15 Feb, 2022

Goobit - 5 skäl till att vi inte investerar!

 

Goobit Group - BTCX

 

Vi har valt att avstå från att investera i bolaget Goobit Group trots att de skulle kunna vara en typ av sk hackor och spadar i kryptovärlden. Nedan ger vi våra skäl till att inte investera i Goobit.

1. Namnet

I maj 2020 noterades Bitcoinbörsen BTCX via sitt ägarbolag Goobit Group på First North. Själva namnet Goobit verkar vara någon form av skämt som tycks betyda Go Bitcoin och redan där ser vi den första varningssignalen som gör att vi avstår från att investera i bolaget men det finns såklart fler anledningar. 

2. Osäker affärsidé

Verksamheten i Goobit verkar vara att de erbjuder handel i delar av bitcoins. Bitcoins som de först köper in och sedan säljer i delar. De exakta detaljerna är vi inte riktigt klara över och det är inte det viktiga för oss heller.

3. Oklara ägarförändringar

Strax efter noteringen, som skedde via en direktnotering, höjdes en och annan röst över hur det hade gått till med nyemissioner och ägarbyten strax innan noteringen och där kom ytterligare en anledning till att vi inte investerade. Det är enligt oss bättre med en publik listning med all granskning som det innebär än en direktnotering av det här slaget.

4. Huvudlösa uttalanden

Efter noteringen blev det också en del diskussioner på Twitter där storägaren och tillika styrelsens ordförande går till försvar mot det faktum att om man först köper in bitcoin för att dela upp dem så är man beroende av att kursen går upp, eller i alla fall ligger stabilt, för att långsiktigt vara lönsamma. Försvaret från storägaren blir då att förklara att "bitcoin går i snitt upp med 200 % om året". Med det i åtanke låter ju affärsidén att köpa in bitcoin och sen dela dem och sälja dem som en lysande idé. Inte många företag lyckas med att öka värdet på sitt lager med 200 % om året. Hur har det gått då? Jo när uttalandet skedde så låg Bitcoin i 57.500 dollar och nu står kursen i 42.300 dollar. Om bitcoinexperten ska få rätt så har vi med andra ord en ljus vår att se fram emot för Bitcoin.

5. Styrelseordförande köper aktier

Ovan nämnda styrelseordförande har under bolagets korta tid på börsen också roat sig med att köpa aktier i bolaget. Aktierna som köpts har köpts med ett antal som ska försöka anspela på ordet "elit": 1.337 st per dag under ett stort antal dagar. Ja som ni märker är detta ett bolag som verkligen ger skäl för uttrycket "sitter och leker företag".

Vi investerar som sagt inte i Goobit men vi önskar er 6.371 st som äger bolaget via Avanza lycka till med er investering,

Vill ni lyssna lite på bolagets storägare så medverkar han i Fill or Kill-poddens avsnitt "kryptospecial" vilket är värt att lyssna på. Länk HÄR.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.