12 Dec, 2021

Fokus på nedsidan

Under början av veckan injicerades börsen av inte bara en, utan två doser av diverse energigivande substanser som fick den att avancera över 2 procent under tisdagen den 7/12. Som många andra gladdes jag med uppgången, men mer var det inte. Visst känns det ”kul”, men ju längre jag har vistats på de betesfält du och jag delar, desto mer har jag förlikat med att de dagliga rörelserna inte är annat än tillfälligheter. Dagligt brus. Tillfälliga lyckorus likt de vi alla kan känna då och då.

Jag upplever mig inte, och beskrivs inte heller av andra, som Ior eller Kafka, utan jag bedömer mig vara optimistisk. Även om jag lockas av dystopier är min förhoppning att de aldrig kommer att bli verkligheter… Jag lever även enligt den lära stoikerna lär ut (se tidigare inlägg). Sällan har materiella ting lockat mig och alltid(!) har jag, så vitt jag kan minnas, haft fokus på nedsidan och alltid tänkt på att vara förberedd på att X kan inträffa i morgon och att jag således måste vara förberedd på det. En försiktig general, helt enkelt. I det vardagliga livet. På börsen. I mitt yrkesliv. Här tror (läs: ”vet”) jag att min uppväxt och tidigare livshistorik har präglat mig. De värderingar med mera som mina föräldrar och alla vuxna omkring mig har lärt ut genom att dels berätta, dels visa har bidragit till att skapa den jag är idag. Att även ha haft fått möta motgångar och stora utmaningar som ung - sådana man ej önskar någon - har gjort att jag alltid ser till att det finns knäskydd, handledsskydd, fallskärm, hjälm och bälte. På ett sätt är jag "tacksam" att jag fick utstå livets hårda prövningar som ung och att jag tidigt, om än inte direkt, insåg värdet av att använda dem till min fördel. Förstå mig rätt, men istället för att låta dem påverka mig negativt vände jag på myntet (invertera!) och tänke hur jag istället kan dra nytta, utvecklas och bli starkare.

Kanske gör min notoriskhet om säkerhetsbälten i pluralis att jag sällan har svårt att fullt ut känna det lyckorus som man borde(?) känna när vissa milstolpar nås, eller när man lyckas med något exceptionellt? Jag vet inte, men helt ärligt inväntar jag fortfarande på att känna just det ruset. Just den, om än kortvariga, lyckobringande känslan. Mer ofta än sällan lever jag i morgondagen och det är såväl på gott som ont.

"Any poker player knows that it is not how many hands you win that matters, it’s how much you win when you win, and how much you lose when you lose.”
 

När börserna rycker upp kraftigt är det lätt att man inte bara rycks med á la FOMO, flockbeteende och aktivitetsbias, utan även för att man just då, när allt är molnfritt och solsken, tenderar att rucka på sina investeringskriterier. ”Ähh… vad kan gå fel? Börsen går ju alltid upp i långa loppet”, kanske man tänker och lägger ordern som man inom sig vet är mindre klok. Visst kan och ska man köpa på styrka, men styrka är inte en generell börsuppgång, utan styrka är när en aktie håller emot ett negativt segment samt fortsätter leverera i takt med bolagets fundamentala, starka utveckling.

Visst ska du glädjas när börsen och portföljen avancerar med kraftiga ryck – absolut, men bara för att den avancerar behöver du inte göra… exakt, någonting. Sitt, observera, studera, reflektera. Njut och gläds, men påminn dig om att det kommer vara tider då vice versa råder. Påminn dig om memento mori – att även du är dödlig. Påminn dig om att aldrig investera och riskera mer än du har råd att förlora. Det tenderar att vara svårare när börsen stiger, vilket gör det än viktigare att du prioriterar frågan.

Jag håller just nu på och läser Lee Freeman-Shors bok The Art of Execution och här finns mycket matnyttigt att finna om beslutsfattande och hur att reflektera kring dessa. Även jag tar upp just beslut och beslutsmodeller i min första bok, men Freeman-Shors bok är mer ingående och mer koncentrerad än mitt eget alster. Ett citat jag gärna väljer att lyfta fram är ”Any poker player knows that it is not how many hands you win that matters, it’s how much you win when you win, and how much you lose when you lose.” Det tål verkligen att tänkas på.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.