6 Nov, 2021

Elon Musk

Det händer grejer runt världens rikaste person, Elon Musk.

Nyligen sa FNs chef för World Food Programme att världssvälten kunde botas med 6 miljarder dollar. Något som skulle motsvara runt 2% av Elon Musks förmögenhet. Musk svarade då på Twitter att han skulle sälja aktier och ge FN dessa pengar så snart de kunde visa att och hur de skulle lösa problemet. Det verkar lite ha runnit ut i sanden och jag misstänker att problemet är att man pratar om två olika saker. Att ge mat åt 42 miljoner nu levande människor som annars skulle svälta ihjäl är en sak. Att lösa världssvälten är något annat.

För även om de får mat imorgon så är risken rätt stor att dessa 42 miljoner människor och deras barn blir hungriga igen om en vecka för att inte tala om 1, 2 eller 10 år fram i tiden. Om det hela gick att lösa för all framtid med 6 miljarder dollar undrar man ju lite vad all världens välgörenhetsorganistationer hållit på med i alla år. Det är nämligen ungefär i nivå med var bara Sverige ger i bistånd varje år. Totalt gav OECDs länder 161 miljarder dollar i bistånd under 2020. Om då 6 miljarder dollar kunde lösa världsvälten känns det som någon prioriterat fel någonstans va?

Men det är inte bara att lösa världssvälten som vissa tycker Elon Musk borde göra. Han har även fått kritik för att betala för lite skatt. Problemet är att han inte har någon lön utan hans förmögenhet ligger bunden i orealisterad vinst i Tesla-aktier. Och orealisterad vinst utlöser ingen skatt (han verkar alltså inte ha sina aktier på ett svenskt ISK, vilket visserligen vore en skräll). Därför gick han idag ut och frågade sina följare på Twitter om han skulle sälja 10% av aktierna bara för att realistera en vinst och få betala skatt.

När nära 1 miljon person röstat så ser det helt klart ut som att det blir en försäljning. Även om det återstår 21 timmar av omröstningen har jag svårt att tro att det ska svänga när så många redan röstat. Det skulle vara om Tesla-ägare rädda för säljtrycket skulle lyckas mobilisera och jaga röster under kommande kväll/natt i USA.

Teslas aktie har verkligen rusat på slutet. Det gör att Elon Musks förmögenhet vuxit med ungefär lika mycket den senaste månaden som Warren Buffett fått ihop under alla sina 91 år som "världens bästa investerare". Det skulle ju kunna vara så att Elon tycker det är helt ok att plocka hem lite pengar efter denna uppgång men vet vilka signaler det skulle skicka om han frivilligt sålde 10% av aktierna. Så nu låter han sina följare på Twitter ta beslutet och låtsas som att det är för att tysta kritikerna om att han inte betalar någon skatt. Så behöver ingen få veta att han tycker aktien är orimligt högt värderad just nu.

Rätt smart upplägg!

När man säljer för lite mindre pengar, som tex när dataspelbolaget Paradox utvecklingschef sålde aktier för 5,8 miljoner kronor, är det lättare att hitta en undanflykt. Då behöver man inte kunna skylla på att majoriteten av ett par miljoner människor på Twitter tyckte man skulle sälja. För ni kommer väl ihåg den här klassikern?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.