13 Oct, 2021

Extrajobb efter FIRE del 2

Jag fick en fråga baserat på mitt senaste inlägg om det här med att jobba lite extra när man egentligen är ekonomiskt fri och inte behöver jobba. Frågan handlade om ifall jag hade några tips på hur man hittade roliga och bra extrajobb.

Det här skiljer så klart mycket från person till person. Både vad man tycker är roligt och vilken typ av jobb man kan få, beroende på erfarenhet, kunskap och kontaktnät. Men några tankar har jag väl fått eftersom det gått några år sedan jag slutat jobba och jag även har en del kontakt med andra i liknande situation. Här kommer några tankar.

1. Utnyttja dina kontakter
FIRE bygger ändå på hårt jobb under 10-30 år. Troligtvis har du lärt dig något under dessa år och dessutom knutit kontakter. Låt dessa veta att du nu finns tillgänglig men bara är intresserad av roliga småjobb. Tanken är ju inte att du ska börja jobba heltid hos någon som under ditt yrkesliv varit en kund eller leverantör, men de kan säkert vara intresserad av att få köpa 10 timmar av din erfarenhet från andra sidan. Nu när du är fristående och kan vara ärlig.

2. Utnyttja din konkurrensfördel
Förutom dina personliga kunskaper och erfarenheter anser jag att den som är ekonomiskt fri har en stor fördel i form av sin flexiblitet. Flera av de konsultjobben jag har gjort har varit av typen att jag träffat någon som driver ett företag och behöver lite hjälp. Vid det första mötet har det inte varit 100% konkret utan mer att de haft någon idé de velat bolla. Vid dessa möten har jag gjort klart vad jag är intresserad av att göra och kanske tackat nej till annat som jag inte är sugen på. Och framförallt meddelat att jag finns tillgänglig med kort varsel. Blir det 5 timmar under en dag så är det ok och blir det 50 timmar utspritt på 2 månader så funkar det också.

Jämfört med någon som konsultar som heltidsjobb så är det här väldigt flexibelt då många vill jobba just 50-100% med ett visst uppdrag, eftersom de behöver det för att få in lagom mycket lön och det blir rörigt att jobba 5% på 20 olika uppdrag. Framförallt med väldigt begränsad framförhållning där det blir 0 timmar ena veckan och 8 timmar veckan efter.

3. Testa grejer med låga kostnader
Tänk dig att du har en passiv inkomst som du räknar med ska räcka resten av livet, men som du gärna drygar ut med lite roliga småjobb för guldkant på livet. Det här är ju en guldsits för att testa galna idéer. Om vi jämför med många företagare som har kanske 6 eller 12 månader på sig att få snurr på verksamheten innan de behöver börja kunna plocka ut en lön på minst X kr i månaden. Annars är det bara att lägga ner. I bästa fall. Vissa behöver till och med förskott för att kunna göra jobb som inte tar i närheten av 6 månader.

Skriv en bok, i värsta fall så blir det inget men då har det inte kostat något mer än strömmen till din dator under tiden du skrev. Sätt upp lappar i området om att du erbjuder privatlektioner i piano. Kontakta lokala idrottsföreningen och föreslå att ni ska dra igång ett motionslopp där du som projektledare får 10% av överskottet med i övrigt jobbar gratis. Starta en hemsida där du skriver om ditt stora intresse Storsjöodjuret där du kan ha lite Google-annonser eller sälja klistermärken och kylskåpsmagneter med Storsjöodjuret på som trycks upp och levereras efter lagt beställning och utan lagerkostnad för dig.

4. Tiden är din vän
Du har både tid att fundera och tid att vänta på första ekonomiska bidraget från ditt extrajobb. Sätt som mål att du kvartal 4 nästa år ska dra in minst 5 000 kr på något som du hittills inte kommit på och som du tycker är roligt. Det är så lite pengar och så långt bort att ingen normalt funtad företagare ens skulle tänka tanken. Men kanske kommer du på något som ger 5 000 kr i månaden redan kvartal 2 nästa år och därefter 5 000 kr i månaden varje kvartal de kommande 10 åren.

Ja det var några punkter jag själv kom på. Ni läsare kanske kan komplettera med några fler tips till frågeställaren.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.