Analys
26 Sep, 2021

Veckobrev v39

Ännu en gång har investerare på aktiemarknaden i år fått lära sig att stora nedgångar som den i måndags bara är köptillfällen - kortsiktigt i alla fall. Efter måndagens stora nedgångar återhämtades sig aktiekurserna under resten av veckan kraftigt för att sedan vända ned på fredagen igen. OMXSPI index slutade dock veckan ned 1,5% (för OMXS30  blev det enbart -0,4%) och innebär den fjärde minusveckan i rad. Evergrande och andra problemhärdar såsom allt fler signaler om minskade tillgångsköp i USA samt elprisernas galopperande utveckling i Europa verkar bara oroa marginellt.  Inte heller vinstvarningar från stora bolag som Husqvarna och Traton fick någon större påverkan på den övriga marknaden. I fallet Traton fick det till och med aktien att stiga tillsammans med  branschkollegan Volvo. Börsdebutanterna Ctek och Cary Group slutade veckan med uppgångar på nästan 100 % respektive 25%. Detta är ingen marknad för baissare!!! Att det inte är helt ofarligt att peta en VD som tillika är storägare fick Betssons styrelseordförande erfara i veckan. Verkligheten fortsätter som så ofta att överträffa sagan.
 
Kärnkraften på väg in i värmen igen. Intresset för kärnkraft verkar återigen stiga. I den amerikanska statsbudgeten ingår det kraftigt höjda anslag för att bidra till att den nuvarande åldrande amerikanska kärnkraftsindustrin kan bevaras och för att starta ny småskalig kärnkraft (SMR). I veckan meddelade den engelska regeringen att man planerar att bygga ett nytt kärnkraftverk. Under september har också uranpriserna stigit kraftigt och noterar nu den högsta nivån sedan 2012. Även om en viss del av denna prisuppgång kan förklaras av tekniska orsaker när fonder köper fysisk uran på en tunn marknad verkar intresset för kärnkraft i länder märkbart ha ökat. De europeiska elprisernas utveckling borde, om de håller i sig någon längre tid, vara positiva nyheter, där inte bara Storbritannien enligt ovan bestämmer sig för en utbyggnad snarare än motsatsen. För Studsvik borde detta vara goda nyheter med en helt annan efterfrågan på konsulttjänster och avfallshantering. För dotterbolaget Scandpower som säljer programvara för att minska kostnaderna och riskerna med kärnbränsle (med mer än hälften av världens kärnkraftverk som kunder) borde uranprisets utveckling ganska snabbt kunna få en påverkan. Efter en kraftig kursuppgång under förra hösten har året varit en tråkig föreställning för Studsviks aktieägare med en i stort sett oförändrad aktiekurs. Med en värdering motsvarande en EV/EBIT om ca 10x årets resultat (min prognos) verkar det inte finnas några större förväntningar på att det nya mer positiva kärnkraftsentimentet ska få några effekter framöver.
 
Grön underpresterare i år. Att inte alla aktier gått bra i år har nog många investerare fått erfara. En av de aktier som tillhör denna grupp är Munters. Kursen har sedan årsskiftet backat med nästan 10%. Detta trots att aktien tickar många av de boxar som investerare för närvarande tycker om, med bra tillväxt och en inriktning mot energieffektiva lösningar (för luftbehandling) samt bra positionerat inför den ökade elektrifieringen. Med en 13% valutajusterad omsättningsökning, en justerad EBITA-marginal som steg till 13,3% (11,7) och en orderingång som steg med 22% under första halvåret har Munters visat att man är fortsatt på rätt väg efter de första katastrofala åren på börsen och att den nya strategin biter.  Undersegmentet batteri med  inom det överlägset största affärsområdet AirTech (70% av omsättningen) driver den positiva utvecklingen och efterfrågan lär med elekrifieringen av samhället fortsätta vara mycket stor. Under andra kvartalet inleddes investeringar inom det andra affärsområdet FoodTech för att lyfta resultatet. Det bör dock framhållas att marginalerna i Q2 försämrades något i förhållande till motsvarande period förra året till följd av pandemirelaterade problem i försörjningskedjan och ökade kostnader, problem vilka förväntas fortsätta under resten av året. Även så handlas aktien enligt min prognos på ca EV/EBIT om 18x på årets vinst. En nivå som jämfört med mycket annat inte förefaller alltför högt. Med en balansräkning som åter är i någorlunda bra skick borde också förvärv snart bli aktuella. VD som för några veckor sedan köpte aktier för 0,8 MSEK tycker uppenbarligen att det är dags att investera.  
 
Renodling för att kunna förvärva. Att förvärvsintensiva bolag för närvarande belönas på börsen har nog gått få förbi. En annan till synes motsatt trend som också uppskattas av aktiemarknaden är när företag renodlas antingen via en en avknoppning eller en försäljning av en division eller affärsområde. I förra veckan meddelade Semcon att man utreder förutsättningarna för en avknoppning av affärsområdet Product Information och i veckan blev detaljerna klara kring ventilationsbolaget Lindabs försäljning av affärsområdet Building Systems. I bägge fallen kan man fråga sig varför inte renodlingen skett tidigare när verksamheterna är så olika, speciellt som erfarenheten pekar på att en uppdelning värderingsmässigt brukar vara mycket positiv. Och ett ofta förbisett skäl är just att en renodling möjliggör en ökad förvärvsverksamhet. Detta inte bara av finansiella skäl när balansräkningen stärks utan även av att företagsledningen får ökad tid att ägna sig åt förvärvsdiskussioner. Det är intressant att notera att Lindabs styrelseordförande just anger avknoppningen som en möjlighet att ”accelerera förvärvstakten”. Det innebär det att Lindab nu skruvar upp tillväxtmålet till 10% från nuvarande 5-8% och rörelsemarginalmålet till över 10% från tidigare ”i genomsnitt 10% över en konjunkturcykel”. Doro är ett annat bolag som är inne i en process att dela upp bolaget och där verkar redan förvärvsaktiviteten ha ökat inom tillväxtområdet Doro Care.  
 
Sista veckan i september och kvartalsslut för tredje kvartalet. Vi går också nästa vecka in i den sägensomspunna oktobermånaden med ett stort antal historiska börskrascher.  Men historien har under senare år som bekant inte varit till någon större hjälp för att förutse börsens utveckling enskilda månader. Om komponentbrist och olika typer av kostnadsfördyrningar hittills har dominerat som förklaring till de vinstvarningar som kommit är det kanske dags för att energipriserna att segla upp som den stora förklaringsvariabeln. Detta gäller inte bara energiintensiva bolag utan även de företag som är beroende av privastkonsumtion, där kostnadsökningen fungerar som en extra skatt. På tal om företag beroende av privatkonsumtionen tillhör H&M och Skistar det fåtal företag som rapporterar. Hexagons kapitalmarknadsdag på torsdag lär som vanligt tilldra sig ett stort intresse. Annars är det inte bara innehavare i preferensaktier och D-aktier utan även aktieägare i bolag som Electrolux och Ericsson som kan glädja sig åt utdelningar i veckan. First North begåvas också med tre nya bolag i form av Aprendere, Albert och Emilshus. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.