14 Dec, 2021

Klen tilldelning och perspektiv

Uppdaterad:
31 Jan, 2024

Jag skrev nyligen om hur jag brukade göra vid IPOer och det kan väl sammanfattas som att jag brukar lägga ungefär 2 minuter på research och sen teckna för ganska liten tilldelning om det känns hett under denna korta research och sen sälja någon gång under förmiddagen första dagen.

Idag var det dags igen då jag via bloggkollegan Aktiepappa här på Trade Venue såg att Viva Wine Group skulle börsnoteras idag. Tecknade mig för en post av ungefär normalstorlek för mig på runt 10 000 kr igår. Använder här min kredit med målet att sälja och betala tillbaka krediten och förhoppningsvis få lite pengar över. Så jag behöver inte sätta in några pengar i förskott eller sälja något annat, vilket ju kan bli lite rörigt om man inte får någon tilldelning.

Så strax innan börsen öppnade idag fick jag det glädjande beskedet att jag fått tilldelning. Tyvärr var det så vitt jag kan minnas den minsta tilldelning jag någonsin fått. 20 aktier till ett värde av 980 kr. Det är inte alltid jag har tid/lust att sitta och följa handeln de första minuterna men aktien öppnade strax över 58 kr för att sedan falla tillbaka lite, jag fick panik (ok jag erkänner det är en klar överdrift) och tänkte att nu får jag rädda det som räddas kan och sålde kl 09.01. Jag orkade helt enkelt inte sitta och följa kursen med förhoppning om att få 1 kr till per aktie vilket skulle ge 20 kr totalt.

Det känns så klart klent med aktier för 980 kronor och lätt att tänka att det nästan är meninglöst. Men jag tycker man får ta det för vad det är och tänka att det är bättre än inget. Och i många andra sammanhang känns ju 166 kr (efter 2 kr courtage) i alla fall som något. Hade jag till exempel satsat 980 kr på en fotbollsmatch med en klar favorit som gav 1,17 i odds hade det känts lite spännande och kul om jag vann. Att portföljen som helhet gick ner runt 50 000 kr idag sätter väl på sätt och vis dessa 166 kr i perspektiv, men det är samtidigt två olika saker.

Så det är bara och tacka och ta emot för att det i alla fall blev några aktier och att det gick att sälja med vinst och sen kriga vidare.

Tecknade ni Viva Wine? Och fick ni i så fall också bara 20 aktier?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.