11 Dec, 2021

Viva Wine Group - IPO

Uppdaterad:
31 Jan, 2024

 

Viva Wine Group - börsnotering (IPO)

 

Viva Wine Group är en vinimportör och inte vilken importör som helst. De är en av Skandinaviens största med ett pärlband av viner från de flesta av världens alla hörn på sin repertoar. 350 producenter från 15 olika länder finns bland dagens leverantörer. Under Q2 2021 sålde Viva Wine Group 68 miljoner liter vin. Försäljning sker till konsumenter ibland annat Norden, Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike och Holland. I Sverige är Vivo Wine Group största leverantör av vin och i Finland tredje största.

Vivo Wine Group startade sin resa 1981 då Giertz Vinimport började importera vin. 2004 knyts Wine Team till incernen och 2012 förvärvas Chris-Wine Sweden och Winemarket Nordic grundas. 2015 förvärvas Cisa och Norwegian Beverage Group och Iconic Wines grundas. 2019 förvärvar man e-handelsbolaget Wine in Black. 2020 förvärvas premium-importören Tryffelsvinet (som för övrigt delar namn med en av våra favoritrestauranger på Österlen) och 2021 tar Viva Wine Group ytterligare att grepp om e-handelssegmentet genom förvärv av Vicampo. En lönsam serieförvärvare helt enkelt.

Hållberhet i fokus. Viva Wine Group har en stark lokal förankring och en unik position för att kunna vara ledande inom miljö och hållbarhet. Detta är ett område som bolaget satsar mycket på och som de anser vara viktigt för framtiden. Både för miljön och för att vara ett attraktivt alternativ för kunderna.

Tillväxt

Viva Wine Group har hittills valt att köpa andra importörer för att växa och i framtiden planeras tillväxt dels via nya förvärv och dels via organiskt tillväxt. Bolaget räknar med en organiskt tillväxt på minst 4 % för den vanliga försäljningen och 10-15% för segmentet e-handel.

 

Teckningskurs: 49 kr

Teckningsperiod: 6 december – 13 december 2021

Sista svarsdag: 13 december 2021 (Kl 15.00)

Likviddag: 16 december 2021

Storlek på erbjudandet: 1,2 MDR SEK

Minsta teckning:  125 aktier (6.125 kr)

Courtage: 0 kr

Förväntad första handelsdag: 14 december

Börs: First North Premier Growt

Ticker: VIVA

Emissionsintitut: ABG Sundal Collier

Listingpartner: ABG och SEB

 

Kompetent styrelse

Styrelsen består av ordförande Anders Moberg som i dagsläget även svingar klubban i börsföretagen Byggmax och Itab. Han har även meriterande uppdrag i Bergendahl och IKEA-koncernen. Tyngre än så blir det knappt i svenskt näringsliv. Vidare hittar vi Anne Thorstvedt Sjöberg med en historia inom Kraft Food och Electrolux. Numer ”endast” verksam i styrelsen för Clas Ohlson. Helen Fasth Gillstedt har uppdrag inom Storytel, Munters, Powercell, Handelsbanken och Bong. Mikael Aru sitter i styrelsen för Cloetta, Stenströms skjortfabrik, DR Per Hpkanssons stiftelse mm. Tyvärr äger bara 3 av 5 ledamöter aktier i bolaget men det rättar till sig med tanke på att de äger teckningsoptioner vilket är bättre än inget.

 

Varför notering?

Viva Wine Group ser en börsnotering som ett viktigt steg i bolagets utveckling och de anser att en notering kommer främja bolagets utveckling och tillväxt. En annan viktig del i noteringen är att det ger tillgång till kapitalmarknader i annan utsträckning än vad bolaget har i sin onoterade miljö. Kapitalet från emission och notering kommer gå til att betala de redan gjorda förvärven och ge möjligheter till fler förvärv.

 

Ankarinvesterare

Ankarinvesterarna i den här noteringen är bland de tyngsta som Sverige kan uppbåda eller vad sägs om Erik Selin, Svolder, Bergendahl & son och Capital World Investors? Totalt tecknar de aktier motsvarande 69 % av erbjudandet inklusive övertilldelningsoptionen.

 

Lock-up

För säljande aktieägare samt John Wistedt och Charlotte Söderbaerg gäller en lock-up-period om 720 dagar. Styrelsen, ledande befattningshavare samt övriga aktieägaren för dagen för prospektet har en lock-up-tid på 360 dagar.

 

Tecknar

Bolagets verksamhet ligger i en för oss intressant bransch och det är mycket sällan man får chansen att bli delägare i en svensk vin- och champagneimportör så var beredda på att vi kommer skicka förslag på champagner där vi själva är en del av importören om vi får tilldelning. Att bolaget klickar i boxarna redan lönsamt och tillväxt gör att vi ökar på vår teckning ytterligare och vi tecknar ganska stort i flera depåer. Om vi får tilldelning kommer vi fira det med att fira med någon av Viva Wine Groupes champagner. Vi har ingen av dem i källaren men ett par av dem finns på Systembolagen i Göteborg så det blir till att åka dit och köpa.

 

Bäst chans för tilldelning

Eftersom ABG och SEB är ”joint global coordinators”, vilket vi normalt kallar listingpartners kommer det sannolikt att ge bäst chans till tilldelning vid teckning via dem men det går att teckna via SEB, Nordnet och Avanza. Beslut om tilldelning vid eventuell överteckning sker i samråd mellan bolagets styrelse och ovan nämnda Joint Global Coordinators. Tilldelning kan komma att utbli eller ske med lägre antal aktier än vad anmälan avser. Slumpvis utvalda konton kan komma att få tilldelning.

 

Läs mer om IPO och börsnoteringar

 

Prospekt Viva Wine Group

Viva Wine Group

Hur man lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

GW-effekten

 

IPO:er är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.