27 Dec, 2021

Sätta målsättning i kronor istället för procent

Jag hörde ett intressant resonemang i senaste avsnittet av Investerarens podcast där Pär Ståhl från Placera gästade. Pär berättade då att han istället för att utvärdera portföljen i procent hade ett avkastningsmål per år som han satt i kronor.

I grunden tycker jag det låter rimligt. Oavsett om man vill ha portföljen för att ge lite guldkant på tillvaron i form av en extra semesterresa varje sommar eller att kunna leva helt på portföljen är avkastningen i kronor det som spelar någon roll. Effekten blir rimligtvis också att man skruvar ner risken lite i takt med att portföljen blir större. Vill man få 100 000 kr om året i avkastning så behöver man när portföljen är värd 1 miljon få 10% avkastning, medan det räcker med 5% avkastning när portföljen är uppe i 2 miljoner. Lite av det här tänket har jag själv haft då portföljen ökat rätt mycket i värde de senaste åren så har jag lockats av att flytta över en del pengar till preferensaktier och D-aktier som ger en lägre men säkrare förväntad avkastning. Om det går utmärkt att leva på 3-4% årligt uttag är det liksom inte värt det att chansa och ta risker för att kanske kunna få 15-20% avkastning. Och får man trots den minskade risken under ett år som i år runt 25% avkastning, när man räknat med 3-4%, kanske det är läge att säkra lite av denna uppgång. Eftersom det nu helt plötsligt kanske snarare handlar om 2,7-3,2% årligt uttag plus inflation som behövs för att man ska kunna leva ett bra liv.

Men jag ser ändå ett stort problem med att sätta ett mål i kronor per år i avkastning och det är det allmänna börsläget. Det är en helt otrolig prestation att klara exemplet med 100 000 per år i avkastning på en aktieportfölj värd 1 miljon (för att ta siffrorna i exemplet ovan) under ett år när index backar 25%. Men det är en rätt dålig avkastning ett år när index går upp 30%. Så att enskilda år sätta upp mål för värdeutvecklingen på portföljen förstår jag inte riktigt hur Pär menade att han gjorde. Kanske kan det vara relevant om man har en väldigt bred portfölj med räntor, aktier, råvaror och fastigheter.

När det kommer till årlig utdelning tycker jag däremot att det är mer relevant att sätta ett mål i kronor. Även om det kan inträffa saker som under 2020 när många bolag med kort varsel ställde in utdelningen, många gånger av politiska skäl eller rena säkerhetsåtgärder. Men jag hoppas och tror att vi återgått till den gamla sanningen att bolagens utdelningar ska svänga mindre än bolagens aktiekurser.

Hur tänker ni? Går det att sätta ett mål i avkastning per år i kronor?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.