Veckobrev
28 Nov, 2021
Veckobrev v48

Veckobrev v48

Uppdaterad:
22 Jan, 2023
Att ”Black Friday” skulle infalla denna vecka visste de flesta men att den sista fredagen i november i år skulle en liknande innebörd för aktiemarknaderna världen över tror jag få kunnat föreställa sig. Det är också en påminnelse om hur snabbt stämningsläget kan förändras när OMXSSPI föll 5,2% och OMXS30 tappade 5,5% på en vecka.  Men det är inte bara förnyad covidoro i spåren av den nya varianten omikron, som gjort veckan till svårnavigerad för många förvaltare av Sverigefonder. Att kunna förutse Nasdaqs beslut om förändringar av vilka aktier som ska ingå i OMXS30 har också varit en stor huvudbry. När sedan en av de största och den för närvarande mest handlade aktierna (och förhoppningsvis mest välanalyserade) på Stockholmsbörsen Evolution Gaming faller med nästan 30% på en behållrekommendation från en mäklarfirma gör det inte saken enklare. Det visar också hur nära säljknappen många investerare är efter årets stora uppgångar. När andra bolags aktier rusar efter stora bolagsförvärv fick Ericsson känna av motsatsen i veckan.  Men kanske förståeligt eftersom det i alla fall omsättningsmässigt inte kommit ut så mycket av de uppskattningsvis 100 MdSEK, som Ericsson spenderat på företagsförvärv under de senaste 20 åren. Ingves skickade enligt Dagens Industri ”strama signaler” som nu innebär att räntan enligt prognosen ska höjas i slutet av 2024 dvs om tre år!!! Visserligen ska tillgångsköpen enligt prognoserna minskas men om det är speciellt strama signaler verkade inte valutamarknaden hålla med om och bidrog nog till genomklappningen av kronan mot både dollarn och euron med 2% respektive 3%.
 
Budstrid på gång. För några veckor sedan bjöd en amerikansk företagsgrupp på aktierna i förrådsuthyrningsbolaget 24Storage med en 32% premie. Avsikten är att med 24Storage som bas bygga upp en kedja över hela Europa. Med tanke på att 87% av aktieägarna accepterat budet trodde nog de flesta att det var en ”done deal”. Inklusive undertecknad när jag skrev om det!! Men i veckan la marknadsledande Shurgard ett bud 16% över det tidigare lagda budet. Att de större ägarna inte haft underhandskontakter med Shurgard innan de accepterade budet förvånar i alla fall mig. Men hur som helst är det inte första gången som ett till synes väl förankrat bud höjs och med en kurssättning 2 SEK över budkursen vid fredagens stängning tyder på att marknaden är inställd att sista ordet inte är sagt. Speciellt inte som det är två välfinansierade budgivare som kan se stora synergieffekter.
 
Två in och en ut. Förra veckan aviserades om notering av Nivika på börsens huvudlista samtidigt som Amastens dagar som börsbolag verkade vara räknade efter SBBs bud på bolaget. Det blev alltså en in och en ut. Denna vecka är det dags för två nya fastighetsbolag att banka på porten och ett som verkar försvinna. Det senare utgörs av det anonyma Spotlightnoterade Halmstaden med ett börsvärde på 0,7 MdSEK där Stenhus lade ett bud i veckan. De två nyintroduktionerna utgörs av två bostadsutvecklare i form av Titania med en värdering på 1 MdSEK och som vill ta in ca 400 MSEK och dels är det fråga om Klarabo med en värdering på 3,7 MdSEK ska ta in 860 MSEK (inklusive övertilldelningsoption). Klarabos teckningsperiod avlutas i veckan, första handelsdag är på torsdag och notering sker på huvudlistan.  Att hyresbostäder (tillsammans med samhällsfastigheter) är det som alla investerare för närvarande vill ha är det nog få som undgått. Om man då kryddar det med att ha ett egenutvecklat koncept med inriktning på kostnadseffektiv och ytsmart bostadsproduktion företrädesvis i trä (KlaraBo konceptet) gör inte saken sämre. Till det ska läggas att man redan har lyckats få in aktieägare som SBB och Rutger Arnhult. Med fastigheter för 7,4 MdSEK och en projektportfölj om ca 1400 bostäder, huvudsakligen i södra Sverige, har expansionen gått snabbt sedan bildandet 2017. Med byggstart av minst 200 lägenheter per år under 2021-2023 ska takten sedan öka till 500 per år. Med en rabatt på enbart drygt 10% i förhållande till det redovisade substansvärdet (EPRA NAV) och i relation till andra hyresbostadsförvaltare/utvecklare lär det nog bli slagsmål om aktierna. Där det dessutom finns ”cornerstoneinvesterare” som tar 60% av aktierna. Men som jag skrivit flera gånger tidigare har jag lite svårt att se den stora potentialen med att bygga hyresbostäder i städer som Trelleborg och Borlänge. Finns det verkligen potential att höja hyrorna speciellt mycket från nuvarande nivåer i städer som dessa?    
 
Nischförsäkringar till börsen. I fredags handlades Resurs Holding exklusive rätt till aktier i Solid Försäkring. Baserad på kursnedgången kommer börsnykomlingen att få ett börsvärde på ca 800 MSEK. Aktien går med en gång in på börsens huvudlista och börjar handlas på onsdag. I och med storleken och avsaknaden av något annat försäkringsbolag på börsen (Salus Ansvar var det senaste noterade bolaget i sektorn för ca 15 år sedan) och därmed brist på jämförelseobjekt är det risk för att denna aktie kan bli lite bortglömd. Att försäkringsbolag dessutom ofta är lite mer svåranalyserade än andra bolag kommer inte att göra det lättare heller. Att det tidigare systerbolaget Resurs Bank utgör en av Solids största samarbetspartners är en annan komplicerande faktor. Just samarbeten med ledande detaljhandelskedjor i en mängd olika branscher såsom kreditmarknadsbolag och bilverkstäder är det som hjälpt Solid att bygga upp stora marknadsandelar inom speciella nischer inte bara i Sverige utan i hela Norden. Ett antal strategiska förvärv som stärkt bolagets position inom bland annat cykelförsäkring, samt expansionen i Norden har lett till att premieinkomsterna brutto ökat i snitt med 4% per år sedan 2017 samtidigt som lönsamheten avsevärt förbättrats. Då ska man också ha i minnet att pandemin slagit negativt på efterfrågan för bland annat reseförsäkringar. Under året har resultatet fram till och med Q3 utvecklats mycket väl med en ökning av resultatet från skadeförsäkringsrörelsen men framför allt ett betydligt bättre resultat från kapitalförvaltningen. Baserad på en linjär framräkning av resultatet för årets första månader och ovan beräknade börsvärde skulle aktien handlas i ett P/E-tal kring 7x. Även om inte kapitalförvaltningens goda resultat lär vara återkommande varje år och aktien inte ska jämföras med värderingen av nordiska jättar i branschen som Gjensidige och Tryg med helt andra värderingar framstår aktien enligt min mening som klart attraktiv. Dessutom borde Solid med sina stora marknadsandelar inom intressanta nischer vara en attraktiv uppköpskandidat.  
 
Domedagsprissättning av oljebolag. Om världens aktiemarknader fick sin beskärda del av den förnyade coronaoron gäller det än mer oljepriset där Brentoljan i veckan sjönk med 7%. Men av prisutvecklingen att döma var det inte löftena från diverse politiker på klimatmötet i Glasgow att avskaffa användandet av fossila bränslen inklusive olja, som fick oljepriset på fall. Inte heller var det en unik samordnad aktion från USA, Kina, Indien, Japan, Sydkorea och Storbritannien senare i veckan, där man frigjorde stora reserver från sina respektive strategiska lager för att öka utbudet och sänka priserna som orsakade raset. Utan det som slutligen fick oljepriset på fall var på fredagen när riskerna för större nya pandemiutbrott med nedstängningar som följd blev uppenbara. Men nedgången i veckan - med dessa tre negativa händelser i bagaget - framstår inte som någon katastrof och speglar knappast någon domedagssituation efter en uppgång i år på över 40%. Det tycker jag däremot verkar vara fallet när det gäller värderingen av många mindre oljebolag. Jag har flera gånger skrivit om Maha Energy (bevakat av TradeVenue) – ett bolag med produktion i både Brasilien och USA samt snart också i Oman – som nu värderas 25% lägre än vid årets början. En stor del av den dåliga aktieutvecklingen kan säkert förklaras av att förtroendet för företagsledningens produktionsprognoser fått sig en knäck av årets (och tidigare års) besvikelser. Senast var det i oktober, då den beräknade produktionen under både Q3 och Q4 på nytt fick revideras ned efter borrningsproblem i en brunn i Brasilien. I stället för en genomsnittlig produktion under året på 4000-4500 BOEPD, som var bolagets prognos i början på året, verkar det nu bli 3500-4000 BOEPD. Men även så är vår prognos att aktien handlas i ett P/E om 6x. På vår försiktiga prognos och med dagens oljepriser handlas aktien på nästa års vinst i ett P/E-tal om knappt 3x och kommer då att bli helt skuldfritt. Skulle oljeproduktionen mot all förmodan bli oförändrad nästa år och med fredagens oljepriser ökar P/E-talet till drygt 4x. Var någonstans annars i aktiemarknaden hittar man aktier med den prissättningen?   
 
Just när julstämningen började smyga sig så på kommer denna kalldusch. Är detta bara ännu ett av dessa tillfällen där ”smart money buys the dip” och budskapet om att det inte finns något alternativ till aktier snart lyser klarare än någonsin? Eller är upptäckten av den senaste varianten det slutgiltiga beviset på att covid-19, är något vi kommer att få leva med under överskådlig framtid med den påverkan det får på en rad områden? Oavsett vilket visar det att aktiemarknaden är på helspänn med tanke på värderingarna och en påminnelse om att det inte behövs allt för mycket för att få den ur jämnvikt. Rapporter på tisdag från Volvo Cars och Synsam samt Husqvarnas och Trelleborgs kapitalmarknadsdagar tillhör veckans begivenheter. Börspremiär för ovan nämnda KlaraBo, Nivika Fastigheter och Solid Försäkring. Inte mindre än åtta noterade bolag inleder teckningsperioden för sina nyemissioner. Tidpunkten känns för närvarande inte som den optimala men det kan snabbt ändra sig. Välkommen till en ny och spännande aktievecka. 
 
Claes Vikbladh
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.