22 Oct, 2021

Global Småbolagsfond?

För tillfället äger jag tre fonder, vilka är Tin Ny Teknik, AMF Småbolag samt Avanza Småbolag by Skoglund. Jag har valt ut dem utifrån diverse kriterier, men också på grund att jag hyser en stor tilltro och respekt för förvaltarna. Jag har länge önskat få en exponering mot det amerikanska småbolagsindexet Russel 2000 och blev glad då Placera för ett par veckor sedan skrev om en intressant EFT. Jag har lagt den på bevakningslistan och har som ambition att initiera en position.

Ovan skriver jag ”har” och kanske är det att fara med osanning, för när jag fick nys om att Cliens ämnar starta en global småbolagsfond väcktes mitt intresse. Absolut är det inte en positionering mot Russel 2000 som jag först sökte, men mellan en global småbolagsfond och Russel 2000 lockar förstnämnda mer (låt oss bortse från att jag kan investera i båda). Fonden kommer förvaltas av Niklas Larsson, som tidigare har förvaltat Swedbank Robur Småbolag Global. När jag studerar fondens avkastning de senaste tre till fem åren är den god, men ej extraordinär. Emellertid har jag ej gjort någon större analys om historisk avkastning då Larsson denna gång börjar från scratch och med helt andra möjligheter.

I en intervju utför av hans egen arbetsgivare – Cliens – lyfter förvaltaren fram ett bolag som han just nu har ett extra tycke för, nämligen Pool Corp. När jag har suttit och läst på om bolaget samt studerat diverse nyckeltal på Börsdata förstår jag varför bolaget lockar.

Jag fortsätter leta efter fonder, eller ETF:er, som antingen ger mig exponering mot Russel 2000 och/eller Globala Småbolag. Har du tips på billiga relativt det värde man bedöms få tar jag tacksamt emot dessa. Beträffande Cliens Småbolag Global har jag ännu ej sett vad förvaltningsavgiften landar på, men gissar kring 1,4-1,5 %.

På Avanza går det att screena fram globala småbolagsfonder och visst ger det bra underlag, men jag är alltid öppen för att höra vilka, och varför, du anser är guldkorna och vilka som förpassas. I sammanhanget vill jag även lyfta fram en bra genomgång om svenska småbolagsfonder, som Stojko Invest har satt samman.

Och nej – detta är inget reklamsamarbete e.d. Det var dock reklam som fick mig att höra talas om Cliens kommande fond och tack reklampodden… förlåt, Börspodden för det.

I slutet av detta inlägg kan nämnas att jag i veckan/kommande veckor täcker några rapporterande bolag. Jag har hittills skrivit om:
Volvo och Bergman och Beving

Kunsgleden och Castellum

Lifco och Lagercrantz

Creades

Öresund och Industrivärden

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.