9 Jan, 2022

Summering av 2021, del 1: Portföljen

Ännu ett år har passerat - lika snabbt och med lika oväntat händelseförlopp som vanligt. Med +165% med mig i ryggen från 2020 var förväntningarna låga, så nog var hybrisen ganska total när portföljen var +30% redan efter någon månad och sen +70% halvvägs in.

På coronabotten, i mars 2020, dippade portföljen under 2 mkr. 15 månader senare, i somras, touchade den 11 mkr. En smått overklig känsla. Om jag firade? Så klart! Jag gjorde mina första uttag någonsin ur portföljen. Med lite blandade känslor, men mestadels positiva. När jag började spara för 10 år sen satte jag upp en enkel regel - inga uttag förrän snöbollen är i rullning på riktigt. Nu hoppas jag att kunna undvika ytterligare uttag förrän portföljen ökat ytterligare 50-100% åtminstone.

Pengarna gick till en alldeles för dyr present till flickvännen, två veckor på Maldiverna och så förverkligade jag min livsdröm genom att köpa en Ferrari (FF). Som jag förespråkar hårt på Twitter så är pengar till för att spenderas.

Mitt firande callade så klart toppen mer eller mindre, och från augusti till november backade jag -34% och portföljen var nere runt +10% på årsbasis, från +70% alltså. Jag tror det är femte gången eller så som jag har en drawdown på över 30% (med den värsta i corona på runt -40%).

Det gör alltid ont med stora drawdowns, men det blir enklare och enklare för varje gång. Det är betydligt enklare när det mestadels är sentimentet som vänder; det påverkar mig knappt nuförtiden. Om det kraschar för att det operationella knakar så är det jobbigare; då kan jag bli osäker på hur jag ska agera. Ofta så justeras ju priset på aktien direkt efter de dåliga nyheterna och även om man tycker bolaget presterar under ens förväntningar, så har priset på aktien gått ned lika mycket. Jag tycker är lätt att hamna i en ond spiral på det sättet.

Hur som helst är det bara att vänja sig vid stora rörelser; swings på ~30% är helt oundvikligt med den portföljsammansättning som jag har: koncentrerad, generellt högt värderade tillväxtbolag och långsiktigt ägande.

Och som alltid så vänder det någon gång och efter ett starkt december slutade portföljen tillslut på +34%, dvs. strax under SIXRX, som jag brukar jämföra mig med.

Portföljens historiska utveckling sedan 1 jan 2015 (rensat första 2 åren då det var väldigt lite pengar, enstaka innehav i olika depåer etc):
2015: +45,9% (SIXRX: 10,4%), +110 000 kr
2016: +24,5% (SIXRX: 9,7%), +237 000 kr
2017: +75,1% (SIXRX: 9,5%), +578 700 kr
2018: +11,5% (SIXRX: -4,4%), +174 000 kr
2019: +30,5% (SIXRX: 35,0%), +504 000 kr
2020: +165% (SIXRX: 14,8%), +3 547 000 kr
2021: +33,5% (SIXRX: 39,5%), +2 020 000 kr

Totalt: 1538% (SIXRX: 174%), +7 067 000 kr
CAGR 7 år: 49% (SIXRX: 15,5%)

Jag är varken nöjd eller missnöjd med årets resultat. Det enda direkta misstaget jag tycker att jag har gjort under året var att öka för tidigt i Pexip. Jag anser inte mitt initiala köp vara ett misstag, trots -50% sedan dess. Jag ser inte hur jag skulle kunna komma till någon annan slutsats än att köpa där och då på 82 nok. Men att börja öka runt 100 på vägen ned var klantigt, vilket gjort att jag är ca -40% nu i snitt med en rejäl stek.

I övrigt är jag väldigt nöjd med att jag släppte Gravity en bra bit över 150 i snitt (ATH strax över 200 och står i 68 idag) och även mitt uttåg ur Paradox efter 4 års ägande känns fortfarande som rätt beslut, även om de känns lite mer på G nu under Wester.

Ni som följt mig länge kanske undrat lite varför jag minskat så mycket på gamingen i portföljen, som ett tag var över 50% av portföljen och idag bara består av lilla Mag Interactive på 7%. Utöver Gravity och Paradox har jag tidigare ägt G5, Embracer, Funcom, Next Games m.fl. Det är av flera anledningar, men de främsta anledningarna är att jag inte orkar följa grossinglistor, volatiliteten i både verksamheterna och aktierna är ofta hög, samt att konkurrensen är stenhård, både för bolagen och bland investerarna.

Jag noterar en avkastning om +7,07 mkr sen start, samtidigt som portföljen innehåller 7,1 mkr (den totala portföljen jag refererar till ang. ”11 mkr”, numera drygt 8, innefattar kapital i holdingbolag, tjänstepension mm). Det innebär att de små uttagen jag gjorde under året motsvarade hela mitt sparande och att hela portföljen nu består av avkastning. Otroligt ändå, och vad glad jag är att jag avstod det jag avstod under ett par år för att kunna göra dessa insättningar.

Jag gick in i 2021 med nästan samma portfölj som jag går in i 2022 med. Skillnaden är att jag då ägde en hyfsad stek i Gravity, samt ett litet innehav i Paradox. Dessa har sålts under året; Gravity blev en otroligt bra affär, Paradox godkänd.

För dessa pengar köpte jag Pexip. Till en början var utvecklingen väldigt positiv och jag var +40% på bara någon månad eller två. Sett till förväntningarna på den ATH-kursen (~118) så har bolaget underpresterat. Där och då tyckte jag den kändes rimligt värderad, men efter årets utveckling skulle jag värdera bolaget runt 80-90 nok. Nu är det dock så att aktien har gått ned under 40 nok, -70% från toppen. Det har gjort att jag har tankat på mycket längs vägen ned och det är än så länge den överlägset dyraste affären jag gjort.

Jag har goda förhoppningar om att utvecklingen i Pexip under de närmaste åren blir stark, även om jag tror morgondagens ARR-uppdatering blir under marknadens (och mina) förväntningar. Jag handlar dock aldrig på enskilda rapporter utan ser som vanligt på caset över 3-5 års sikt. Bolaget har förvisso presterat sämre än vad jag hoppades, men förväntningarna var höga; det är fortfarande en fantastisk utveckling bolaget har visat upp och värderingen är enligt mig ruskigt låg för tillfället.

Utöver Pexip (18%) ser portföljen ut ungefär som inför förra årsskiftet; Plejd (42%), Evolution (33%) och Mag Interactive (7%), och jag har inga planer på att byta ut något.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.