Analys
29 Aug, 2021

Veckobrev v35

Med tanke på vad vi vant oss vid kanske man kan sammnafatta veckan med på stället marsch när OMXS30 och OMXSPI ”bara” steg 0,5%. Midsona, Vitec och investmentbolaget VEF var tre av de företag som fyllde på stridskassorna genom att vända sig till nyemissionsbankomaten i veckan och sammnalagt ta in 2 MdSEK. Med tanke på lättheten som dessa pengar kom in verkar bankomaten få ständiga påfyllningar. Men det saknas som alltid inte dramatik på marknaden. Krantillverkaren FM Mattsson stod för veckans rapportskräll (se nedan) och belönades med en kursuppgång på nästan 20%. Åt det andra hållet hittar vi spelutvecklaren Enad Global 7. Ett resultat under förväntan och en VD-avgång fick aktien att stänga veckan ned 30% och har därmed på tre månader förlorat mer än hälften av sitt börsvärde. Med 7000 aktieägare och ett börsvärde efter veckans kursnedgång på 3,8 MdSEK är det ingen liten händelse. Det där med aktier är farligt!!! 
 
Att ständigt ha otur. Det sägs att Napoleon alltid valde fältherrar som hade tur och valde bort de som hade motsatsen. Vilka bolag det är som har tur/otur eller om verksamhetens utveckling beror på skicklighet/oskicklighet är inte alltid lätt att veta. Jag kommer emellertid att tänka på det när jag läser gamla delårsrapporter (inklusive veckans) från kycklingproducentföretaget Scandi Standard. Bolaget tickar många av de boxar - som i alla fall jag tycker om – har en marknadsedande ställning på de flesta marknader de är verksamma på, gynnas  av trenden mot mindre ätande av rött kött, vilket gör att marknaden stadigt växer, bra finansiell ställning, konjunkturstabilt och med en del innovativa produkter. Men om det beror på otur eller oskicklighet (dvs dålig företagsledning) är det under alla förhållanden få företag som enligt min mening som sedan sin notering 2014 kunnat redovisa så många problem som Scandi Standard. Har det inte varit olika sjukdomar som fågelinfluensan så har det varit foderpriserna eller vädret och nu senast covid och missförhållanden på ett av bolagets slakterier som har sänkt resultatet. Visst, det mesta av detta kan tillskrivas externa faktorer men ändå… Till detta kommer att bolaget trots olika strukturprogram har fortsatta problem i den danska verksamheten (vilket man i och för sig inte är ensam om bland svenska bolag att ha). I rapporten skriver också den tillförordnade VDn att bolaget ”påverkats negativt av ett antal organisatoriska och ledarskapsmässiga tillkortakommanden”. Det är sällan en förre detta VD får en sådan avhyvling!! Hur som helst aktien står nu ca 15% lägre än för fem år sedan och till skillnad från fältherrar vars hjärnor inte kan omprogrammeras kan framtiden för ett bolag förändras genom ny företagsledning. Med en omsättning i år på ca 10 MdSEK och om man tror att en ny ledning med lite tur och skicklighet kan förbättra den med en procentenhet från de ca 4% den hovrat kring under de senaste åren (lite beroende på hur pass snäll man är med att acceptera ständigt återkommande extraordinära kostnader) skulle aktien handlas i ett EV/EBIT om 11-12x. Minsta tecken på att det är möjligt i nästa rapport tror jag kommer att ge aktien en ordentlig knuff uppåt. Men historien är som sagt inte så upplyftande… De många namnkunniga investerare som hittills köpt in sig i caset har hittills fått fel; nu senast stjärnskottet Cervantes. Men är det nu äntligen dags? Kursen står på all-time-low, förväntningarna är nästintill obefintliga och kanske kan det bli något av vändning med det nya ledarskapet? Huvudägaren Öresund är passiv, men sfären via Eva Qviberg (maka till Mats Qviberg) gick nyligen över 5% av aktierna. Även den tillförordnade VDn demonstrerar sin tilltro till en vändning genom köp.
 
Söder sportfiske. Ett skojigt tillskott till den allt brokigare skaran av bolag som vill ha en notering (First North) och ta in pengar utgörs av Söder sportfiske. Med ett börsvärde vid noteringen om 350 MSEK och med ambitionen att ta in ca 85 MSEK är det dock ingen bjässe vi talar om. Med utgångspunkt från en butik har verksamheten tagit fart genom start av e-handel och med egna varumärken. E-handeln står nu för 80% av verksamheten med en snabbt ökande internationell försäljning. Det som imponerar på mig är försäljningsutvecklingen med en genomsnittlig organisk tillväxt om 40% under de senaste fem åren och en anmärkningsvärd jämnhet i marginalerna. Bolaget är noga med att poängtera att pandemin med ”hemester” med mera har påverkat efterftrågan på bolagets produkter klart positivt och att man nu möter svåra jämförelsekvartal (vilket framgick av Q2). Dessutom har bolaget gjort ett antal strategiska investeringar som gör att kostnadsbasen höjts. Förväntningarna på de närmaste kvartalen och för 2021 ska därför vara låga och med ett P/E-tal på ca 30x förra årets vinst är det definitivt inte tal om någon realisation i denna notering. Men bolagets historik imponerar och med erkända ankarinvesterare som Cliens, Grenspecialisten och ovan nämnda Cervantes i båten är det kanske något för långa portföljen.
 
Veckans rapportskräll. Med en organisk tillväxt och en nära nog tredubbling av EBITA-resultatet, som ledde till en rörelsemarginal på över 20 % (10) stod FM Mattsson för veckans rapportskräll. Allting verkar för närvarande gå i rätt riktning för bolaget där investeringar i badrum och kök fortsätter att vara högt prioriterat både vad gäller privatpersoner men även i de mer kommersiella sektorerna i de regioner man är verksam i. Produktprogrammet verkar också röna stor uppskattning. Leveransutmaningar verkar vara det största problemet som bolaget för närvarande märker av. Förvärvet av Aqualla Brassware, som slutfördes i februari håller också på att bli en viktig språngbräda för att på allvar komma in på marknaderna i Irland och Storbritannien. Med ledning av det lyckade förvärvet och integtrationen av nederländska Hotbath tror jag att man kan förvänta sig mycket av det köpet. Aktiemarknaden har enligt min mening med rätta tagit fasta på utvecklingen och aktien har på ett år i det närmaste fördubblats och företaget har nu ett börsvärde på över 3 MdSEK. Det är fullt möjligt eller till och med troligt att det är som Affärsvärlden skriver i veckan att renoveringstrenden av kök och badrum håller på att toppa, vilket skulle påverka försäljning och marginaler i negativ riktning (och därför rekommenderar de sälj av aktien). Men samtidigt och det är enligt min mening ännu viktigare att här är det ett bolag som är bevisat duktiga på att förvärva (ordförande är Johnny Alvarsson förre detta VD på Indutrade med ett fantastiskt förvärvs ”track record”) och arbetar på en idag mycket fragmenterad europeisk marknad med produkter som befinner sig i framkant. Jag tror inte att det är för sent att haka på denna ”story” ännu.  
 
”Pay back time” för Rottneros aktieägare. Efter att inte lämnat någon utdelning för räkenskapsåren 1999 och 2020 meddelade företaget i samband med delårsrapporten att styrelsen diskuterade att föreslå en utdelning redan i höst. Veckans förslag om en ”retroaktiv” utdelning om 0,45 SEK kom därför inte som en klar blixt från himlen men av marknadens ganska matta reaktion att döma var nog inte det föreslagna beloppet i överkant av förväntningarna. Till följd av starkt stigande massapriser och en dollar som har börjat gå åt rätt håll exploderade vinsten i Q2 och kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 80 MSEK. Det kan jämföras med att den föreslagna utdelningen ”kostar” bolaget knappt 70 MSEK. Med tanke på den eftersläpning som sker i de priser som Rottneros får ut lär både Q3 och Q4 – förutsatt att världen inte helt faller ihop – bli minst lika bra eller bättre. Detta trots årliga underhållsstopp under andra halvåret. En nettovinst på ca 250 MSEK borde därför vara inom räckhåll och om man lägger sig i ungefär mitten av företagets policy om att dela ut 30-50% av denna hamnar man på en utdelning i vår om ca 0,7 SEK. Visst kan en sämre massakonjuktur i vår påverka utdelningsbeslutet i negativ riktning men med en nettoskuld vid halvårsskiftet om 25 MSEK - som trots den föreslagna utdelningen - lär förbytas i en stor nettokassa vid årsskiftet borde förutsättningarna enligt min mening vara goda för att det är ”pay back time” för Rottneros aktieägare.
 
Det är långt ifrån tyst på rapportfronten i veckan med företag som Academedia, Eolus Vind, Concejo (bevakat av TradeVenue), SAS och Sectra. Arlandastads emissionsperiod påbörjas i veckan och utgången av denna ger kanske en indikation om intresset för fastighetsaktier. Knappt fyra månader till jul och listan på företag som vill ha pengar och en notering påstås vara längre än någonsin. Det blir en intressant höst. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.