6 Sep, 2021

Omvänt förvärv av Jetty

 

 

 

Jetty

 

Det borsnoterade aktiebolaget Jetty (noterat på Spotlight) ägs idag av 662 st Avanzaianer och de stackarna har inte haft någon rolig resa. Sedan notering i januari 2019 har bolaget tappat 74,4 % av sitt börsvärde. Ännu mer om man räknar på noteringskursen  Inte så konstigt kanske då det verkar som om bolagets enda tillgång är ett affärssystem för bokning av events. Och just event är ju inget som Covid-19 har uppmuntrat direkt. 

Noteringen skedde till kursen 5,75 kr och kursen tappade ca 11 % första dagen på börsen.

Inför notering hittade Affärsvärlden inte mindre än 5 st flaggor. Det är nog lite av ett rekord faktiskt för vi kan inte dra oss till minnes att vi någonsin sett fler flaggor än så. Flaggorna handlade om ”säljsugen storägare”, ”hårdsäljande kommunikation”, ”tveksamma incitament”, ”dålig relativ avkastning” samt ”kursfall dag ett”. Den sista delades ut retroaktivt då den infon inte fanns tillgänglig inför noteringen såklart.

Sedan notering har VD lämnat och storägaren (och den ägare som stod för den allra största delen av åtagandet) i det närmaste halverat sin andel i bolaget från 9 % till 5,85 %. VD har slutat och vad vi kan se sålt av de 11 % av bolaget han ägde inför noteringen. Intressant kuriosa är att fotbollsspelaren Henok Goitim äger 1,2 % av bolaget.

 

Sammangående med Nowa Kommunikation

 

Nu ska dock surdegen Jetty få nytt liv genom att köpa upp mediabyrån Nowa Kommunikation från Göteborg för 82 miljoner kronor. Pengar som inte tycks finnas utan istället skall Nowa få ersättning med 94 miljoner nyemitterade vederlagsaktier. Aktier som ska tecknas av ägarna i Jetty till en kurs av 0,874 kr/aktie (stängningskursen 29 juni 2021) eller ”efter förhandling med tecknarna”. En mycket intressant formulering om vi får uttrycka vår åsikt. Det kan eventuellt vara svårt att som enskild aktieägare veta vad det är man egentligen röstar om på stämman. Enligt memorandumet är 51 % ägarna med på tåget men det framgår inte med någon särskild tydlighet om de kommer teckna några aktier. Mycket oklart med andra ord.

Ytterligare oklarheter gäller den enorma utspädning som kommer ske om mötet röstar igenom förslaget och det emitteras 94 miljoner nya aktier i bolaget, som i dagläget har knappt 26 miljoner aktier. Hur man kan betala drygt 1 kr för den aktien idag är för oss en gåta och vi hoppas verkligen att de aktieägare som köpt aktien i fredags för 1,02 kr vet mer än oss och vad de gör.

 

Ny styrelse

 

I samband med den planerade stämman har bolaget för avsikt att välja ny styrelse och det ser ut att vara komptetenta personer så vitt vi kan se. Vi noterar dock att en av de nya ledamöterna sitter i styrelsen för MLM-bolaget Zinzino som gått som tåget sedan notering och nitlotten Lohilo som tappat 48 % i år.

 

Nowa Kommunikation

 

Nowa då? Vad är det för bolag? Det kanske är ett riktigt klipp för Jetty att köpa dem för 82 miljoner? Ja så kan det säkert vara men även här har vi svårt att hitta någon direkt information. Information som vi tycker borde funnits tillgänglig i eller i samband med informationen till aktieägarna i Jetty är hur stor del av Nowas omsättning som kommer från dess vanliga business samt hur mycket som är mediaköp (det vill säga mediautrymme de köpt för kunders pengar) är hygiennivå enligt oss. Totalt omsatte bolaget ca 100 miljoner och det ser ju bra ut om om vi skulle anta att 70 % av det är mediaköp och endast 30 % byråintäkter så skulle prislappen se ganska hög ut enligt oss. Några direkta värden har vi inte heller hittat i Nowa men då årsredovisningen för 2020 ännu inte redovisats eller bilagts informationen inför stämman är det svårt att veta med säkerhet.

Som en extra bonus verkar det som att informationen om extra stämma blivit felaktigt annonserad vilket fått till följd att man flyttat stämman en dag gör också att vi får en känsla av en viss slarvighet trots att det såklart bara är en bagatell.

 

Informationsbrister

 

Vi tycker med andra ord att aktieägarna har rätt till mer och bättre information inför en så här viktig stämma och vi hoppas innerligt att den informationen kommer aktieägarna till godo i god tid innan stämman så att alla aktieägare vet vad de tar ställning till.

 

Äger inga aktier

 

Vi äger inga aktier i Jetty, har aldrig gjort och vi kommer INTE köpa några aktier i det här bolaget.

 

Läs mer om Jetty

 

Affärsvärlden om Jetty inför notering

Jetty senarelägger bolagsstämma en dag

Kallelse till extra stämma

Jettys hemsida

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.