4 Jan, 2022

Det finns ingen inflation, eller så är den bara tillfällig...

 

 

Inflation

 

 

I aktiepappas fastighetsbolag har vi avtal med en större hissfirma som sköter samtliga hissar i fastigheterna. Det är dock inte många men vi har i vilket fall som helst valt det aktuella bolaget för hissarna. Både för reparationer och service. Det lutar dessutom åt att en hiss skall bytas helt under året. Igår kom ett brev från bolaget där de förklarar att de

"ser en rad extraordinära omvärldsfaktorer som påverkar våra inköpspriser starkt negativt. I takt med en begynnande inflation har efterfrågan ökat kraftigt samtidigt som det råder en global kapacitetsbrist på råvaror, obalans i containertrafiken samt ökade energi- och drivmedelspriser" 

Som en konsekvens av detta höjer bolaget priserna med 8 %. Om det inte fanns någon inflation tidigare så kommer den här typen av agerande skapa den. Och nej, den kommer inte vara övergående eller "transitory" för hissfirman kommer garanterat inte sänka sina priser när containertrafiken gått tillbaka till normalläge eller när energipriserna är i balans. Då kommer de behålla de höga priserna för att säkra upp så att de har råd att betala de högre löner som den av dem skapade inflationen inneburit. Och jag kommer få betala kalaset. En liten tröst i sammanhanget är att hyrorna kommer också gå upp när detta händer även om det sker med en viss fördröjning.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.