16 Jan, 2022

Globalindexfond och/eller Investor?

Jag har uppnått ett par portföljsdelmål långt tidigare jag hade prognostiserat. Ett av dessa var att ha en utdelning norr om X kronor, vilket nåddes redan 2019. Under 2020, då Corona slog världen näst intill sönder och samman, fick jag, likt alla andra, uppleva ett stresstest likt detsamma som europeiska, nordiska och amerikanska banker utsätts för varje år. Då minskade utdelningarna med cirka 35–40 % för mig och summan jag fick hamnade strax under den lägsta utdelningssumma jag har som ”minsta” (del)mål. Ett helt fingerat exempel: om jag har som mål att ha minst 120 000kr/år i utdelningar blev det alltså under 2020 cirka 75 000 kronor utdelat. Visst ”visste” jag att det i många fall inte var bolagen själva som ej förmådde dela ut, utan att de i många fall förhindrades av restriktioner och andra politiska riktlinjer. Dock ändrar det ej faktum; summan var mindre. Hade jag levt ett sorts ”FIRE”-liv då hade jag nödgats att sälja av lite från mina innehav för att uppnå (de fingerande) 10 000kr/månaden. Visst hade detta fungerat, men jag är avig till dessa beslut. Helst vill jag, tills portföljen har vuxit si än större, ha det passiva pengaflöde utdelningar ger (här behöver inte jag ta beslut när/om att ”sälja”, utan bolagen gör det åt mig).

Jag räknar med att min portföljs utdelningar, på totalen, har en utdelningstillväxt på ca 4–5 % per år. Således växer de av sig själva och utan att jag behöver skyffla in mer kol i kaminen… Därtill investerar jag cirka 50 % av allt månadssparande i bolag som delar ut, i såväl högt som lågt direktavkastande (dock mer fokus på sistnämnda). Självklart tas alltid hänsyn till nyckeltal såsom skuld, utdelningsandel et cetera.

När jag räknar, och i denna uträkning utgår från ett sorts ”worst case”-scenario, landar jag vid att jag mer och mer kan börja att investera/spara i (index)fonder. Jag sparar redan i TIN Ny Teknik, AMF Småbolag samt Avanza Småbolag by Skoglund. Här, men även i den globala indexfond jag har planer på att köpa, ämnas sedan fyraprocentsregeln appliceras. Gällande fonder är min tanke att få exponering mot sektorer jag ej kan/förstår mig på samt mot segment jag vill exponera mig mot, men där jag upplever att jag ej har den tid som krävs för att välja ett eller två enskilda bolag.

Varför en global indexfond? Varför finns denna tanke? Som så många har läst visar forskning att ytterst få slår index över det långa tidsloppet. Därtill visar densamma att den genomsnittliga, årliga avkastningen mätt över lång tid är cirka 8 procent. Detta är BRA avkastning för en ”minimal insats” av mig. Jag siktar inte på att slå index. Mitt mål är att ha en portfölj som finansierar ett liv där jag äger min tid och den månatliga summan som ska kunna tas ut via sälj/utdelningar ska vara norr om 25 000 kronor. Denna summa genereras ömsom via utdelningar, ömsom via att sälja av enligt fyraprocentsregeln. Om jag når detta med en årlig avkastning om 6 procent, medan det breda indexet stiger med 9 procent gör mig föga. Så länge portföljen ej avkastar under fyraprocentsregeln + inflation över tid är jag nöjd. Som jag tidigare skrivit har jag inget intresse av att mäta könsorgan med alla i stammen.

När jag studerar globala indexfonder, såsom Avanza Global, Swedbank Robur Global, SPP:s dito med flera, framkommer att det är få av dessa som klarar av att trumfa Investor. Även om historik ej är en garant för framtida avkastning bör ändå historik beaktas och behandlas såsom att den troligtvis kommer att i alla fall rimma, eller? Nedan jämförs i bild 1:

Investor B

AMF Aktiefond Global

SPP Global Plus

Swedbank Robur Global A

Swedbank Robur Global A

Swedbank Robur Access A

Då vissa fonder ej funnits sedan 2000 har dessa tagits bort i nedan bild.

Jag har ej tagit med ETF:er eller Avanza Global, då de flesta har för kort historik att spela en signifikant roll.

En tanke som finns är att inte ta in en globalfond, utan istället fokusera än mer på Investor så länge de handlas med en rabatt. Visst blir jag mer beroende av dem, men är R/R så dålig? Diversifiering har jag redan med en portfölj bestående av ca 50 bolag, varav +10 är investmentbolag (därav att jag ej äger fonden ”Spiltan Investmentbolag”). Ännu en gång är inte historik en garant för framtida avkastning, men med denna historik av totalavkastning kan jag inget annat göra än att lyfta på hatten om de klarar av att prestera 85 % av den.

Fokus: ej slå index, men ha en portfölj vars innehav tillsammans (och via såväl utdelningar som 4 %-regeln) täcka en (netto)”månadslön” på 25 000 kronor.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.