23 Feb, 2022

Jag vet att jag inte vet.

En bok jag hoppas och önskar att alla ska läsa är Howard Marks alster The Most Important Thing. Likaså hoppas och önskar jag att det är många av er läsare som prenumererar på hans memo. Sällan är det en bortkastad tid att läsa dessa, som lika sällan är skriva på en kaffekvart och således kräver både tid och energi av läsaren. Emellertid är det som så mycket annat här i livet att med engagemang, avsatt tid och energi blir ofta resultatet bättre än om det höftades fram under ett par minuters slit.

En sak som Marks, och många innan honom, lyfter fram är vikten av att veta att man inget vet. Läs det igen. Jag vet att jag inte vet. Det kan vara jobbigt att acceptera och införliva detta, men du gör dig själv en otjänst om du inte omhuldar det. Vet du, med 100 % säkerhet att, Evolution kommer fortsätta tälja guld i såväl västliga som östlig riktning? Vet du, med 100 % säkerhet, att Investor kommer fortsätta generera ett par procentenheter bättre än index även de kommande femtioelva åren? Vet du, med 100 % säkerhet, att det inte kommer bli en ny bostadsbubbla likt 2008, då alla världens centralbanker nu vet om vilka risker som finns?

Om ditt svar är ”ja” är jag den första att gratulera dig. Då är det egentligen bara att låna så många miljoner dollares som du kan, investera och vänta de fåtal(?) år som behövs för dig att casha hem livet.

"Jag är den klokaste mannen vid liv, för jag vet en sak, och det är att jag ingenting vet." (Sokrates)
 

Ingen vet och den som inbillar sig det, eller säger sig veta allt om idag och framtiden, gör sig själv en stor otjänst. I en värld som ständigt är i utveckling och därmed förändring kan vi inte, med 100 % säkerhetsmarginal, veta något om nästa dygn, vecka, månad eller år. Vi kan gissa, som är ett fulare ord för ”prognostisera”, men sällan är det inget annat än spaningar i teblad, eller kaffesumpar. Vi kan däremot förbereda oss! Och där har du din edge. Jag vet ingenting om morgondagen. Kanske blir jag påkörd, skadad för livet och sjukpensionär? Eller kanske blir jag uppsagd för osportsligt utseende? Oavsett kan jag idag förbereda mig såväl mentalt som ekonomiskt på att det kan regna de kommande dagarna, eller till och med månaderna.

Men om jag/ingen annan kan veta något om framtiden är det inte värt att ens värt att läsa på, räkna och studera bolagens historik, dess nuvarande marknadsposition och sedan beräkna en möjlig framtid? Grovt sagt; nej, men om du INTE gör det är risken stor att du investerar i bolag som verkligen, verkligen inte kommer existera i morgon. Genom att läsa på och vara insatt skrapar du i alla fall bort dräggen, skräpet. Cigarrfimparna som inte ens går att hålla mellan läpparna. Kvar är ”eliten”, men inte ens alla av den kommer att överleva de närmaste 10, 15 eller 50 åren.  

Jag vet att jag inte vet. Visst är det skrämmande att reflektera kring det? Vet du vad jag finner än mer skrämmande? De som tror sig veta. Oj… och de är många, tro mig. Gå ut på ett fik, eller sätt dig i personalrummet. Eller läs vilken marknadsanalys från valfri ”expert” som helst. De får betalt för att gissa, ofta på adekvata underlag. Emellertid och ännu en gång – det är gissningar (med finare ord: ”prognostiseringar”).

En lärdom att ta med sig är således att läsa på OCH följa upp i de bolag man investerar i. Det är lika viktigt att vara ödmjuk mot såväl sina styrkor som svagheter. Bara att vara medveten om att man alltid kommer ha vissa fel och avarter gör att du sätter dig själv i en mer ödmjuk ställning. Att investera är lika mycket en konst som en vetenskap och för att lyckas krävs mycket av dig som individ. Om du upplever att du inte har vare sig tid, psyke eller energi bör du reflektera kring att istället spara och investera i breda indexfonder.

Men… det är ju så… tråkigt. Så… osexigt. Det må så kännas, men är det tråkigt och ”osexigt” att snitta ca 7-8 % per år (exk. inflation)? Och detta till en minimal avgift och med vetskap om att man troligtvis kommer sova godare investerad i dessa än Azelio?

Det finns inga korrekta svar och du måste alltid utgå från dig, din ekonomi och din allmänna livssituation. Det är först när du är radikalt ärlig med och mot dig själv som du sätter dig i en position att handla såväl kortsiktigt som långsiktigt nyttomaximerande. Och tryggt.

Vi ska minnas Shakespeare, citatmaskinen framför övriga, men kanske jämte Buffett(?): ”A fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool.”

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.