18 Jan, 2022

Ve oss, Ve oss!

”Ve oss, ve oss! Sorg överallt, överallt fasa! Husen står tomma, städerna öde, åkrarna oskötta, vägarna täckta med lik. Överallt en fasansfull ödslighet. Skulle du tro detta, du som lever långt senare? Vi själva, som ser allt detta, tror ju det knappast. Och ändock övertygar oss de hopade liken och de svåra förlusterna om att det inte är någon dröm. O, du lyckliga eftervärld, du som inte hör denna jämmer! Hur skall kommande släkten kunna tro att det en gång funnits en tid när nästan hela jorden var utan invånare?” - Francesco Petrarca, nåden år 1348

Inget ont som inte för något gott med sig. Kan detta även appliceras för den börsfrälste? Jag tror många av er är av övertygelsen att svaret, i de flesta fallen, är "ja". Detta speciellt för dem som är långsiktiga. För dem är det som julafton när en sättning, korrektion eller annan markant nedgång inträffar. Tänk dig att få köpa det du vill ha, fast till ett lägre pris! Inte ens möjligheten, därtill tillåtelsen, att nalla från det undre lagret innan det övre är slut i den lockande Aladdinasken är mer tillfredsställande. Ändock bör tilläggas att även värde- och tillväxtinvesterare ser sättningar och allt vad det kallas som gyllene tillfällen.

Dock ska detta inlägg inte handla om att se varje korrektion e.d. som ett köptillfälle. Sådana inlägg, texter, filmer etc. finns det gott om. Nej, detta inlägg handlar om att sättningar, korrektion, krascher mm. behövs. Ja, ni läste rätt. De är nödvändiga. Behövliga. Erforderliga.


Fastspänd och försedd med såväl färdkost som lektyr och husrum satt bakterien Yersinia pestis, år 1334, på en råttas rygg och begav sig på en resa från porslinets hemland till Europas portars stad – Konstantinopel, men även Kaffa på Krimhalvön. Efter lite dröjsmål på vägen, vilket inbegrep ett livligt festande på diverse handelsstationer, där nämnda gick levande ur på andras bekostnad, nådde Yersinia pestis år 1347 sitt färdmål, varifrån sällskapet (för de var många!) skulle splittras. Vissa ville nämligen till södra Europa medan andra till norra.

I Europas städer, som innan Yersinias pestis ankomst, drabbats av växtvärk var det mer vanligt än dess antonym med en hälsa lägre än kategori 1 på WHO:s skala. Överbefolkade, smutsiga, dåliga sanitära förhållanden, brist på livsmedel, ensidig kost ...ja, var du ej rik eller hade det gott ställt på annat sätt var livet i staden inte det mest glorifierande, vilket passade Yersinias pestis ypperligt.

Efter att ha lekt globetrotter ett par år, där nästintill varje del av Yersinias pestis destinationer lämnats mer öde än Robinsons ö, fick de nog och försvann. Även om de var små var deras slagkraft desto större och folk, rika som fattiga, kom att bli såväl direkt som indirekt påverkade

När pesten drog in över Europa dog cirka halva dess befolkning. Detta var en hemsk händelse och dess grymhet ska absolut inte negligeras men...genom detta kom även fördelar att tyda sig. Helt plötsligt fick människorna, såväl rika Krösus som bonnadrängen tillika den livegne Alfred, möjlighet att b.la. äta nötkreatur, bo i ett stabilt hus, dricka mjölk, vin och öl. Likaså behövde Alfred ej längre jobba för slavlöner á la valfri snabbmatsvarukedja. Även om det inte fanns några fackförbund att tala om kunde en Alfred, med en stake och pondus, med råge höja både sin lön och även erhålla andra förmåner. Allt detta tillsammans gjorde att både Alfreds och Krösus livslängd ökade. De blev mer uthålliga, starka och immuna mot sådana skavanker, sjukdomar e.d. som tidigare varit dem förödande. 

I och med folks ofrivilliga bortgång ökade behovet av arbetskraft, vilket gjorde att folk likt Alfred kunde kräva mer i lön. Likaså kunde alla njuta av spannmålens avkastning. Eftersom befolkningen var mindre minskade också åkermarkerna. Detta gjorde att skog växte upp på nytt, vilket de överlevande utnyttjade till att bygga såväl fartyg och kvarnar som hus och andra byggnader. I städerna kom de sanitära förhållandena att bli bättre och trångboddheten minskade. Handeln kom att frodas och marknaderna runt om i Europa blomstrade likt aldrig förr. 

Även om de negativa effekterna bör ges plats i det främre rummet än att åsidosättas till det bakre, bör de positiva effekterna premieras av oss överlevare. Genom pesten, denna korrektion, kom de svaga och det dåliga att eroderas. Om de som överlevde gjorde det på grund av Guds nåder, starkt immunförsvar eller av ren tur kan vi enbart sia om. Emellertid är jag av övertygelsen att det mer lutar åt att den avgörande faktorn var ett starkt immunförsvar. Vi kommer här in på darwinismen; den mest anpassningsbara överlever genom evolutionens gåtfulla nycker.

Vi har tidigare diskuterat om du har viljan att vinna. Jag tror att många som levde i slutet av 1340-talet mycket väl önskade att "vinna" - överleva. Dock räckte det inte med vilja för dem; såväl Gud som Fortuna och evolutionen hade ett finger med i spelet och även om du hade det gott ställt räckte inte ens ett GAV i H&M på 20 kr för att köpa dig fri. 

Nu undrar du vad poängen med detta inlägg är. Ska detta inte handla om ekonomi? Jo, och dit kommer vi nu. 

Medan Mr. Market slår knut på sig själv och allt och inget sjunker har du, jag, vi, ni...ja, ALLA, valet och möjligheten att överleva. Således är vi inte utlämnade likt de stackars människorna på medeltiden. 

När vinden börjar blåsa har du ett val. Du behöver inte kasta allt överbord i hopp om att det ska hålla skutan flytande. Har du byggt ditt skepp av solitt virke samt undersökt det innan avfärd vet du att det kommer hålla sig över, och inte under, vattenytan. Förvisso kommer det skvätta upp lite vatten, men inte mer än att du kan ösa. Skulle sedan vinden övergå till kulingar gäller samma procedur. Är du riktigt rädd kan du alltid ta på dig en flytväst eller kalla på Flipper. Dock är detta onödiga åtgärder, för du vet dels att stormen kommer gå över, dels att skutan är lika stabil som Dr. Alban. Likaså, om du håller dig flytande är chansen stor att du kan, om du vill, fånga upp allt som de rädda valt att slänga överbord. Således kan du, till minimal kostnad, öka ditt lager under stormen och sedan, om det är ditt syfte, sälja när du anlänt i hamn. Annars kanske du ämnar följa den gyllene regeln - regel 72.

MYCKET är psykologi; känslor och tankar. Dessa behöver inte vara sanningar. Du har makten i dina händer. Du har makten att kontrollera HUR DU FÖRHÅLLER dig till dem. Utnyttja denna. Självklart talar jag för egen bok (#031...), men jag är fullkomligt övertygad om att de som slutligen står som vinnare i den värld vi kallar "börsen" är de som har makt och kontroll över deras förfaranden; de som kan kontrollera sig själva. Just nu är min första bok - Börspsykologi - slutsåld, men är åter i lager i mitten av februari. Den 100 % fristående uppföljaren - MER Börspsykologi - finns dock tillgänglig där böcker finns.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.