2 Feb, 2022

Lyxen att leva i en digital tid

Jag var intresserad av pengar redan som liten. Önskade mig ofta pengar i julklapp och födelsedagspresent och sparade veckopengens mynt i papprör tills de var fulla. Då gick jag till banken och satte in röret och fick ett nytt saldo att fylla i bankboken. Jag kunde se fram mot helgens veckopeng som skulle göra att röret med 5 kronor blev fullt och fråga mina föräldrar om vi kunde gå till banken redan i början av veckan efter. Jag skulle tro jag var 9-10 år under perioden jag kommer ihåg det här ifrån. Lite senare kommer jag ihåg att jag tyckte det var kul när jag fått årsbeskedet med räntan för sparkontot, det var på den tiden man kunde få 5% ränta eller något liknande på sparkontot, och troligtvis hade jag inte greppat konceptet inflation än så det kändes ju bra.

Jag köpte sen mina första aktiefonder när jag var runt 15 år. Varje morgon kollade jag kursen i morgontidningen och fyllde i kursen på ett A4-papper som jag hade i en pärm, multiplicerade kursen med antalet andelar jag hade och räknade ut mitt värde. Lite senare fick jag upp ögonen för text-tv där jag med hjälp av sidan 202 kunde få en uppskattning av hur min svenska aktivt förvaltade aktiefond skulle utvecklat sig i morgondagens tidning. Men jag hade också en japanfond och där kom jag på att jag i alla fall kunde se på text-tv hur japanska och svenska valutorna rört sig mot varandra. Det visade sig dock ha en mindre korrelation med hur min fond gick, men fick väl anses bättre än inget, i brist på annat.

Det här kom jag att tänka på idag när jag var inne och pillade lite i mitt excelark för aktier och kommande års utdelningar. Hur otroligt lätt det är att dels få tillgång till senaste kvartalsrapporterna men också att följa upp sin egen utveckling. Jag kan i nätmäklarens app sitta på tåget till Brunflo och se precis hur många aktier jag har, hur och när jag köpt och hur mycket pengar jag stoppade in under 2014. Och i mitt excelark kan jag snabbt kan få en bild av vad ytterligare ett år med återinvesterad utdelning skulle kunna innebära, eller vad skillnaden blir mellan om Kindred delar ut 4 eller 6 kr i år och om dessa pengar skulle investeras i Swedbank och de delade ut 10 kr per aktie 2023.

Ränta på ränta är svårt att greppa för de flesta när vi pratar riktigt lång sikt. Och att få ett barn att se storheten i att skjuta upp viss konsumtion är säkert inte lätt alla gånger. Men det måste ändå vara lättare med dagens teknik än när jag satt där med miniräknare och A4-papper i en pärm?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.