26 Oct, 2021

Notering SHT Smart High-Tech

 

IPO SHT Smart High-Tech

 

 

Info om SHT

 

SHT är ett bolag sprunget ur forskning på Chalmers där professor Johan Liu skapat ett sätt att leda värme och genom det kyla elektronik. Produkten de har är en filt gjord av någon form av Grafenmaterial som läggs på elektronik och leder bort värme vilket skapar svalare elektronik. Nuvarande användningsområden är främst mobiltelefoner, 5G och datorer men de ser en stor marknad även i elbilar och i belysning. SHT har befintlig verksamhet igång och levererar redan mellan 1000 och 2000 enheter till Halvledartillverkaren Incavo i Hongkong. Notering sker för att driva tillväxt via försäljning.

SHT gör än så länge inte vinst men det är inget bolag utan omsättning. 2020 omsatte de 8 miljoner SEK och gjorde ett minusresultat om 342.000 SEK. Samma sifforr för 2019 var 6,7 miljoner SEK och ett minus på 54.000 SEK.

Grundaren Johan Liu är från Kina men har bott i Sverige över 42 år. Han är utbildad Bergsingenjör på KTH 1984 och doktorerade på samma skola 1989. Docentur i Materialvetenskap 1996 och blev 1998 adjungerad professor på Chalmers under tiden han var anställd som forskare och avdelningschef för Enheten för Elektronikproduktion på Institutet för Verkstadsteknisk Forskning (IVF) som numera ingår som en del av Research Institute of Sweden (RISE). 1999: professor inom elektronikproduktion på Chalmers Tekniska Högskola, en tjänst han fortfarande innehar. Under åren har Johan utbildat 10 postdocs, 25 doktorer, 30 licentiater och hundratals civilingenjörer med examen inom området. En gediken kunskapsbas med andra ord. 

VD: Thien Laubek

Styrelseordförande: Johan Liu

 

Information om erbjudandet

 

Storlek på erbjudandet: 22 miljoner SEK

Teckningskurs: 11 kr (inkl 1 TO per aktie)

Sista svarsdag: 28 oktober 2021

Besked om tilldelning: v44 

Första dag för handel: 18 november

Minsta teckning: 500 aktier (5.500 kr)

Courtage: 0 kr

Börs: Spotlight

Ticket: SHT

Listingpartner: Företagsfinansiering Fyrstad (tecknar även själva i noteringen)

Teckningsoptioner: Till varje aktie följer en TO som ger möjlighet att under perioden 1 oktober – 11 november 2022 teckna en (1) B-aktie där kursen för teckning ställs till 70 procent av den vägda genomsnittliga handelskursen för bolagets B-aktie på Spotlight Stock Market under perioden 10 oktober – 21 oktober 2022. Handel i teckningsrätter sker på Spotlight.

 

Ankarinvesterare

 

Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola 1.6 Mkr 7.5%
Göran Ofsén 1.5 Mkr 6.8%
Gerhard Dal 1.4 Mkr 6.1%
Stefan Henriksson 0.7 Mkr 3.4%
Philip Löchen 0.4 Mkr 2%

Teckningsåtagarna tar hälften av erbjudanet och är de samma som var med och deltog i nyemissionen i våras. De tecknade då aktien till kursen 6,75 kr och nu tecknar det likt oss andra på 11 kr vilket ger ett snitt på knappt 9 kr som de ger för sina aktier om man bortser från teckningsoptionen som ingår. För vår del hade det känts skönt med en lock-upp på de som deltog i nyemissionen för att säkerställa att inte marknaden dränks med aktier den första tiden men vi tror ändå att detta är personer som tror på bolaget på lite sikt. Intressant är att vi faktiskt hittar en bloggkollega bland teckningsåtagarna.

 

Rätt i tiden - ESG

 

Att kyla elektronik ligger verkligen i tiden. Vi har allt fler mobiltelefoner, elfordon, Led-belysning, gamingutrustning mm mm. Allt genererar stora mängder värme. Därför anser SHT att deras produkter passar perfekt 2021. Produkten SHT har är ett system som består av ett Grafenförstärkt material för att både kyla elektroniken och sänka energiförbrukningen. Även detta känns vältajmat givet den senaste tidens elpriser. Till och med ESG har man fått med i och med att elektroniken får längre livslängd och förbrukar mindre energi.

 

Patent beviljade och fler ansökningar

 

I dagsläget har SHT ett tiotal patent beviljade och lika många ansökningar finns inskickade.

 

Diversifierat bolag

 

SHT äger även en stor del av Ruixi som använder ett patent som SHT skapat och sedermera sålt till bolaget. I betalning fick SHT aktier i Ruixi. Bolaget jobbar också med Grafen men de värmer istället elektronik med det till skillnad från SHT. Lite rörigt verkar det med just det här bolaget men det tyder i alla fall på att SHT är smarta och att de lyckas kommersialisera på flera olika plan.

 

Kompetent ledning

 

Såväl forskare, ingenjörer och doktorer finns i teamet på SHT och där får man nog anse att de är väl rustade. Frågan vi har är snarare hur kommersialiseringen ska gå till. Vi har hört oss för lite och tydligen skall storägaren Johan Liu vara erkänt duktig opå just det och vi hopas att det stämmer. Annar skulle vi även kunna tänka oss att få in lite mer sälj och affärsutveckling i ledningen för att bli riktigt glada.

 

Tilldeling

 

Beslut om tilldelning fattas av styrelsen där följande principer kommer att gälla för den del som inte säkerställts genom teckningsåtagande:

1. Att prioritera ägarspridning samt i den mån det är möjligt tillse att varje tecknare erhåller minst 500 aktier.

2. Vid överteckning kommer tilldelning till de som tecknat mer än 500 aktier ske med färre antal aktier än anmälan avser.

3. I det fall det inte går att tillgodose samtliga tecknare en teckningspost om 500 aktier sker istället lottning.

4. Tilldelning är inte beroende av när under teckningsperioden som teckningssedeln lämnas.

Tilldelningen förväntas vara fastställd under vecka 44, 2021. Snarast därefter kommer avräkningsnotor skickas ut till de som tilldelats aktier. De som eventuellt inte tilldelas aktier får inget meddelande

 

Risker

 

Likt alla investeringar och då särskilt vid noteringar ser vi såklart betydande risker i och med en investering i SHT. Det är oklart hur marknaden kommer ta till sig SHT:S produkter och det är oklart om de ens kommer kunna kommersialisera den i större skala. Dessutom har vi ett gäng teckningsåtagare utan lock-up som tecknade sig för aktier i våras och då var kursen 6,75 kr. De tecknade till den kursen men då ingick det i dealen att de också skulle teckna till nuvarande kurs lika mycket. Det kan tänkas att de vill sälja en del av sina aktier nu när börsen tar emot bolaget och de kan sälja på en rätt så låg nivå innan de förlorar några pengar. Det riskerar att pressa kursen. Dessutom är det alltid en risk att ha verksamhet i Kina men i det här fallet ser vi det snarare som en möjlighet då en stor del av kunderna också finns där.

 

Tecknar

 

Vi väljer att teckna på flera depåer för vi tror att detta bolaget kan få en start på börsen likt Smoltek fick för några år sedan. Intressant teknologi som ligger i framkant på den tekniska utvecklingen är både intressant att äga och kan ofta bli en bra affär. Och halvledare som de jobbar med idag kommer det vara ett rejält köptryck på ett tag framöver tror vi.

Affärsvärlden väljer rekommenderar att teckna.

 

Läs mer om SHT

 

Memorandum

Affärsvärldens analys

Teckna via Nordnet

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.