25 Oct, 2021

Industrivärden - hånat och hatat just nu

Idag pratade jag med en kompis som äger lite aktier i Handelsbanken och därmed hade fått ett par Industrivärden-aktier i utdelning. Så fort aktierna landade på kontot sålde han dem, vilket han inte var ensam om. Första timmarna idag gick Industrivärden A ner drygt 3% för att sen återhämta sig lite från lunch och framåt. Han hade läst på lite inför den kommande utdelningen och landat i slutatsen att Industrivärden var ett skitbolag han inte ville äga.

Ja Industrivärden står inte högt i kurs just nu bland många privatsparare och det händer väldigt lite i bolaget. De äger samma noterade aktier år efter år. (Lite överdrivet, för de har faktiskt sålt samtliga sina aktier i SSAB i år, men det var ett väldigt litet innehav.) Dessutom har avkastningen varit medioker under ett antal år där de gått ungefär som storbolagsindex, medan många andra investmentbolag gått klart bättre.

Några exempel på hur snacket går där ute:

Igår hade John från Börspodden en liten lättsam frågestund på Instagram.

EFN Marknad skrev på Twitter att de inom kort skulle ha Industrivärdens VD Helena Stjernholm som gäst och efterlyste frågor. Här är några exempel på vad folk undrade:

- Vad gör ni på jobbet en hel dag? Och hur många krävs det för att titta på en portfölj som man aldrig rör?
- Avknoppningen av Essity från SCA tycks innebära att SCA får en relativt försämrad konkurrenssituation visavi Holmen i framtiden. I Holmen är Lundbergs en storägare. Var detta en faktor i beslutet att dela upp SCA?
- Är Industrivärden främst intresserade av aktieägarvärde eller av inflytande? Jag tänkte föreslå ett namnbyte givet hur man jobbar idag. Industriinflytande AB alltså.
- Kommer dom någonsin utöka sina noterade innehav eller fortsätta envisas med de dem har?

Ja inte så superpositivt som ni ser...

När Industrivärden får pengar över så fyller de på lite i sina redan stora innehav vilket många uppfattar som lite trött och fantasilöst. Nu i oktober i år köpte de till exempel aktier i Sandvik för 500 miljoner, ett bolag där de redan äger aktier till ett värde av 36 miljarder (vilket motsvarar över en fjärdedel av substansvärdet i Industrivärden). En relevant fråga är om de köper fler aktier för att stärka sin makt om vissa bolag eller om det är för att det är den bästa investeringen som finns tillgänglig.

Ett alternativ jag själv länge förespråkat om de har brist på idéer för nya investeringar och som jag även frågade Industrivärdens VD om när jag intervjuade henne här på bloggen är att istället för fylla på spritt över sina redan befintliga stora innehav så borde man återköpa sin egna aktie när den handlas till minst 10% rabatt, för att sedan makulera dessa aktier. Nackdelen att inte bolaget blir större och mäktigare, men det är ju något som 99,99% av aktieägarna struntar i som bara vill ha avkastning på sina pengar. Handlas inte aktien i minst 10% rabatt under en lång period och man fortfarande inte hittar något nytt spännande bolag att köpa så får man öka utdelningen så kan aktieägarna själva välja vad de vill göra med pengarna.

Nu när Industrivärden precis som min kompis idag fick aktier i utdelning från Handelsbanken går man faktiskt på just den linjen som jag förespråkat och kommer makulera de 3 310 769 A-aktier man idag fick i utdelning. Just med motivering att aktien handlas till rabatt så att sälja aktierna och dela ut pengarna eller köpa fler Sandvikaktier för pengarna som man fick vid en försäljning skulle vara ett sämre alternativ.

Personligen tycker jag flera av Industrivärdens innehav ser intressanta och rimligt värderade ut. Man har dessutom jobbat ner skuldsättningen i bolaget så om börsen skulle rasa eller lägen skulle uppstå borde de kunna bli lite mer aktiva än de varit på senare år. Det är dock en helt noterad portfölj av stora bolag som troligtvis som grupp kommer gå ungefär som index även fortsättningsvis. Så extra intressant att hålla koll på rabatten här tror jag. Jag tror chanserna är goda att få en avkastning något bättre än storbolagsindex om man köper Industrivärden till 10% rabatt. När rabatten närmar sig noll eller till och med övergår till premie vilket hände tidigare i år tror jag till och med man skulle kunna sälja sina aktier. Vilket jag även gjorde i min pensionsportfölj. Där har jag nu till 10% rabatt köpt tillbaka en mindre del av aktierna jag tidigare i år sålde vid 2% premie.

I min stora huvudportfölj har jag inte sålt några aktier i Industrivärden, men heller inte köpt några nya på väldigt länge. Skulle rabatten leta sig upp mot 12-15% kan jag faktiskt tänka mig att öka lite. Och med tanke på tonläget kring Industrivärden tror jag inte en större rabatt än den vi ser idag är otänkbar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.