26 Aug, 2021

PPM och IPS

Jag har fått någon idé om att jag trots mitt tidiga jobbslut ska ha 1 miljon i såväl min PPM (premiepension) som min IPS (individuellt pensionssparande) när det är dags för uttag. Lite flummigt mål då "när det är dags för uttag" är en väldigt oklar tidpunkt. Jämförelsen haltar dessutom då uttaget från IPS kommer ske betydligt tidigare än från PPM. Kanske blir det vid 55 resp 65.

Jag lockas lite av tanken att jag tack vare tidiga insättningar och ränta på ränta kan få en ok peng i pension i förhållande till de få år jag ändå jobbade. Och jag tycker det är rätt trist att följa främst PPM-pengarna jämfört med min vanliga portfölj så jag insåg att jag behövde något mål för att göra det hela i alla fall lite intressant. Sen har jag så klart lite tjänstepension också, men den är uppdelad på olika delar och trist att följa. Här har jag gjort de bästa val jag kan och får inte flytta pengarna och dessutom kommer inga nya insättningar ske där, så den får bli vad den blir. Pensionen är ändå en ren bonus då tanken är att huvudportföljen ska räcka och bli över. Det gör att jag inte orkar lägga ner för mycket engagemang på alla olika pensionsdelar.

Jag sätter av 10% av överskottet i min firma till IPS. Egentligen mot alla tips och råd då jag inte tjänar i närheten av så mycket att jag betalar statlig skatt eller får maximal avsättning till allmän pension. Det gör att jag får en lägre avsättning till allmänna pensionen när jag sätter in pengar i IPS, eftersom det blir ett avdrag som gör att jag får lägre beskattningsbar inkomst (föräldrapeng och sjukpenning och liknande är ointressant i mitt fall, men även det minskar ju till följd av lägre inkomst). Så normalt sätt är detta helt fel upplägg och inget att rekommendera, men jag har ändå valt den här modellen. Huvudförklaringen är att större delen av den allmänna pensionen är inkomstpension vilket mer eller mindre är ett räntesparande, så jag tror avkastningen på min IPS kommer bli betydligt högre än totala avkastningen på PPM+inkomstpension. Och att jag tycker IPS där jag kan förvalta pengarna fritt och köpa aktier är mycket roligare än att betala skatt och se hur staten ett år senare trycker in lite pengar i sitt system.

Även om bara PPM är en mindre del av allmänna pensionen tycker jag det är lite intressant att jämföra utvecklingen på den och IPS. Om PPM-portföljen över tid kraftigt skulle överavkasta mot min IPS kan det vara läge att fundera ett varv till om jag verkligen aktivt ska minska mina PPM-avsättningar genom att spara i IPS. För ungefär ett år sedan då jag satte upp målet att båda portföljerna skulle nå en miljon var PPM portföljen lite större än IPSen. Men nu har IPS portföljen dragit ifrån rätt ordentligt och har ett värde på 460k jämfört med PPM på 410k. Delvis tack vare lite större insättningar, men framförallt tack vare en bättre avkastning, som hittills i år varit ungefär dubbelt så bra för min IPS som för mitt PPM.

Som synes är aktiviteten i PPM-portföljen minimal. En fond har jag haft i 10 år och de två andra i 5 år.

I min IPS är jag mer aktiv. Huvudstrategin är att köpa investmentbolag när rabatten är lite större än normalt och sälja när det är premie. I väntan på att kunna köpa tillbaka investmentbolagen till rabatt igen parkerar jag pengarna i en svensk indexfond. Det har gett några affärer i år men färre än jag hoppats då både Svolder och Lundbergs rusat vidare från premie till stor premie efter att jag sålde. Nu är de dock tillbaka på mer rimlig värdering, så hoppas kunna plocka upp de igen till rabatt inom inte en alltför avlägsen framtid. Men under tiden en stor del av portföljen ligger i en indexfond blir det så klart svårare att slå index. Förhoppningen är att kunna göra några investmentbolagsaffärer per år och däremellan följa index. Jag tycker det borde kunna göra att jag slår index med 5% om året. Köper jag till rabatt och rabatten består, blir det ingen försäljning och troligtvis inga 5% bättre än index varje år, men att köpa till rabatt bör ändå vara en ok affär på längre sikt.

1 miljon per portfölj börjar dessutom kännas som väldigt försiktiga mål. Men jag hade inte räknat med att börsen skulle gå upp så mycket i närtid när jag satte målet för ett år sedan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.