28 Feb, 2022

Bank run

Vad är en bank run?

 

 

Vi har nog alla hört ordet Bankrun eller bank run de senaste dagarna. I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina har det börjat talas om en bank run eller bankrusning och vi tänkte att vi ska försöka förklara begreppet kort i detta inlägg. Man skulle kunna tänka sig att det är en "run" eller rusning av bankens verksamhet eller dess aktiekurs men det är det inte.

Här handlar det istället om att kunderna springer/rusar till banken för att ta ut sina pengar i rädsla av att de annars kan försvinna. Just de scenerna ser vi just nu på flera håll i Ryssland och om det fortsätter kan det innebära slutet för vissa banker och i längden för mer än det. För att stabiliseras systemet har många länder ett statligt insättningsgaranti-system. Oklart om Ryssland har något sådant och om det i så fall är tillämpligt i detta läge.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.