22 Jan, 2022

Skymning?

Solen sjunker. Mörkret knackar på dörren. Kylan tilltar. Från sol, ljus och värme till dess antonym. Känns det igen? Händer det inte två gånger per år? Vet vi inte att för att det ska kunna finnas ljus, måste det finnas mörker? Yin och Yang, sill och nubbe och så vidare? Visst ”suger det” att värdet på portföljen minskar, men är då långsiktig och ser dig själv som nettoköpare i minst 5–10 år till finns ingen som helst anledning att kissa på sig. Detta såklart om du vet vad och varför du äger.

I långa loppet går börsen upp – det är en sanning. Alla bolag är ett derivat av världen. Utvecklas de, utvecklas världen. Utvecklas de inte, utvecklas inte världen. Upprepa i många, många år och vi har en apokalyps och då är det absolut strunt samma vem som hade mest pengar i väska; ty det är konserver och vapen som gäller. Visst förenklar jag och visst är jag raljerande, men… det är ändå ett sorts faktum. Negativ tillväxt, som förr eller senare visar sig i aktiekursen (precis som vice versa är legio), är små, små trappsteg ned i Dantes inferno; helvetet och skärselden (men med undantag att något paradis ej existerar).

Pengar är vad vi använder för att köpa mat, betala för boende samt skydd (försäkringar, övervakning, larm et cetera). Förr var vi tvungna att själva jaga och laga maten. Vi var tvungna att själva bygga vår koja samt samarbeta med andra i vår stam för att säkra upp skydd, vakter och så vidare. Dessa tre: mat, boende och skydd var vad som var prio ett. Det och, såklart, fortplantning. Samma driv har vi än idag, men istället för att skapa/laga allt själv använder vi pengar för det. Detta är en viktig faktor till att det väcks obehagskänslor när väskan minskar i värde, för system 1 i hjärnan tänker ”mindre pengar för överlevnad! Fuck! Sälj! Sälj så att du inte riskerar ditt eget liv!”. Egentligen rationellt, likväl inte. I en annan situation och med andra förutsättningar, men inte här om du är på börsen och ämnar vara här ”for the long run”.

Lite punkter att tänka på:

  • Pengar som du placerar på börsen ska ses som pengar du inte har.
  • Pengar som du placerar på börsen ska ha ett tidsperspektiv på minst +5 år
  • Ha aldrig mer pengar än vad du dels psykiskt klarar av, dels inte utsätter din vardag för lidande. Med andra ord: se till att du har pengar till allt från nytt kylskåp till att laga ett stenskott på bilen.
  1. Placera i bolag som du har skaffat dig en egen, unik uppfattning om. Gör du det vet du vad du äger och även varför du så gör. Tror du att sömnen kommer vara lättare, eller svårare om den här punkten följs?
  2. Läs, diskutera och interagera med andra, men utgå alltid från dig, din ekonomi och livssituation.
  3. Undvik i det längsta belåning. Varför stressa och är det verkligen värt kostnaden? Klarar du av det? Psykiskt? Finansiellt?
  4. Våga erkänna dina tillkortakommanden och använd insikten som medel att utvecklas. Det absolut bästa för att lyckas med detta är att skriva! Skriv en aktiejournal/dagbok! Låter det ”barnsligt”? Låter det… hm, fjortisaktigt? Må så vara, men det ändrar inte faktum. När det skakar. När du tvivlar. När allt känns jobbigt. Ja, då har du något att falla tillbaka på. Något att ”påminna” dig om allt analyserande och hela din strategi.

Nedgången som har präglat januari är inte något extraordinärt – tvärtom är det vanligt med korrektioner 2–3 gånger per år. Det är det normala. Det normala är också att börsen vissa år går upp, medan den andra går ned. Emellertid tenderar de positiva börsåren trumfa de negativa. Således blir nettot positivt.  

Det är i nedgångar som rikedomar förstörs, ja rent av krossas. Det är också i nedgångar som rikedomar skapas. Du har ett val. Makten ligger i dina händer. Du svarar inför dig själv och ingen annan. Valet du gör kommer att påverka stora delar av ditt liv. Välj klokt. Tänk och välj det som långsiktigt kommer göra dig till en mer hel, lugn och trygg människa. Det må vara skymning, nu. Men kommer den vara här för alltid? Det är en retorisk fråga. Gör nu jobbet, så kan vi fira skörden tillsammans!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.