31 Oct, 2021

Belåning och glömska

Knappt har det värsta med Covid-19 lämnat oss innan vi ser till att begå samma ”misstag” igen. Mer och mer tycker jag mig se att många börjar med belåning i syfte att jaga de sista procenten. Detta behöver inte vara fel och givet den låga räntan samt att vissa banker, såsom Avanza, erbjuder förmånliga lån kan det absolut finnas fog för en viss belåning. Emellertid tycks flera öka sin belåning mer än vad de egentligen klarar av. Mot bättre vetande? Här kan enbart var och en gå till sin egen jury.

För 1,5 år sedan kommer jag ihåg hur jag kunde läsa om hur flera skrev och berättade hur deras belåning gav dem en hävstång, men raka motsatsen till den de hade belånat sig för. De kraftiga fallen gjorde att den negativa avkastningen sved dubbel så mycket och som bekant är det när du minst vill det som banken ringer och ber dig sälja av diverse bolag/skala av i innehaven för att täcka den belåning du tagit.

När ingen fara på isen syns. När solen skiner och träden grönskar, ja då är det lätt att skapa sig en föreställning om att det inte kan gå fel; att allt är perfekt och så även kommer fortsätta vara. Med en börs som näst intill oavbrutet stigit sedan finanskrisen är det inte så svårt att zooma ut och se att trenden bär de breda indexen är näst intill perfekt (jmfr. gärna med ett "sorts" survivorship bias). Vad kan gå fel? Lite belåning här, lite där och vips så har vi ökat möjligheten till än mer avkastning. Det blir en genväg till målet. Du vet det som alltid flyttas framåt och det vi aldrig upplever oss nå. Och som bekant är genvägar alltid det bästa… Aldrig har en genväg kostat det dubbla i långa loppet, eller hur? Aldrig har du själv fått erfera att den rygg du tog, eller den läxa du löste med google före bokens sidor med mera alltid har lett till positiva utfall. Eller hur?

Att ha en viss belåning har historiskt visat sig vara bra, men denna ska vara i relation till din övriga ekonomi samt till ditt kynne. Om du inte upplever dig ha kontroll över hur du förhåller dig till dina tankar och känslor är det mindre klokt att ha en hög och kanske till och med låg belåning. Kanske bör du överhuvudtaget inte ha någon alls. Kommer du ihåg hur du upplevde februari och mars 2020? Var du den där starka, fullt rationella som agerade på det sätt du anser att en god investerare ska? Klarade såväl din dåvarande portföljskonstruktion som kynne av den 1–1,5 månaden som gav många såväl huvud- som magvärk? Tänk dig då att detta är "ingeting" jämfört med finanskrisen, som inte bara var värre och kraftigare, utan även mer långdragen. Två månader? Ha - testa det gånger minst det tjugodubbla. Minst.

Människans minne är som en guldfisk dito, som Doris i filmen Hitta Nemo. Vi minns, men våra minnen är enbart fragment av allt som vi har i vårt bagage. Hjärnan hatar obehag och är duktig på att trycka undan minnen som ger just detta. De placeras och lagras långt bak. Väl där låses de in och nyckel slängs i havet för att enbart hittas då blodet flyter och det är försent att parera den situation vi själva satt oss i. "Fan. Igen?!" Exakt - det blev "fan" igen, för att vi tryckt undan minnen, minnen som annars skulle ha hjälpt oss att inte hamna i "fan" igen. Och igen. 

Pandemi? Va?! Nej, det var väl sådant som hände på medeltiden då digerdöden härjade? Ja, men även ”nej”. Den som kan sin historia vet att historien har utsatt vårt släkte för flera liknande; den Antoninska pesten mellan 165-180 e.kr, som dödade 5 miljoner; den Justinianska som dödade mellan 30-50 miljoner; Digerdöden, som sägs ha utplånat cirka 65 procent av Europas befolkning; Smittkopporna som upptäcksfarana tog med sig till Sydamerika i början av 1500-talet beräknas ha dödat 80 procent av urinvånarna; Pesten i London år 1665, som sägs ha bragt 75 000 – 100 000 människor livet; Kolerapandemier, som från 1854 och framåt har skördat miljontals offer; Gula febern, Spanska sjukan, Asiaten, Sars… Hur är det möjligt att vi dessa hemska händelser till trots blev häpna, likt det vore första gången som människan drabbas av en global och hotande smitta?

Oavsett om nästa orsak till kraftiga fall är en pandemi eller ej säger historien att kraftiga ras inträffar ungefär vart 10:e år. Detta är fakta. Ibland kan det gå 8, ibland 12. Emellertid är det relativt irrelevant, för poängen är att skiten har och kommer fortsätta träffa fläkten med jämna mellanrum. Glöm inte. Glöm inte att historien förvisso inte upprepar sig, men att människan gör det. Är din belåning värd de där extra procenten relativt den skada den också kan åstadkomma? Jag säger vare sig ”kör på” eller ”undvik”. Det jag säger är att du måste utgå från dig och din ekonomiska och vardagliga situation. Lockas inte med av ”alla andra”. Fokusera på dig. Det är, när allt kommer omkring, ditt liv det handlar om. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.