22 Feb, 2022

Att göra nu; och i morgon.

Vad jag gör nu är vad jag alltid gör är att jag följer min strategi och min investeringsfilosofi. De passar mig och behöver nödvändigtvis inte passa dig. Jag utgår från mig, min privatekonomi och mitt liv i dess största allmänhet, med allt från arbete till andra åtaganden. Strategin har inte kommit till ”bara sådär”, utan den har med tiden växt fram; baserad på såväl framgångar som motgångar. Är den perfekt? Nej, utan den är alltid under utveckling, ty ständigt utvärderar och följer jag upp såväl process som utfall. Den är således dynamisk. Likt det mindset jag alltid eftersträvar att ha – dynamiskt mindset/growth mindset.

Jag läste i helgen ut boken Richer, Wiser, Happier (Green, 2021) och kan varmt rekommendera den. I bokens olika kapitel får vi följa olika investerare och vad som har gjort dem så framgångsrika. Den är således lite lik Investera som mästarna (Bernhardsson, 2021). Redan i första kapitlet sätts ribban och då jag har funnit och fortfarande finner mycket substans i och från Warren Buffett var det tacksamt att få följa Monhis Pabrai och dennes resa. Han ser sig själv som en klon av Buffett. Ja, han har byggt sin investeringskarriär på att i det längsta syna Buffetts sömmar och sedan applicera på och till sig själv, om än med vissa personliga anpassningar. Är detta fult? Är det ”fel”? Jag hävdar att så ej är fallet. Se, lär och läs av andra framgångsrika och ta efter det som du bedömer är värt att ta. Det är ju inte som så att Buffett har några copyrights på att ”sitta still i båten” eller att bara han får ”vänta när andra är giriga och köpa när andra är livrädda”.

Ovan inledning för mig in på hur att agera. Såväl nu, som i morgon och nästa vecka. Ja, just nu är det extra mycket brus och händelser i världen. Det som händer i Ukraina är inget annat än hemskt. Låt oss dock åsidosätta detta och se på saken utifrån en objektiv, enbart profitfokuserande investerare (vilket du är, eller hur?). Vad vi vet är följande:

  1. Historiskt har krig kommit och de har gått. Vissa har varit långa och förödande, andra inte fullt så långa och förödande.
  2. Historiskt har handelsembargon satts in. Och tagits bort.
  3. Historiskt har virus och andra smittsamma sjukdomar kommit. Och försvunnit.
  4. Historiskt har sanktioner har satts in. Och tagits bort.

Och så vidare och så vidare. Tänk dig att vi flyttar tillbaka tiden till 1939. 1940. 1941. 1942. 1943. 1944. WOW – säkert var det då över 80 % av jordens befolkning som upplevde att jorden skulle gå under och alla kände ”rädda det som räddas kan”. Eller varför inte ta kubakrisen, eller Vietnamkriget? Koreakriget? Oljekrisen? Dotcom-bubblan? Jag kan fortsätta, men jag tror poängen har levererats. Antingen kommer starka bolag ta sig igenom denna kris och komma ut än starkare, eller så kommer de gå under. Om ”alla” går under betyder det att vi befinner oss i en värld inte ens Fallout-serien kan visualisera och då är det verkligen skitsamma vem som hade (obs: preteritum) mest pengar på kontot. I stället handlar det nu om vem som har flest burkar ravioli i ryggsäcken och flest patroner till hagelsprakaren.

För att återkoppla till Pabrai och Buffett – det handlar om att ALDRIG låta sig ryckas med i stunden. Att ALDRIG fasta i det dagliga bruset. Idag kommer det skrivas femtioelva tusen artiklar om utvecklingen i Ukraina. Varför inte avvakta och läsa en som publiceras senare ikväll och där hela dagens utveckling skildras? Sedan covid-19 talas det om infodemi, dvs. att vi bombaderas med nya notiser 24/7/365. Vår kontrollberoende hjärna vill läsa alla. Även om den känner och djupt inom sig vet att den lider av det; energin försvinner, modet tappas, tid att lägga på annat, såsom jobb, försvinner  skapar stress, press och ångest och så vidare. Och så vidare. Till slut blir så trötta och med det vilsna. Vill du hävda att en utmattad och vilsen hjärna tar kolka, rationella beslut? … …

Är det dock ”kontroll” att läsa vad som händer? Det är att ha tillgång till den just nu existerande ”fakta” och de just nu existerande ställningarna, men är det kontroll? Nej – kontroll är att på saklig grund agera på ett sätt som man bedömer kommer gynna en själv i såväl det långa som korta loppet. Att studera en akties kurs är inte att ”ha kontroll”. Vad har du kontroll över? ”Jag ser att den står i 10 kr/aktie”. ”Jaha… och det är alltså ’kontroll’? Ursäkta, men tillåt mig skratta.”

Vad du ska göra idag är att återgå till din strategi. Din filosofi. Ställ dig själv frågor såsom:

1.Hur lång är min placeringshorisont?

2.Har jag en månatlig inkomst som ger mig kassaflöde att fortsätta investera och således skala in mig i de bolag jag vill äga, månad in och månad ut? Ska jag inte se till att använda den och då göra just det – köpa varje månad då jag vet att time in the market slår timing the market?

3.Har jag läst på om det/de bolag jag ämnar investera i? Kan jag dem? Förstår jag dem och deras affärsmodell?

4.Ämnar jag vara långsiktig? Dvs. är detta ett bolag jag, givet dagens fakta, kan se mig själv äga tills döden skiljer oss åt?

5.Har jag koll på bolagets finanser och har jag även studerat dess historik?

6.Måste jag köpa/sälja idag?

7.Kommer mitt beslut idag att ta mig ett steg närmare mitt mål?

Good investing out there! May Buffett et.al. be with you!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.