Analys
14 Nov, 2021

Veckobrev v46

En ovanligt händelserik vecka med fortsatt stigande kurser och nya toppnivåer är till ända. OMXSSPI steg 2,6% medan OMXS30 ”bara” klarade av 1,7%. Volvo Cars tillhörde en av veckans många vinnare efter spekulationer om att innehavet i Polestar kommer få ett ännu högre värde vid sin notering än tidigare beräknat. Bud på två företag - ICA och 24Storage – i lite olika storleksklasser. Ska uppköpen börja nu? Oljepriserna backade för ovanlighets skull (!!) i veckan efter rykten om att USA kommer att släppa olja från sina beredskapslager. Samtidigt verkar bedömare tävla i förutsägelser om hur högt priset kan stiga.
 
Sittfläsk kan belöna sig. Jag har flera gånger haft synpunkter på de höga värderingar som många relativt oprövade bolag för närvarande har vid sina börsintroduktioner. Förvisso är detta ett tecken i tiden och visar att börsbågen spänts ordentligt. Det förebådar i normala fall att vi är nära zenit, men timingen är naturligtvis i vanlig ordning svår att uttala sig om. Ett tecken på dessa alltför höga förväntningar är kursreaktionen på första rapporten efter en börsintroduktion. Hur många av årets nykomlingar har inte redan stått på näsan efter sina rapporter? Därför tycker jag det generellt är intressantare att botanisera bland många av börsens redan existerande bolag. Kanske har en del av dessa bolag gjort investerarna besvikna med det nästan normala, dvs att utvecklingen inte riktigt hängt med högt ställda förväntningar!! Efter någon eller några besvikelser reagerar investerarna med att rösta med fötterna. Förbluffande ofta är det också så att de bolag som börjat göra marknaden besviken fortsätter att överraska negativt – en olycka kommer sällan ensam. Jag har t ex flera gånger i kommenterat Scandi Standard, ett bolag där de negativa överraskningarna aldrig verkar ta slut. Med veckans rapport lyckades man inte bara komma in med en rapport under lågt ställda förväntningar utan dessutom sänka förväntningarna på innevarande kvartal. "Turn-arounds seldom turn around" är ett träffande uttryck, men någon gång brukar dock trenden vända och vid denna tidpunkt har normalt värderingen hunnit bli riktigt låg och ett gyllene investeringstillfälle kan uppenbara sig. Men det krävs sittfläsk!!! Här kan risk-reward bli fantastisk när man hittar dylika fall. Och i allmänhet intressantare än många av de uppumpade börsballonger som för närvarande börsintroduceras. 
 
Net Insight levererar. Jag skrev förra veckan om Net Insight – ett bolag som kursmässigt hade sin storhetstid för 20 år sedan – och där innehavet för de flesta som var med med åren förvandlades till kuriosa i portföljsammansättningen. Sedan något år (det har behövts sittfläsk enligt ovan!!) har det dock börjat hända saker.  I förra veckan fick bolaget fått en mycket intressant order inom 5-G synkronisering från en turkisk teleoperatör, vilken gör att bolaget kommer in på en ny och potentiellt mycket stor marknad. Veckans rapport från bolaget visar på att de åtgärder som gjorts i form av försäljning av delar av verksamheten och utvecklingen från att vara en hårdvaruleverantör till att leverera nätverkslösningar börjar få effekt. Omsättningen ökade valutajusterat med drygt 30% och bolaget uppnådde en rörelsemarginal på nästan 12%. Detta är också fjärde kvartalet i rad med en positiv försäljningsutveckling. Med efterfrågan på bolagets produkter och skalbarhet verkar 2022 kunna innebära en fortsatt mycket positiv resultatutveckling. Ett återköpsprogram (4% av totala antalet aktier) och en mycket optimistisk företagsledningen på telefonkonferensen adderade till att aktien i veckan steg med 20% till 5,50 SEK och fortsatte den positiva kursutvecklingen från årets början (+250%). Men om man betänker att denna aktie tangerade 80 SEK – justerat för alla emissioner – i början av 2000-talet framstår uppgången kanske inte som så märkvärdig!! Speciellt inte om man tror att fler order enligt ovan är på gång. 
 
”The mother of all conglomerates”. Konglomeratens konglomerat, General Electric, har efter åratal av kräftgång äntligen tvingats ge upp och i veckan deklarera en uppdelning i tre delar. Det fanns en tid då tidigare VD:ns Jack Welchs ord vägde tyngst av kanske alla på Wall Street. Hans försäkringar om att man i princip kunde äga hur många bolag som helst och att det dessutom inte fanns någon begränsning till antal branscher sågs som en sanning som få ifrågasatte när bolaget hade medvind. I efterhand visade det sig att det inte var fullt så enkelt. Samtidigt med att GE nu bryts upp fortsätter trenden med avknoppningar för att synliggöra värden och skapa effektivare organisationer. Senast i veckan beslöt Johnson & Johnson att knoppa av bolagets konsumentvarugren, vilket aktiemarknaden uppenbarligen tyckte om. Med det sagt är det märkligt att den svenska marknaden fortsätter att sätta så höga värderingar på de så kallade serieförvärvarna som tycks skjuta på i princip allt. Och där multipelarbitraget, dvs att de kan köpa bolag till en lägre värdering än de själva värderas till är den centrala affärsidén. Kommentaren handlar inte om duktiga företagsledare som inom en bransch eller område konsoliderar detta och skapar starkare marknadsställning och/eller kanske stordriftsfördelar eller kanske köper teknologi inom densamma. Utan det handlar om bolag som agerar som om de kan köpa bolag inom alla typer av segment och dessutom inte skördar några typer av synergier. Nuvarande tidsanda medger detta, men hur länge?
 
Två bud i veckan. Budet på ICA kom kanske inte som en blixt från en klar himmel efter att ha föregåtts av rykten och en 20% kursuppgång på kort tid. Och när majoritetsägaren ICA-handlarna med hjälp av AMF köper ut bolaget på en värdering 25x vinsten lär det inte komma några protester eller konkurrerande bud. I en lite annan division kom så ett bud på 24Storage, ett av de ledande bolagen inom self storage i Sverige. Jag skrev i våras om 24Storage och tyckte då i den senaste delårsrapporten att jag såg klara tecken på att högre priser och ökad uthyrningsgrad började ge effekt. Skalbarheten i bolagets verksamhet med stora fasta kostnader och mycket låga förvaltnings- och centrala kostnader gjorde att bolagets marginaler snabbt förbättrades. Bolagets Q3-rapport som presenterades i förra veckan, där omsättningen fortsatte stiga (+ 26%) och bolaget för första gången kunde redovisa ett positivt rörelseresultat före värdeförändringar på fastigheter, var ett välkommet kvitto på denna utveckling. Men tyvärr verkar det inte som bolaget kommer att kvarstå som noterat, efter veckans bud från ett amerikanskt bolag med planer på en europeisk expansion.  Med en premie på 32% över senaste stängningskurs (vilken sammanfaller med kursutvecklingen sedan noteringen i december 2019) och som nästan 90 % av aktieägarna accepterat verkar sannolikheten för ett konkurrerande bud vara liten.  Det är enligt min mening tråkigt att detta intressanta bolag inte får vara kvar som noteratlitet. 
 
Förutom Nibe och Storskogen som rapporterar i veckan är rapportsäsongen för de större bolagen över. Men det är inget fel på antalet rapporter från lite mindre bolag i veckan som kommer – drygt 140 stycken (!!) om man inkluderar First North, NGM och Spotlight. Kapitalmarknadsdagar i BillerudKorsnäs, Autoliv och Stillfront i veckan men jag har inte lyckats leta upp någon introduktion vare sig på huvudlistan eller First North. Men var inte oroliga det kommer åtminstone sex stycken senare i november. Välkommen till en ny och spännande aktievecka. 
 
Claes Vikbladh
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.