4 Sep, 2021

Ekonomitips från influencers

Det är så klart bra att det pratas ekonomi utanför de mest nördiga sammanhangen, som tex här på min blogg där jag bara når personer som redan är intresserade av ämnet. Men ibland kan det bli lite galet tycker jag.

Ett exempel var när artisten Samir Badran med 550 000 följare på Instagram i början av året gjorde reklammärkta inlägg på Instagram med länk till en nätmäklare där han visade kursgrafen från aktier han som han köpt som gått upp 1200% på 1 år. "Som att spara på banken, fast med avkastning på cashen" följt av några emoji-raketer gick bland annat att läsa. Han visade även exempel på grafen från vissa kryptovalutor som gått bra på senare tid och tipsade om hur man kunde köpa dessa via nätmäklaren.

Ett annat exempel är att vi i två olika poddar nyligen kunde vi höra hur Robinsondeltagaren Joanna Swica med 62 000 följare på Instagram berätta om sitt sparande. Vi fick bland annat höra att hon valt fonder istället för aktier eftersom "det i fonder händer mycket mer" och "att hon kan vara lite mer risky i fonder, vilket är väldigt roligt". Hon berättade även att hon sparar i en högriskfond eftersom hon ska gifta sig nästa sommar vilket kommer bli dyrt (antar att logiken är att eftersom hon behöver pengarna redan nästa sommar och räknar med att bröllopet blir dyrt så behöver hon högre risk för att få hög avkastning på kort tid?) För att hitta fonder med hög risk tittar hon på hur många stjärnor fonden har.

Ytterligare ett exempel kom när jag idag såg ett roligt (?) klipp på Twitter där artisten Anis don Demina med 275 000 följare på Instagram förklarade hur det funkade med bostadsmarknaden. Här ska jag erkänna att jag bara hört de 18 sekunder klippet är på, så det kan vara lite taget ur sitt sammanhang. Men jag tänkte att jag återger dessa 18 sekunder ordagrant.

"Hur funkar det när man köper lägenhet? Man köper en lägenhet för ett visst pris. Sen har man den ett tag och desto längre du har den desto mer ökar den i värde. Så jag köpte den för ett visst pris och så gick den upp lite i värde och jag tror jag sålde den efter 7 månader och den vinsten tar man och så lägger man den på nästa lägenhet. Och så håller det på".

Nu vet jag inte hur många som tar dessa människor exakt på orden. Och man kan ju hoppas att man inte tar privatekonomiska tips av någon som främst är känd för att vara duktig på andra saker. Men då de alla livnär sig delvis som influencers så är väl hela grejen som de jobbar med att influera folk. Om ingen brydde sig om vad de sa skulle inga företag vilja göra samarbeten med dem och de skulle inte kunna jobba som influencers. Risken finns kanske också att det är de med sämst koll själva som är mest mottagliga för tips. Då det verkar kul och enkelt med aktier som gått upp 1200% och det är ju dessutom perfekt med hög risk dvs hög avkastning fram till nästa sommar. För att inte tala om att det ju bör vara läge att köpa en ganska dyr lägenhet så fort det bara går eftersom "desto längre man har den desto mer ökar den i värde". Bara korkat att vänta eller köpa en liten billig lägenhet då.

Ja, inte är det lätt nå fram i bruset med sina trötta råd om en balanserad portfölj med indexfonder som bas och fokus på låga avgifter för pengar man kan avvara i minst 5 år. Men som ni vet "det är först när tidvattnet drar sig tillbaka som man får se vem som badat naken (på Sergels Torg)".

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.