8 Jan, 2022

140% avkastning på en månad?

Jag brukar aldrig rekommendera spel och lotterier och är en stor förespråkare för att man bör spara och investera pengar regelbundet istället för att spela med förhoppning att vinna pengar. För några år sedan la svensken i genomsnitt 465 kr i månaden på spel och lotterier. Ett belopp som med mycket stor sannolikhet gör dig till miljonär om du sparar det på börsen under ett helt yrkesliv istället för att förlita dig på en mycket mycket liten sannolikhet att du ska vinna 1 miljon på spel eller lotterier (köper du trisslotter för motsvarande peng, dvs 465 kr i månaden i 40 år är chansen under 1% att vinna 1 miljon eller mer).

Det är egentligen inte spel jag är emot utan att man nästan alltid har oddsen emot sig. Skulle jag få gå in på ett casino och få 3 gånger pengar på rött eller svart på roulette (istället för normala 2 gånger pengarna) skulle jag gladeligen sitta där och spela hela dagarna eftersom oddsen helt plötsligt var i min favör.

Riktigt så bra som ett roulettbord med 3 i odds på rött eller svart kan jag tyvärr inte erbjuda. Men kanske 2,40 i odds, med problemet att man bara får snurra på hjulet en gång vilket inte är lika förmånligt som att kunna sitta hela dagarna i mitt påhittande exempel ovan. Jag tror mig nämligen ha hittat en så kallad felprisättning i marknaden. Vi kan få 2,40 i odds på att Jonna Sundling vinner OS-guld i sprint om ganska precis en månad vilket borde vara minst 50% chans enligt mig.

Bakgrunden är denna: Förra året var Jonna Sundling överlägsen sprintåkare på skid-VM och vann såväl individuell sprint samt körde avgörande sträckan i sprintstafetten. I början av den här säsongen ramlade hon och skadade sig i handen och var sen borta från tävlingarna under november och första halvan av december. Hon kunde dock träna på först genom att bara åka med en stav och sen med två stavar. Under den perioden klev Maja Dahlqvist fram i Jonnas frånvaro och vann 3 raka tävlingar i världscupen. När Jonna kom tillbaka till världscupen den 18 december vann Maja sin 4e raka tävling och Jonna kom 2:a. Men då var Jonna fortfarande ringrostig efter sin frånvaro från tävlingsarenan efter skadan. Att komma 2:a direkt i första tävlingen efter frånvaro får snarare ses som ett styrkebesked.

Att någon annan än Jonna eller Maja skulle vinna OS i sprint ser såväl jag som oddssättarna som rätt osannolikt.

Igår möttes så Maja och Jonna igen i Skandinavisk cup och Jonna vann då i mitt tycke väldigt enkelt. Se själva här. Precis som det kommer vara på OS var det fri stil som gällde. Vi kan alltså konstatera att hon är tillbaka helt efter skadan.

Jonna följde upp gårdagens seger med att även vinna dagens tävling över 10 km, vilket visar att den totala formen är mycket bra även för längre distanser. Något man så klart har nytta av under en OS-sprint med 4 hårda lopp på en dag. Största hotet på OS-sprinten Maja Dahlqvist var idag över 50 sekunder efter på 10 km. Som sagt annan distans än den vi pratar om på OS, men ändå en fingervisning om grundformen som bonus till topphastigheten på upploppet som vi såg i filmklippet ovan.

Nu till det intressanta. Oddsen inför sprinten i OS har inte påverkats av de två senaste dagarnas lopp hos ATG (enda stället jag följt oddsen). Maja är fortrarande favorit till 2,10 i odds jämfört med Jonnas 2,40. Troligtvis är det inte så mycket spel på längd i OS att ATGs oddsättare bryr sig om att kolla resultat från Skandinavisk cup i Falun. Och storspelarna där ute verkar inte heller tryckt in så mycket pengar att oddsen behövt ändras.

Jonnas fina insats över 10 km gör att hon är aktuell för något distanslopp och het kandidat till en sträcka i vanliga stafetten (4x5 km) i OS. Förutom sprint och sprint-stafett där hon är given. Men dessa tävlingar ligger efter den indivuella sprinten så det är ingen risk att hon kommer sliten till sprinten. Jag tycker helt enkelt 2,40 i odds är väldigt attraktivt.

Normalt sett tror jag absolut inte att jag kan bedöma sannolikheten bättre än odds-sättarna och spelbolagen. Men jag tror jag hittat ett undantag. Med betoning på tror. Det kan vara så att Maja är i en tyngre träningsperiod eller hade dåliga skidor än Jonna både igår och idag. Och mycket kan så klart hända med både skidor och form fram till tävlingsdagen, för att inte säga under loppen då en vurpa vilar runt varje kurva. Så det är inge säkra pengar, men nog måste det vara runt 50% chans att Jonna vinner och då är 2,40 fantastiskt.

Har jag några skidexperter ute bland läsarna som kan slå hål på mina argument om att Jonna till 2,40 är ett kanonspel?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.