18 Oct, 2021

Ditt ego hindrar dig

För bara en vecka sedan tycktes världen befinna sig på ruinens brant och det tycktes tävlas om vem som kunde sälja mest och snabbats. Detta sentiment – detta flockbeteende – tycks just nu ha tvärvänt och det breda indexet har återfått styrka. Kanske klarade du av utmaningen som september och början av oktober månad bjöd upp till, kanske inte. Oavsett är det viktigt att dra lärdom – hur agerade jag? När? Varför/varför inte? Hur ska jag agera nu och kommande dagar, veckor, månader och år?

Visst kan du välja att negligera dina tidigare felsteg, förpassa dem till bakhuvudets öppna hav där de lämnas att flyta omkring tills de ej finns kvar. Frågan är dock vilken lärdom du tar av detta. Svaret är högst sannolikt: ”ingen alls”. Detta till trots lockar det att välja den enkla vägen, glömma. Som om det aldrig hänt. Börja om på nytt och så vidare. Absolut kan och ska du börja om på nytt, men gör det utifrån det bagage du har skapat dig. Hur ska du annars klara av att utvecklas? Att bli bättre? Lugnare? Mer tryggare och stabilare?

Det finns ett par faktorer som hindrar oss mer än andra beträffande att se oss själva i spegeln, avskalade, nakna. En av dessa är vårt ego. Egot tror sig vara sig självt, det vill säga människan själv. För att bli kvitt från dess grepp måste vi avidentifiera våra tankeprocesser och känslor från oss själva. Vi är nämligen inte våra tankar eller våra känslor. Vi har dem, är medvetna om dem och att de finns inom oss, men de är inte oss. Att frigöra sig och med det ta ett steg tillbaka och se på sig själv, sin situation, sin omgivning och så vidare kräver en ansträngning och en förmåga att tänka metakognitivt, dvs. tänka på hur man tänker. Genom att ifrågasätta hur, var, när, hur och varför man tänker och känner som man gör skapar man sig en position som öppnar upp för mer rationella och logiska beslutsfattanden.

Egot är inte den vi egentligen är. Egot är vår självbild, vår sociala mask. Det är den roll vi spelar varje dag, tjugofyra timmar om dygnet. Vår sociala mask lever på att bli omtyckt av andra. Den vill styra och lever på att ha makt, för egot lever i ständig rädsla för att inte duga. Det kommer alltid vara en del av oss, men vi kan bestämma hur stor roll det ska få spela. Kan vi klä av oss masken kommer det öka sannolikheten att vi ser klarare, längre och bredare. Ansvaret för detta vilar på oss och enkom oss. Ingen annan.

”Egot lever i ständig rädsla för att inte duga.” Detta tror jag alla känner igen. --> ”Jag investerar inte lika bra som alla andra. Jag är ovärd. Får inte tillhöra klubben. Blir utesluten.”

”Egot lever i ständig rädsla för att inte duga.” --> ”Jag har ju presterat riktigt dåligt i mina investeringar. Lika bra att glömma allt och börja om.” (hur hjälper detta dig att dra lärdom? Att utvecklas? Korrekt – det gör just inte det).

Nu, precis som då, är den perfekta tiden att ta fighten med dig själv och verkligen syna dina sömmar. Vad är dina styrkor och svagheter? Hur, när och var kan du utveckla samtliga? Absolut finns det gratisluncher, men dessa är, relativt de som kostar, få till antalet och är det värt att ”satsa” på att lyckas med att få äta gratis hela livet? Oddsen som talar för är inte direkt höga, milt sagt.  

Åsidosätt ditt ego. Öppna dig för dig själv. Tillåt dig själv att utvecklas. Att göra detta – utvecklas – är svårt om du ständigt har taggarna utåt och inte vågar erkänna dina tillkortakommanden. Det handlar som så ofta om hjärnan och psykologi. Know yourself and you will conquer. Tro mig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.