2 Mar, 2022

Keep it simple

Det råder hemska tider. Utmanande tider. Tider där vi alla, på ett eller ett annat sätt, sätts på prov. All styrka och all kärlek till alla de som på något sätt bidrar till kampen för Ukrainas suveränitet och mot Rysslands omänskliga och förkastliga agerande.

När börsen rasar är det lätt att dras med. Den tidigare tilltron och de egna övertygelserna får sig en törn av sjunkande aktiepriser. Inte för alla, men för många. Det ska dock sägas att ett bolags fundamentala utveckling inte dagligen avspeglar sig i aktien. Kortsiktigt är det mer eller mindre bara psykologi, diverse, för dagen, veckan och kvartalet aktuella, riktkurser och robotar som styr. Fokus ska vara på bolagets långsiktiga potential. Med långsiktig menar jag allt över fem år. Precis som vi själva inte växer 2 meter samma dag som vi föds, utvecklas inte ett bolag ”bara sådär – blixtsnabbt”. Det tar tid. Ibland kan resan vara smärt- och friktionsfri, ibland tvärtom. Detta är en emotionell kostnad – cost of admission - du måste vara beredd att betala. Är du inte det är risken stor att du kommer förlora kapital, när syftet egentligen är att öka det.

Det kan låta som ”enkelt”, men den volatila resan i aktiekursen kan för många vara så utmanande att de psykiskt inte klarar av att stå bi; att hålla ut. All styrka till er som upplever detta här och nu. Tro mig att det går – med rätt verktyg, mentala modeller men även med en jävlar anamma är det möjligt!

Jag influeras mycket av Warren Buffet (och hans parhäst, Charlie Munger), Per-Håkan Börjesson, Monish Pabrai med flera. Det de alltid lyckas med är att hålla det ”enkelt” och fortsätta fokusera på det som spelar roll. ”Take a simple idea and take it seriously.” Vad att fokusera på är individuellt, men det jag framför allt väljer att fokusera på är följande när jag studerar mina nuvarande och potentiella innehav.

Bolagets vinstutveckling. Här tittar jag extra på vinsten per aktie (VPA), då den är mer rättvisande. Jag tittar även på hur det egna kapitalet, skuldsituationen samt omsättningen utvecklas. Även här studerar jag hur den ser ut mätt per aktie. Utöver detta vill jag även se att bolagets brutto-, EBIT-, vinst- samt EBITA-marginal utvecklas positivt över tid. Detta är det jag främst fokuserar på.

När det är klart studerar jag de mer mjuka värdena, såsom ledning, sektor- och marknadsposition. Hur tycks kulturen vara? Vilken historik har VD och ordförande? Och så vidare. När detta är avklarat studerar jag värdering och vad ett rimligt antagande av vinst- och omsättningsökning torde vara given historik samt kommunikation från ledning.

Att ”bara” fokusera på dessa kan för vissa låta mycket, för andra lite.  Oavsett är det viktig att ta envar av dessa beståndsdelar på största och högsta allvar. Misstag, slentrianitet, kommer med stor sannolikhet att vara förödande. Det är dina pengar, ditt liv. Att inte ta allt på högsta allvar och ägna varje delmoment största möjliga fokus är att göra sig själv en (troligtvis kostsam) björntjänst.   

På temat ”hålla det enkelt” kan det även vara att klara av att stå ut. Ta det här med psykologi, som jag brinner extra för. Att förringa dess roll i såväl det vardagliga som ekonomiska livet kommer kosta. Det är inte ens tal om ”kanske” – nej, det kommer att kosta! Att inte ge den psykologiska aspekten av investeringar det spelrum den kräver och bara sådär utgå från att man klarar av att stå stark när det kommer en nordanvind är att utsätta sig för en onödig risk. Det är som att säga att du inte behöver någon flytväst eller livbåt, för du kommer ändå inte sjunka. Precis… Lex Titanic 1912.

Är psykologi och din förmåga att agera rationellt något enkelt? Absolut inte. Kan det göras enklare? Jag vet det. Kan du utveckla detta själv samt med nära förtrogna? Ja. Kan du skriva för att sätta ord på dina tankar och dina känslor? Ja. Kan du vara radikalt ärlig mot dig själv, både inåt och utåt? Ja. Kan du utveckla dig själv att bli starkare? Ja.

Välj ut och fokusera på några få delar. Börja alltid med det, för dig, mest essentiella. Först när du bedömer det vara och se bra ut kan du ge dig an det övriga. Ta en enkel idé och ta den på största allvar. Slänger du ihop din Pasta Vongole, eller tillagar du den med omsorg och kärlek? När blir bäst resultat? När får du mest värde för insatsen i form av tid, pengar och energi?

Skulle du hitta något under din analys som direkt säger dig ”nej – här ska inte investeras”, så fortsätt då inte att med både pann- och ficklampa hitta en ursäkt att investera. Gör som Buffett med flera och lägg bolagsrapporten/underlaget i den överfulla kartongen märk med ”No f*****g way”. Även det är ett exempel på att hålla det enkelt.

Att hålla det enkelt är allt annat än just det, men vad är alternativet? Att göra det svåra svårare? Välj ut några kärnfaktorer/Delar och fokusera främst på dessa.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.