19 Jan, 2022

Volvo cars - Polestar

Uppdaterad:
18 Jan, 2024

 

Volvo Cars värde är beroende av Polestar

Hyfsat nyligen noterades Volvo Cars på Stockholmsbörsen och vilken succé det blev. Vi trodde nog inte riktigt på den utvecklingen och avstod från att teckna och missade därmed en hel del pengar men det är sånt som händer. Nu får vi gratulera de som gjorde bättre affär än oss helt enkelt. En del i att vi avstod var att vi inte är så imponerade av företagets produkter. En annan del var kopplingen till Kina och en tredje alla de konstiga turer som försiggick i anslutning till noteringen. Det var omstämpling av A-aktier och det kom ifrågasättande kring statlig inblandning och inte minst så startades en process med notering av Polestar via en SPAC. Volvo cars äger hälften av Polestar och den halvan värderas till ca 100 miljarder vilket i sin tur motsvarar nästan halva Volvo Cars börsvärde (260 miljarder). Eftersom Volvos börsvärde i så stor grad är kopplat till dess ägande i Polestar finns det skäl att tro att Volvo Cars aktiekurs kommer påverkas av Polestars utveckling och tillväxt.

Polestars tillväxt

Idag läste vi en artikel om Polestar och dels förfäras vi över antal sålda bilar: 29.000 st. Och dels över deras tillväxtmål på att få upp den siffran till 290.000 st bilar till år 2025. Polestars VD säger själv att siffran är skrämmande och vi håller med. Den avslutande förfäringen som vi känner över detta är det citat ni kan läsa på bilden. VD jämför alltså dera tillväxt med att sluta röka och hur man ska agera då. Kanske har han helt rätt men vi tycker nog inte riktigt att det är ett sätt att jobba som vi tycker om och vi väljer att inte äga Volvo Cars eller Polestar.

 

Läs mer

Polestar-VD:n om de nya målen: "skrämmande"

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.