2 Feb, 2022

Det gamla normala?

Om du börjat investera de senaste åren har du mer eller mindre inte varit med om annat än en rak, tydlig och relativt kraftig uppgång. Om du började efter sommaren 2015 har du fått vara med om en ränteoro under 2018 samt corona, men i första fallet varade det inte i mer än 5–6 månader (med extra kraft under Q4) och i andra fallet var nedgången visserligen kraftig, men återtaget snabbare än Lucky Luke hinner dra. Visst var det utmanande, men fokuserar vi på tidsperspektivet framkommer det faktum att det i de båda fallen är relativt kort.

Ett uttryck om att i en bred och stark uppgång kan till och med en pilkastande apa lyckas att skapa en positiv avkastning och jag tror det är få som säger emot att det har varit legio de senaste åren. Emellertid är det mer ”normala”, i brist på bättre ord, att bolags aktiekurser tenderar att gå vartefter bolagets fundamenta utvecklas. Går och utvecklas bolaget bra kommer det synas i aktiekursen. Kanske inte direkt eller ens de första månaderna, men förr eller senare kommer en positiv, fundamental utveckling synas i aktiekursen. Såklart gäller vice versa.

Tidigare år och decennier har det inte varit lika lätt att lyckas på börsen, för piltavlan har varit mindre att träffa och således har apan inte lyckats så bra. Visst har den ibland haft tur, men det har mer varit undantagsfall än regel. Jag tror att det nu, med start detta år, kommer bli skillnad på bolag och bolag och därmed aktie och aktie. Det kommer krävas mer av dig, investeraren, att följa de bolag du investerar i. Självklart skall en analys gjorts innan investeringen och beroende på vilken ”nivå” du vill ligga kan denna vara allt från att du satt dig in i bolaget och dess verksamhet på en mer allmän nivå, eller att du verkligen gräver djupt i allt från affärsidé via historik till bolagets alla siffertal.

Har du varken intresse, tid eller ork är det min tro att du inte bara kommer prestera bäst, utan även sova godast med att investera i fonder och, alternativt, investmentbolag. Det kan låta tråkigt, men med risk för att upprepa det som många andra redan har skrivit; det är en fungerande metod och över tid har den bevisats sig gång på gå gång.

”Tråkigt” är det att förlora penar, eller hur? Tråkigt är det att gå runt med en sorts oro i såväl magen som huvudet, eller hur? Tråkigt är det att känna hur mycket av ens (arbets/skol)dag går åt till ”onödigt” kollande på kurser och andra tidsstörande element, eller hur? Det är mycket roligare att vara närvarande, sova gott samt kunna njuta av livet i dess härliga glans. Du kan uppnå all av det sista. Det är ingen utomstående som hindrar dig, utan det enda hindret är du själv. Sätt dig ned och var brutalt ärlig med dig själv – vad fungerar bäst för dig? Vad passar dig bäst? Vad mår du bäst av? Lyssna på svaren, för det är din inre röst. Följ dem därefter.

Det ”gamla” normala tror jag är här för att stanna. Det ”nya” kan mycket väl komma tillbaka, men jag tror att över tid kommer dess närvaro vara likt en stigande aktiekurs har sina tillfälliga svackor/uppgångar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.