15 Nov, 2021

Inflationen

Dagens inflationssiffror var något högre än väntat. Men så väl riksbanken som de flesta officiella bedömare tror att uppgången är rätt tillfällig och efter november månads siffror kommer börja falla. Många gör sig lustiga över detta och menar att riksbanken har noll koll och att inflationen egentligen är ännu högre än siffrorna visar och att ingen nedgång är i sikte. Att lösningen är att köpa kryptovalotor är en vanlig slutsats.

Jag har inte någon egen stark tro i någon riktning kring detta, och lägger väldigt lite tankeverksamhet på hur stor inflationen ska bli kommande år.

Lösningen för mig är inte krypto utan som alltid tycker jag att ha marginaler i sin ekonomi och pengarna man inte behöver på lång sikt investerade i aktiemarknaden är den bästa för de flesta. En väl sammansatt aktieportfölj med utdelningsaktier har fortsatt väldigt goda chanser att höjda utdelningarna med mer än inflationen. Och att via fonder följa börsindex har även det mycket goda chanser att ge en fin realavkastning, dvs värdestegring efter att vi dragit bort inflationen.

Vad menar jag då med att ha marginaler i ekonomin förutom att ha ett kapital investerat i aktier? Jo den som jobbar och får pengar över varje månad får i värsta fall sänka sitt sparande lite om priserna skulle stiga snabbare än lönerna under en period. För den som kan spara 20% eller mer av lönen varje månad är det inte hela världen om sparandet skulle gå ner 2 procentenheter under en kortare period när bensinpriset och uppvärmning av huset blir dyrare samtidigt som lönen inte höjs i samma takt. Och med låg belåningsgrad tack vare att man inte maxade lånelöftet så gör det inte så mycket om bolåneräntan skulle höjas till följd av högre reporänta i ett försök att dämpa inflationen.

4% regeln är tänkt att klara av inflationen så att man kan ta ut 4% av portföljen och höja uttagen med inflationen. Det vill säga köpkraften ska hela tiden bli den samma. Men givetvis så har den som kan nöja sig med 3% uttag av portföljen vissa år en väldigt stor säkerhetsmarginal i tider av att svag börs sammanfaller med lite högre inflation.

Jag tror helt enkelt mer på att bygga upp ett kapital och skapa lite marginaler på flera ställen i sin vardagsekonomi än att sitta och fundera på hur inflationen blir 2022 eller 2023.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.