22 Dec, 2021

Kommer räntan stiga?

Mer och mer har jag börjat läsa om att räntan kommer att stiga. Det påverkar då många hushåll som har belånat sin bostadsrätt eller villa. "Boräntorna är på en historiskt låg nivå men en hel del talar nu för att räntebotten kan vara passerad", skrev Svd Näringsliv för inte länge sedan och där Nordea varnade om högre räntor.

Enligt riksbankens penningpolitiska rapport förra månaden är konjunkturen stark och inflationen stigit snabbt til 3,6% . Det beror till stor del på de stigande energipriserna och höga elpriser, som många säkert märkt av. Reporäntan lämnade oförändrad på noll procent och man räknar nå inflationsmålet 2% på sikt och att reporäntan höjs under senare delen av 2024. Räntan påverkar såklart mina aktieinnehav och även mitt bostads lån, som jag har hos SBAB. Just bolånet gjorde jag en mycket bra deal och drag på.

För nästan 1 år sedan valde jag bunden ränta 0,99% i 4 år framåt ända fram till 2025-01-10. Nu i efterhand känns det som ett klokt val, kom ihåg att inflationen äter upp lånen på samma sätt som det gör med dina pengar på sparkonton. Min lön kommer säkert att stiga med inflationen, men det kommer inte lånet att göra för att jag bundit det.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.