17 Jan, 2022

Skridafonden

Investera till låg risk

 

-samarbete med Skridafonden-

 

Går det verkligen att investera till låg risk tänker ni kanske. Ja det gör det och trots att ni läser på bloggen som heter Aktiepappa så kommer vi i detta inlägg skriva lite om investeringar som inte innefattar just aktier. För även om aktier är bra grejer så finns det tillfällen då det faktiskt kan vara bra att investera i annat än aktier.

I det här fallet resonerar vi kring en fond som heter Skridafonden. Skridafonden är en fond som handlar med statsobligationer. Statsobligationer var populära under tidigare årtionden men de har hamnat lite i skymundan de senaste åren. Delvis på grund av den fantastiska utvecklingen man fått via aktier på börsen men också pga det extremt låga ränteläget vi sett i mer eller mindre hela västvärlden. Man ska dock inte lura sig och tro att en uppgång på aktiemarknaden håller i sig för evigt eller att alla världens länder har samma ränteläge.

Skridafonden investerar i statsobligationer över hela världen vilket både ger en bra riskspridning och en stabil avkastning. Visst det blir svårt att nå upp till nivåer som de vi sett under 2021 då index gick upp med ca 30 % men å andra sidan slipper man också chocker likt den alla vi aktieinvesterare fick våren 2020 när COVID 19 gav oss alla ett brutalt uppvaknande.

Investera i statsobligationer?

Ett exempel då det varit bättre att investera i statsobligationer än aktier har bland annat varit under våren 2020 men framförallt hade det varit bättre i år då börsen redan gett oss ett par brutala dagar. Hade vi satt våra pengar i Skridafonden 2021 års sista dag hade vi redan haft ett par hundra tusen än vad vi har nu till exempel. Sen kanske det är lite orättvist att jämföra den typen av korta perioder men det är ändå sant.

För den som ska använda sina pengar till något särskilt som till exempel husköp eller FIRE inom en kortare framtid kan det vara på sin plats att investera en del eller hela sitt kapital i en dylik fond. Alla personer har såklart olika sparhorisont och det går sällan att generalisera men helt klart bör man anpassa sitt sparande utifrån vart i sparandeprocessen man är. Om man sparar åt sitt nyfödda barn till exempel så tycker vi att man ska spara i en större del akter, kanske 100 % aktier. Medan om man är i 60-årsåldern och snart ska gå i pension så kanske man ska gå över till enbart tryggare investeringar och då är statsobligationer likt Skridafonden ett bra alternativ. Betydligt bättre än en räntefond som är marginellt säkrare men med betydligt lägre avkastning. Eller ännu värre: en hedgefond som allt som oftast varken ger uppsidan eller tryggheten man vill ha om man är på väg att växta ut sitt sparande från börsen.

Låg risk

Eftersom Skridafonden investerar i flera olika länder minimerar de riskerna i en sparform med låga risker från början. Det är väldigt sällan stater går i konkurs och eftersom Skridafonden dessutom väljer att investera i stater med god kreditvärdighet har man minskat den risken ytterligare. Man får dock inte glömma att alla typer av investeringar är förknippade med risker och det är inte säkert att man får tillbaka hela det investerade beloppet.

Avkastning

Avkastningen i Skridafonden är fast och ligger mellan 2,25 % och 6,76 % effektiv ränta. Skrida har flera olika bindningstider och flera olika sparprodukter baserat på kapital och det är viktigt att välja den som passar ens egen ekonomiska situation bäst. Generellt sett skulle vi faktiskt säga att denna typ av investering lockar mer än till exempel många av de preferensaktier som delar ut på liknande nivåer.

Avkastningen betalas ut lite olika beroende på vilken produkt man investerat i. Vanligast är avkastning en gång per år men det finns även möjlighet till kvartalsvis utbetalning för vissa produkter (fyra gånger om året). Givetvis är det vår rekommendation att man låter Skrida återinvestera avkastningen vilket också är ett alternativ. Utbetalning sker annars till det bankkonto man valt.

Besök gärna Skrida.se för mer info.

 

Samarbete: Detta är ett inlägg som vi skrivit i samarbete med Skrida men såväl orden som åsikterna är våra egna men gör alltid er egen analys.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.