3 Jan, 2022

Avkastning i pensionsportföljen

Jag har redan redovisat hur vår huvudportfölj ser ut och hur det gick under 2021 i förra inlägget. Som jag skrev då består portföljen till stor del av indexfonder och därtill två investmentbolag som överlägset största innehav. Då jag i stort sett aldrig säljer några aktier där blir aktiviteten låg och avkastningen väldigt nära en indexavkastning över tid. Utdelningarna hjälper till att vägleda hur mycket pengar som kan plockas ut varje år utan att riskera portföljens långsiktiga livskraft. Detta är bekymmersfritt och gör att jag kan lägga tid och kraft på annat än att bevaka portföljen varje dag.

Däremot är börsen ett intresse och ibland kan det vara kul att vara lite mer aktiv med en mindre peng. Jag har valt att förlägga denna lite högre aktivitet till min IPS-portfölj. Dels för att det är pengar jag inte kommer åt på cirka 15 år, dels är det pengar jag inte räknar med att behöva och dels är det pengar som jag inte äger ihop med min fru på samma sätt som huvudportföljen som vi båda ser när vi loggar in flera gånger i veckan. (Även om det är möjligt att även IPS egentligen skulle ingå i en bodelning om vi skilde oss och att pension kommer ingå i vår gemensamma löpande ekonomi om vi inte skiljer oss. Så att hon i princip är delägare även här.) Att jag inte kommer åt några pengar på 15 år gör också att jag här helt kan ignorera utdelning som jag tycker är en skön bas i huvudportföljen.

IPS är alltså ett pensionskonto som tidigare var möjligt att göra avdragsgillt sparande i för en vanlig löntagare. Numera är avdragsrätten borta, men den som saknar tjänstepension från sin anställning eller har enskild firma kan fortfarande spara avdragsgillt i IPS. Årliga schablonskatten är lägre än på ett ISK/KF. Även om jag räknar med att vi kan leva på vår portfölj utan pension och att pension blir en bonus som läggs på toppen av portföljens avkastning en vacker dag ser jag det som en lite extra trygghet. Vem vet om det dessutom uppstår en situation där det finns en fördel att kunna visa upp en lite mer normal pension för mig som kommer få en låg pension efter enbart 13 års heltidsjobb. Jag har därför satt upp målet att ha 1 miljon kronor i min IPS-portfölj lagom till 55-årsdagen. Och det ser väl lite mer lovande ut än vad det gjorde för 1 år sedan.

Aktiviteten har här varit betydligt högre än i huvudportföljen och som synes har resan varit lite skakigare och jag har tappat ett fint försprång till OMXS30 vid två tillfällen för att återigen snygga till siffrorna lite sista månaden av året. Den svängigare utveckligen är väl naturlig med en betydligt mer koncentrerad portfölj och högre aktivitet. 38% avkastning under 2021 får jag ändå vara nöjd med. På minussidan kan nämnas att jag nästan hela året låg viktad med 20-25% av portföljen i en tillväxtmarknadsindexfond som bara gick upp 6% under året, vilket så klart drog ner totala avkastningen märkbart.

Bland affärerna 2021 kan följande nämnas:

Handel i investmentbolag baserat på rabatt/premie:
Köpte Svolder och Lundbergsföretagen till 5-6% rabatt under januari och februari.
Sålde Svolder i mars då rabatten istället hade blivit 5% premie.
Sålde Industrivärden då den för första gången under mitt ägande handlades till premie i april.
Sålde Lundbergs i maj-juni till 2-5% premie.
Köpte Industrivärden då den gått från premie till runt 10% rabatt i oktober
Sålde lite Investor när den handlades till under 10% rabatt för första gången under mitt ägande i december (mest för att få loss pengar till annat).

Försök att fokuera portföljen till bolag jag tror på mer kortsiktigt:
När en konkurrent lämnade in en rapport med anklagelser mot Evolution trycktes kursen snabbt ner runt 10% den 17 november. Jag köpte då en liten chanspost. Jag tänkte att om nyheten visade sig vara strunt kanske kursen studsar upp 10% kommande dagar och jag skulle kunna göra en kortsiktig affär. Skulle det däremot visa sig ligga något i det hela tänkte jag att kursen väl rimligtvis borde kunna gå ner mer och då kan jag successivt bilda mig en uppfattning om det hela och eventuellt köpa lite mer. Jag följde inte detta i detalj utan försökte mest få en uppfattning genom att följa skriverierna på Twitter från folk som kan bolaget väldigt bra. Köpet den 17 nov skedde till kurs 1368. Någon dag senare stod aktien i 1450, men jag sålde inte.

Marknadens osäkerhet kring Evolution försvann inte utan förstärktes istället. Jag köpte en lite större post ungefär en vecka efter första köpen, nu till kurs 1066. Två veckor senare gjorde jag mitt sista köp i ungefär samma storlek som köp nummer två till kurs 911. Evolutions aktiekurs står idag i 1282 kr vilket ska jämföras med mitt GAV på 1111 kr från de tre köpen ovan. Evolution står idag för ca 33% av IPS-portföljen, vilket kan låta mycket men det motsvarar alltså bara ungefär 1% vikt i huvudportföljen.

Du kan följa min IPS-portfölj hos Nordnet via deras plattform Shareville.  Då ser du i realtid om och när jag säljer Evolution eller tycker rabatten är så attraktiv i något investmentbolag att det är dags att köpa igen.

Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna (tex hur låg schablonskatt det är och hur den beräknas) hos Nordnet.

Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är däremot helt mina egna. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.