28 Oct, 2021

Återköp av aktier

Jag tänkte prata lite om återköp av aktier idag och börjar med en kort bakgrund för dig som inte känner till konceptet.

Ett bolag återköper främst aktier för att makulera dessa, vilket gör att framtida vinster ska delas upp på färre aktier. Det blir alltså ett sätt att överföra pengar från bolagets kassa till ägarna. Historiskt har man ofta sagt att detta har en fördel jämfört med utdelning (som också flyttar pengar från bolagets kassa till ägarna) eftersom det inte utlöser någon skatt. Men för svenska privatsparare som i stor utsträckning har aktierna på ISK eller KF utlöser inte kontant utdelning någon skatteeffekt. En annan fördel med återköp kan vara att bolagen kan använda detta under enstaka år där de har mycket pengar i kassan som inte inte riktigt vet vad de ska göra med. Istället för att höja utdelningen ett år och sen behöva sänka den igen nästa år. Ofta används dock extrautdelningar vid enstaka år med extra hög utdelning för att förtydliga att det inte är en utdelningsnivå som någon ska förvänta sig att få kommande år.

Så på det stora hela tycker jag egentligen det finns rätt små anledningar för bolag att återköpa aktier. Det enklaste och bästa för en svensk privatssparare med aktierna i ISK/KF borde vara att få pengar utdelat så kan man själv välja om man vill köpa fler aktier i bolaget i fråga (och precis som i fallet med återköp få en större andel av bolagets framtida vinst), eller köpa aktier i något annat bolag, eller ta ut pengarna och köpa något annat än aktier.

Enstaka återköp på någon procent av antalet aktier har mindre långsiktig effekt. Men vissa bolag är väldigt uthålliga och långsiktiga i sina återköp. Swedish Match har exempelvis mer än halverat antalet aktier sedan 2005. Och Apple har återköpt aktier för svindlande 250 miljarder dollar de senaste åren.

Ett sätt att se på återköp är att bolaget själva anser aktien vara köpvärd för närvarande. Men här får vi ett tydligt exempel på hur svår börsen och bolagets aktiekurs är att förutspå, till och med för bolagets styrelse som borde känna till bolagets framtid bäst av alla. Ett exempel som brukar nämnas är Fingerprint som återköpte aktier när bolaget gick som bäst för några år sedan för över 100 kr per aktie. Två år senare stod aktien i 10 kr. Det här kan ju bli en liten paradox att när bolaget går som bäst och kassan snabbt fylls så är kursen ofta uppskruvad. För en duktig investerare med en portfölj av bolag skulle det alltså kunna vara bättre med extrautdelningar där man kan plocka utdelning från bolag A och stoppa in i bolag B.

Ett mer aktuellt exempel på tajming av återköp är Kindred där man troligtvis började återköpa aktier idag igen efter rapporten. Man pausade återköpen runt rapporten och de senaste återköpen skedde för en dryg månad sedan den 24 september till kurs 164 kr. Idag kunde de återuppta återköpen på kurs 114 kr vid börsens öppning. (Här kan jag ju förtydliga att också jag köpte aktier på kurs 130-145 kr under sommaren/början av hösten och att även jag borde köpt aktier för 108-114 kr igår och idag istället med facit i hand.) Under två månaderfrån slutet av juli till slutet av september återköpte Kindred exakt 50 000 aktier varje dag börsen var öppen. Jag hoppas ju att de vågar skruva upp tempot och köpa lite fler aktier nu när priset är lägre, så de i alla fall matchar beloppet per dag. För precis som när man månadssparar ett fast belopp i fonder varje månad så är det bra om man kan utnyttja läget att få fler andelar när priset är lägre. Man sänker ju inte månadssparandet i kronor för att fonderna kostar mindre per andel. Det är visserligen Nordea som sköter återköpen av aktier åt Kindred rent praktiskt, dvs det sitter ingen på Kindred och bevakar kursen och bestämmer hur många aktier de ska köpa en viss dag.

Ett sista aktuellt exempel på återköp är att Sampo tidigare i veckan sålde ytterligare en stor del av sina aktier i Nordea. En av köparna var Nordea själva. En del av pengarna som Sampo fick loss vid försäljningen av Nordea-aktier skulle de använda till.. Ja du gissade rätt återköp av Sampo-aktier. Återköp i kubik alltså. Sampo flaggade för övrigt för att det även blir en extrautdelning på minst 2 Euro nästa år. Så här kombinerar man vanlig utdelning, extrautdelning och återköp.

Ser du någon fördel med återköp framför extrautdelning?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.