Veckobrev
31 Oct, 2021
Veckobrev v44

Veckobrev v44

Uppdaterad:
22 Jan, 2023
Volvo Cars börsnotering överskuggade mycket av det andra spännande som hände i veckan. Med bland annat en inflationstakt på över 4% i EMU-länderna  och en euro som börjar etablera sig under 10 SEK. Det framgick också i veckan att det är en nervös aktiemarknad för närvarande med kraftiga intradagsvängningar.  Truecaller var ett av de få bolag, som kraftigt överträffade förväntningarna och blev rikligt belönad med ett stort kurslyft. Efterdyningarna av Oncopeptides kurskollaps fick biotekniksektorn att fortsätta sin resa neråt. Efter en med alla mått mätt bra oktober månad slutade den sista veckan i oktober med en nedgång för OMXSS30 om 2,5% och OMXSSPI med 1,1% men innebar att de stora aktieindexen ändå slutade månaden på plus.
 
Veckans nykomlingar. Efter att introduktionskursen för Volvo Cars sänkts till botten av kursintervallet, A-aktierna tagits bort och emissionsbeloppet bantats blev så noteringen en ordentlig succé med en kursuppgång första dagen på över 20%. Om det stora intresset styrs av hjärnan eller hjärtat får framtiden avgöra men att det ökar möjligheterna att bibehålla det viktiga fordonskunnandet i Sverige och ökar transparensen i bolaget tror jag nog de flesta tycker är mycket glädjande. Att Synsam, trots en i mitt tycke mycket hög prislapp, också lyckades avsluta veckan 8% över noteringskurs visar på hur marknaden för närvarande prissätter lönsamma tillväxtaktier. Utfallet för de tre nykomlingarna på First North var dock sämre (MedHelp -13%, Adv Soltech +5% och XP Chemicals -12%). Även om dessa noteringar beloppsmässigt spelar i en annan liga är det en viktig signal. Prissättningen måste nog anpassas en del på dessa mindre emissioner för att inte intresset ska sina. Bakgrunden till att det ”hypade” fintechbolaget Rocker i sista stund drog tillbaka sin notering är höljt i dunkel men det har kanske något samband med värderingen eller…
 
Det är fortsatt förvärv som gäller.  Trots en i mitt tycke mycket bra resultatsäsong verkar förväntningarna ha varit ännu högre ställda, vilket bland annat en kursraket som Evolution Gaming fick erfara i veckan. En aktie som för övrigt tillhör en av börsens mest omsatta, vilket är lätt att glömma. Med Evolution Gamings historia av att slå marknadens förväntningar var en omsättning som nästan fördubblades och ett rörelseresultat som steg än mer och stärkte marginalen ytterligare till nästan 70% (!!) i kvartalet inte tillräckligt. Aktien slutade ned 8% i veckan. Om bra rapporter inte hjälper verkar fortfarande förvärv och då helst stora dylika kunna få fart på kursen. Concentric var en av förra veckans vinnare och i veckan blev marknadsundersökningsföretaget Cint en av de fåtaliga vinnarna. I veckan köptes branschkollegan Lucid för motsvarande drygt 9 MdSEK, där ca hälften av likviden betalades genom en riktad nyemission. Affären innebär att Cints omsättning kommer att fördubblas och är med alla mått en jätteaffär för företaget. Aktiemarknaden belönade affären med en kursuppgång på 15% i veckan och de som var med i emissionen kunde inkassera en vinst på mer än så. Detta trots att det välkända förvärvsarbitraget inte fungerar denna gång eftersom man köper till ett högre P/E-tal än man själv är värderad och måste förlita sig på framtida eventuella synergivinster. Problemet för ett företag som Evolution Gaming, vilket hittills ridit högt på sin förvärvsvåg, är att det nu har ett börsvärde på 300 MdSEK och antalet potentiella afärer som kan göras är begränsat.
 
På temat ”vad är den underliggande efterfrågan”? Sanitetsarmaturtillverkaren FM Mattson, som ingen regelbunden läsare kanske undgått att förstå är ett fantastiskt fint företag enligt min mening. Q3-rapporten med en omsättningsökning på 17% varav 7% organisk och en rörelsemarginal som steg till 17,0% (13,6) innebar att den positiva utvecklingen fortsätter men det var uppenbarligen inte   tillräckligt för marknaden och aktiekursen backade. Det som jag fäste mig vid i rapporten var dock ett antal varningssignaler som jag tror är lite mer allmängiltiga och kan gälla för andra branscher. Det var kanske inte den numera närmast obligatoriska harangen om högre kostnadsnivåer på insatsvaror och leveransstörningar och de problem det medför och som väntas fortsätta som jag främst fäster mig vid. För den signalen finns i de flesta tillverkande företags rapporter. Mer var det att ett minskande ”hemestrande” i spåren av de borttagna restriktionerna har börjat innebära en tuffare marknad vad avser försäljning till konsumenter. Men det mest intressanta är emellertid enligt min mening att man rapporterar en lägre försäljning i Norden i Q3 till följd av att flera kunder inför semestern och under föregående kvartal, som en följd av förväntade leveransstörningar i branschen byggde extra lager. Jag tycker därmed att jag får lite vatten på min kran vad avser det jag skrev förra veckan om att det är nog svårare än på länge att avgöra vad som är den underliggande efterfrågan och vad som är ett lagerspel.  
 
MIPS fortsätter att leverera. Hjälmbolaget MIPS fortsätter att leverera och kunde i veckan visa upp en Q3-rapport med en drygt 80% organisk tillväxt och en rörelsemarginal som steg till nästan 60% (54)!! Med tanke på den procentuella utvecklingen hittills i år, som är på samma nivå är det kanske inte så förvånande men i och med att man jämför sig med ett mycket starkt kvartal förra året är det fantastiska siffror. Utvecklingen inom båda produktkategorierna sport och motorcykel fortsätter att vara mycket stark. Inom hjälmkategorin Säkerhet (framförallt med målgrupp byggindustrin) fortsätter införsäljningen av MIPs unika system till olika tillverkare. Rapporten möttes dock endast av en mindre uppgång (+2% i veckan). Om MIPS vinstutveckling varit fantastisk har kursutvecklingen varit än mer så. Aktien är i år upp 100% och på tre år nästan 1100%!!! Med ett börsvärde på 27 MdSEK ger en frihandsprognos på årets siffror vid handen att årets försäljning värderas till ca 40 gånger och att P/E-talet på årets vinst är kring 100x.  Är det något som de senaste årens nollräntevärld lärt mig är att det är lätt att underskatta det värde marknaden sätter på tillväxt – speciellt en organisk sådan - men det är uppenbarligen en del diskonterat i kursen!!! Speciellt som efterfrågan på cyklar och därmed cykelhjälmar exploderat under pandemin och borde stå inför en mindre korrektion. En redan hög marknadspenetration om kanske 40-50% inom viktiga områden och ett patent som går ut 2030 stämmer också till eftertanke. 
   
Efter ett par veckor med ett intensivt nyhetsflöde verkar det lugna ner sig denna vecka med halv börsdag på fredag och höstlov hela veckan för många. Men Q3-rapporterna fortsätter att komma in med bolag som NCC, Sinch, New Wave och SBB i tur att rapportera. Det är också en ny månad med nya insatser. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.