget i minst 5 år så drar i alla fall vi öronen åt oss.

Det är också mycket oklart vad det egentligen är man investerar i. Det verkar som att man köper (eller vinner) aktier i Ilonsi AB som i sin tur äger 20 % av Ilonsi Ltd som i sin tur äger Ilonsi application. Vi har inte fördjupat oss mer i vad som skulle ingå i denna applikation men det är för oss en gåta hur någon över huvud taget kan hitta ett värde på 100.000 kr i det bolaget. Inte ens om man fick hela bolaget och ägarens pojkrum på en av Göteborgs finaste adresser på köpet skulle vi investera i bolaget.

 

Det slutar som ni säkert förstår i att vi inte investerar i Ilonsi. Aldrig skulle vi heller samarbeta med ett företag som agerar på det här sättet. Vi skulle heller aldrig ha något att göra med de oseriösa konton som försöker lura på okunniga investerare den här typen av investeringar!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.