6 Feb, 2022

Vad kan vi lära oss av Nils van der Poel?

Ni var säkert fler som såg Nils van der Poel ta OS-guld på 5 000 meter skridsko idag på förmiddagen. Riktigt kul TV-sport tycker jag, med mellantider var 29e sekund där man kunna sitta i soffan och ropa "kom igen nu 29,0 på det här varvet...yes". Nästan i nivå med att sitta och vänta in rapport för Q4 med tillhörande utdelningsförslag från något större innehav och sitta och skumma igenom rapporten och mumla "kom igen nu 7,10 kr per aktie...yes".

Det som är lite intressant med Nils är att han tränar helt annorlunda än alla andra i världseliten i skridsko. Han tränar ingen skridsko alls under försäsongen, men tränar istället större mängd än alla andra främst på cykel. Detta för att bygga en så stor och bra grund som möjligt vilket gör att han kan träna mer och hårdare pass på skridsko än någon annan under månaderna inför tävlingssäsongen. Det här är ju svårt att i detalj överföra till så mycket annat här i livet som är användbart för gemene man i sitt liv och sina målsättningar, då vi är få som är villiga att styra hela livet för att åka 5000 eller 10 000 meter skridsko så snabbt som möjligt. Men modet att våga tänka själv och prova något nytt och eget är ändå något som man kan inspireras av.

Något som jag tycker är ännu mer intressant med Nils träning är hur noga han är med mätbarheten i sin träning. Han tränar måndag till fredag varje vecka och vilar sen på helgen. Det betyder att han från vecka till vecka vet exakt hur det ska kännas på måndag efter två vilodagar och kan jämföra med alla andra måndagar det senaste året, eftersom de också haft två vilodagar innan sig. Och han vet att det är fullt normalt att känna sig sliten en fredag och behöver kanske inte lätta på träningen bara för att det går tungt eftersom han haft samma känsla de 52 senaste fredagarna. När han går in i intervallperioden har han också helt standardiserade pass med i stort sett bara två olika hårda träningpass som han kör hela tiden. Så att han kan mäta exakt om det går bra eller dåligt varje gång han tränar ett hårt pass. Och inte kan gömma sig bakom gissningar eller undanflykter att det nog var rätt ok ändå om det går dåligt. Eller som han själv beskrev det i podden Spring Snyggt avsnitt 99 "jag går upp på morgonen och äter 3 bananer och sen exakt 40 minuter senare drar jag igång samma uppvärmning som jag alltid gör som tar 12 minuter, sen kör jag 5x21 minuter och vet exakt redan efter 15 minuter av första intervallen hur det känns jämfört med hur det ska kännas".

Det här låter ju på sätt och vis ganska tråkigt jämfört med att variera, gå på känsla och känna efter vad man känner för just idag. Men för resultatet verkar det ju verkligen fungera för Nils och jag tycker faktiskt det låter vettigt. Det bygger så klart på att man använder möjligheten att följa upp, analysera och jämföra och agerar på hur det fungerar. Det här tror jag man kan överföra till väldigt mycket som man verkligen vill prioritera. Vill man bara spara lite pengar till ålderns höst är det väl toppen med ett autogiro på 10% av lönen som dras varje månad till några indexfonder som man sen inte tänker så mycket på. Precis som det är toppen att gå en snabb promenad eller köra lite på gymmet några gånger i veckan för allmänt välmående. Men för den som vill nå toppen antingen på skridskobanan eller när det kommer till sparande och investeringar bör man nog mäta sina aktiviteter så noga man bara kan.

Hur mycket sparade jag den här månaden? Hur står sig det jämfört med förra månaden och samma månad förra året? Hur har min avkastning varit jämfört med index i perioder av uppgång och nedgång?

Vill du vinna OS-guld i sparande och investeringar? Eller nöjer du dig med att spara på en nivå som motsvarar div 2 eller till och med korpen? Bara man hittar en nivå som passar så är nog mycket vunnet. Och precis som med Nils kanske den mest fanatiska perioden är någon man orkar hålla något enstaka år.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.