1 Dec, 2021

The greatest investment

Ingen är immun mot sig själv. Det är en lärdom jag ofta gör och ju äldre jag blivit, desto mer ödmjuk har jag dels blivit till att erkänna det, dels inse att jag kommer fortsätta trampa snett och gå på mentala minor. Bara för att jag har skrivit två böcker om (börs)psykologi och har en tredje bok om investeringar, mindset, viktiga frågor att ställa sig med mera betyder inte detta att jag tror mig sitta i ett sorts elfenbenstorn, eller att jag på något mystiskt sätt sitter på facit till precis alla frågor. Tvärtom drar jag lika stor risk som du och alla andra att drabbas av alla de fallgropar människan ständigt utsätts för. Med det sagt har jag, och du som har valt att verkligen investera i samt lära känna dig själv, större sannolikhet att undvika många. Och det är en vinst. Tänk om du kan ta bort 25 procent av alla de fallgropar du hittills begått, eller som du potentiellt skulle riskeras att drabbas av, är det en enorm vinst.

Det handlar om att ta ansvar, ansvar för sig själv och sina investeringar. Det kan låta glasklart, likväl är det alltid många som ofta och återupprepande blir mer lättsamma, mer nonchalerande. Liksom applicerar ”äh… det kommer bli bra. I slutändan”. Jag ämnar inte peka finger och den som är fri från synd står först i kön att kasta den första stenen.  Det jag istället vill säga att börsen inte har någon biktstol. Går det fel går det fel och mer ofta än sällan svider det. Börsen har inget överseende med att du tummat lite på dina krav och riktlinjer. Du kan komma med vilken ursäkt som helst, men det ändrar inte faktum – du är ytterst ansvarig för att ta ansvar. Ansvar för hur du förvaltar de pengar du dagligen sliter för.

När man ser det från detta perspektiv blir det än mer skrämmande. Dagligen går jag/du till jobbet och sliter för att få en lön i ersättning. Sedan sätter vi oss en fredagseftermiddag och känner hur skönt det ska bli med helg. Axlarna sjunker, spänningarna släpper. Börsen går upp och det där bolaget vi följer och så ofta har varit nära att investera i fortsätter stiga. Fredagskänslan ökar. Ikväll ska du och familjen ha det mysigt med det svenska paketet: taco, Idol, godis och chips á la Fredagsmys. ”Ähh… jag köper, för vad kan gå fel, liksom? I långa loppet, liksom. Liksom…”

Vadå ”liksom”?! Skulle du agera på samma sätt med att köpa en bil, eller köpa en bostad? ”Ähh… bilen är ju f*n svindyr och den kostar mer än det värde jag får ut av den, men… ähh, jag slår till.”

Genom att ta ansvar. Genom att investera i dig själv via att läsa om människan och hennes styrkor därtill svagheter. Genom att verkligen, verkligen klä av och syna dig kommer du bli starkare. Emellertid måste du först ta dig igenom obehaget över att blotta dig. För såväl dig själv som andra. Det är priset du måste betala. Men är inte det priset tämligen lågt relativt den potentiella avkastning du kan nå? För mig är det en icke-fråga och att mäta könsorgan slutade jag med för länge sedan. Jag hoppas även att du har gjort detsamma.

Tidigare har jag skrivit om Peter Parkers farbror, Ben, och dennes utlåtande: ” With great power comes great responsibility” has a simple meaning” och hur det kan inverteras, dvs. att med stort ansvarstagande får du stor makt - makt att förvalta, men även använda.                                                                                  

Med cirka en månad kvar av detta räkenskapsår är det min önskan och förhoppning att du ger dig själv denna julklapp. Investera i dig själv. Klä av dig så att du sedan kan klä på dig bättre och mer passande tillika hållbara kläder. Det kommer att skava lite till en början, likt att sätta på sig styrkta kalsonger (eller trosor, även om jag aldrig testat det…), men det går över. Eller hur?

Var är du idag och var vill du vara i morgon? Hur kan du ta dig dit med minsta möjliga risk för att irra dig vilse på denna karta som stavas ”mitt liv”? Svaret sitter du och enkom du på.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.