Veckobrev
12 Dec, 2021
Veckobrev v50

Veckobrev v50

Uppdaterad:
22 Jan, 2023
Ännu en gång detta år överraskades många med mig av veckans kraftiga ”come back”  av riskviljan, efter att den föregående veckan avslutatsmed ett antal negativa signaler. Om det var en avtagande rädsla för omikron eller att det bara att det som vanligt finns för mycket pengar som söker en hamn är osäkert men ännu en gång fick ”buy the dips” anhängarna rätt. OMXS30 slutade hela 3,3% upp (en bra årsavkastning i dagens ränteklimat!!) medan OMXSPI fick nöja sig med en uppgång på 2,4%. Ett rekordresultat från Clas Ohlson i veckan visar att butiksförsäljning inte är ett helt utgående fenomen och Systemair kunde glädja sina aktieägare med flera styrketecken.  Att Sectra efter veckans rapport fortfarande kan värderas i ett P/E-tal kring 100x är för mig en gåta. Visst ett kvalitetsföretag med många av de attribut som marknaden vill ha för närvarande men som rapporten visade inte helt utan fläckar. Det var också en vecka där en amerikansk inflationssiffra på ”enbart” 6,8% fick marknaderna att dra en suck av lättnad. Mer behövs tydligen för att oroa!!! Men mycket handlade också om förvärv enligt nedan.  
 
Securitas förvärvar. I veckans största företagsförvärv köper Securitas amerikanska Black & Deckers verksamhet för elektroniska säkerhetslösningar för 29 MdSEK. Med tanke på att i alla fall stora delar av denna verksamhet ingick i Securitas Systems (sedermera namnändrat till Niscayah), som var ett av de tre bolagen som delades ut till aktieägarna 2006, innebär det att man nu är tillbaka på ruta ett. Detta till ett helt annat värde och en helt annan multipel än när det en gång delades ut och för övrigt till en betydligt högre värdering än vad Securitas aktien har idag.  Att olika typer av teknikbaserade säkerhetslösningar framstår som klart mer intressant och har större tillväxtmöjligheter än en extremt personaltung verksamhet med patrullerande vakter (som fortfarande till stor del är Securitas nuvarande verksamhet) framstår idag som helt självklart. Och ännu viktigare är kanske att det visat sig att synergierna mellan dessa två områden är betydande. Om detta kommer visa sig om 15 år för Doro och Tobii  - de två företag som i veckan delades upp för att fokusera och ”synliggöra aktieägarvärde” får framtiden utvisa men är ändå en ganska sedelärande historia om att alla uppdelningar i separata noterade bolag inte blir vad man tänkt. Ett argument mot uppdelningar som idag knappt hörs men som säkert kan bli aktuellt i framtiden är att en expansiv del av ett företag behöver ett kassaflöde från en stabil generator av dessa medel från en annan del av företaget. I dagens värld där pengar är nästintill gratis och det bara är att göra en riktad nyemission och vips är pengarna på kontot väger ett sådant argument lätt men kommer det alltid att vara fallet?
 
Även Karnov förvärvar. Sedan börsintroduktionen 2019 har informationstjänstföretaget inom främst juridik men även miljö- och hälsoskydd. Karnov gjort ett stort antal kompletterande förvärv och skapat sig en mycket stark ställning i Norden inom området och blivit något av en ”de facto” standard. Man tillhandahåller välförpackad juridisk information till advokatbyråer, domstolar, universitet, kommuner med flera. Ca 80% av intäkterna kommer från årliga abonnemang, vilket innebär en stor andel återkommande intäkter. En internationell expansion har under senare år inletts utifrån en mycket stark marknadsställning i Danmark och Sverige. I veckan meddelades att bolaget gör två större förvärv i form av Thomson Reuters avknoppade verksamhet för juridisk information och Wolters Kluwer i Spanien och Frankrike. Karnov betalar 1,6 MdSEk för dessa rörelser, vilket motsvarar nästan 10x EBITDA. En kursuppgång i veckan på ca 25% efter offentliggörandet (som ger ett börsvärde på 6,3 MdSEK) underlättar utan tvivel genomförandet som ska finansieras av en nyemission om minst 9,9% av det nuvarande antalet aktier. En enkel servettanalys ger vid handen en justerad EV/EBITA om proforma drygt 18x årets prognostiserade resultat. Inte billigt men bolag med återkommande intäkter av denna storleksordning är en bristvara. Dessutom med möjlighet till höjda marginaler i de köpta verksamheterna och lite synergivinster kan nyckeltalen snabbt komma att bli mer aptitliga. Kan sedan den organiska årliga tillväxten via breddning av verksamheten geografiskt och produktmässigt förbättras från historiska kanske 2-3% till nivån kring de 6,5% som hittills uppnåtts i år (delvis dock kanske en pandemieffekt) kan marknadens syn på bolaget förändras. Sedan måste man svälja ständigt återkommande extraordinära kostnader i samband med gjorda förvärv. Några som verkar tro på affären är styrelsen, där flera medlemmar efter offentliggörandet köpt aktier i bolaget för ganska stora belopp. 
 
Samgående Electragruppen och Elon. Om det är Elon som förvärvar Electragruppen eller det är tvärtom får nästan framtiden utvisa men rent tekniskt är det Electragruppen som via en apportemission förvärvar det omsättningsmässigt dubbelt så stora Elon. Däremot blir namnet Elon och ny VD tillsätts också från det bolaget. När dessa två företag går ihop skapas en företagsgrupp med en omsättning på över 6 MdSEK och med ett stort butiksnät bestående av fristående handlare i Norden. Samgåendet kräver ett godkännande av konkurrensmyndigheterna men lär knappast vara ett problem. Företaget kommer bland annat att ha en ledande position i Sverige på vitvaror och en marknadsandel på 5% inom olika delar av konsumentelektronikmarknaden. Aktieägarna i Elon (som utgörs av 250 Elonhandlare) kommer att äga 65% av aktierna och den nuvarande huvudägaren i Electra familjen Lissinger kommer att få se sin ägarandel reducerad till drygt 10%. Tanken är dock att Elonhandlarnas andel om ca ett år ska minska till strax över 50%. Samgåendet mellan Electragruppen som styrts mycket som ett traditionellt familjeföretag (även om det varit noterat) och en kedjehandlarägd butikskedja kommer troligen inte att bli helt enkel. Samtidigt framstår möjligheterna som betydande med bland annat försäljning av Electragruppens hemelektronik i övriga Norden (där Elon är verksam) och synergieffekter på uppskattade 50 MSEK. Trots veckans kursuppgång i Electragruppen (10%) framstår värderingen av den framtida butikskedjan inte som speciellt utmanande - med ett gemensamt börsvärde efter den planerade apportemissionen om 1,1 MdSEK och ett EBITDA-resultat om sammanlagt 200 MSEK under den senaste 12-månadersperioden. Både Electragruppen och Elon har gynnats av pandemin och den ökade efterfrågan det lett till av hemelektronik och vitvaror, varför resultatsiffrorna dock ska tas med en viss försiktighet, speciellt vad avser Elon. Även så framstår fortsatt värderingen utan finansiella skulder av någon omfattning som fortsatt klart intressant. Före emissionen och samgåendet är förslaget också att 2 SEK ska delas ut till Electragruppens aktieägare.  
 
Ny storägare i Embellence Group. En av vårens nykomlingar till First North utgjordes av heminredningsföretaget Embellence Group med fokus på tapeter, textilier, mattor mm. Hushållens intresse för heminredning har både som en effekt av pandemin men framför allt av stigande villa- och lägenhetspriser stigit avsevärt under de senaste två åren. Detta har naturligtvis gynnat ett företag som detta. Jag tyckte i samband med introduktionen att det verkade vara verksamt inom ett intressant område med bra marknadsställning och någorlunda hyfsat prissatt. Fram till sommaren visade det sig vara en riktig observation och efter en OK rapport för andra kvartalet. I juli stod aktien 20% över introduktionskursen och allt var frid och fröjd. Om ryktet hade börjat nå marknaden om en sämre rapport under senare del av sommaren eller något annat men aktien började sedan dala för att i oktober störtdyka i samband med delårsrapporten för att som värst vara ner mer än 20% under introduktionskursen. Efter en omsättningstillväxt på strax under 25% under de första sex månaderna (varav organiskt ca 15%) ökade omsättningen enbart med strax under 4% i Q3. Lättade restriktioner, ökat resande och ett fint sommarväder anser företagsledningen vara de viktigaste faktorerna bakom den minskade tillväxten. En ansträngd varuförsörjning bidrog också till utvecklingen. Den justerade EBITA-marginal sjönk till 13,5% (16,4) i spåren av kostnadsökningar som inte omedelbart kunde föras vidare men också av låga jämförelsekostnader under Q3 2020 – en period där få offensiva satsningar gjordes. I rapporten framkom också att utmaningarna inom logistik och varuförsörjning skulle fortsätta och att efterfrågan i vissa länder var avvaktande. Hur som helst fick bolaget i veckan en ny storägare i form av välansedda JCE Asset Management som tog en drygt 10% andel i bolaget och reducerade riskkapitalbolaget Litorinas andel till ca 40%. Det verkar av ovan inte som om innehållet i Q4 rapporten kommer att vara startskottet för en rekyl.  Men om bolaget börjar visa tecken på att åter börja vara på väg att nå målet om att dubbla omsättningen fram till år 2025 framstår inte den nuvarande prissättningen (P/E 16x på årets vinst enligt min prognos) som så utmanande. 
 
Vi går så in i slutspurten inför jul och fler storaffärer kanske väntar. På rapportfronten är det som vanligt vid denna tid ovanligt tyst och Axfoods kapitalmarknadsdag samt HMs försäljningssiffror tillhör de få annonserade företagshändelserna. På emissionsfronten avslutas en mängd mindre företrädesemissioner, vilket brukar vara ett bra facit på riskviljan. First North begåvas med inte mindre än sju nykomlingar!!! Det är redan svårt för många mindre bolag att nå fram med sitt budskap. Hur ska det gå om denna noteringsboom fortsätter? Välkommen till en ny och spännande aktievecka. 
 
Claes Vikbladh
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.