2 Mar, 2022

Inledningen på börsåret

Såhär drygt 2 månader in på året kan jag konstatera att portföljen är ner 8% sedan årsskiftet. Vilket ska jämföras med -14% för storbolagsindex SIX30RX och -17% för det bredare indexet OMX Stockholm PI. Förra året när börsen gick bra gick min portfölj upp lite mindre än båda dessa index.

Om det här är en långsiktig trend som håller i sig är jag ganska nöjd, det vill säga jag kan leva med att min portfölj bara går upp 25% ett år när index går upp 30% om det innebär att den bara går ner 15% ett år när index går ner 20%. Då tanken främst är att bevara värde och att möjliggöra ett uttag på 4% om året plus inflation under de kommande 50 åren.

Frågan är dock om det verkligen är portföljen med sin inriktning mot stabila storbolag med utdelning som stått emot nedgången i början av året bättre än index? Ja kanske delvis. Bolag som Telia som inte hängt med när börsen gått upp de senaste åren ligger i stort sett plus minus noll i år. Och det är ju rimligt, för här förväntar jag mig i stort sett bara en avkastning i form av utdelningen. Precis som i mina D-aktier som också som väntat gått ner betydligt mindre än index. Men det är faktiskt inte den här typen av bolag som har räddad portföljen i störst utsträckning sett till totala nedgången i procent, då både Telia och D-aktierna är relativt små innehav i förhållande till exempelvis Investor som gått ner 15% hittills i år, det vill säga i nivå med index. Det är i stället det faktum att Globalfonderna (-4% i år) och Tillväxtmarknadsfonderna (+2% i år) väger så pass tungt i portföljen som gjort störst skillnad för totala procenten.

Exakt vilken slutsats man kan dra av det här är svårt att säga. Möjligtvis att svängningarna blir lite mindre med stor geografisk spridning. Den relativt stora andelen tillväxtmarknadsfonder bidrog absolut till sämre avkastning för portföljen som helhet under 2021. Även om inte tillväxtmarknadsfonder är något jag valt för att det ska stå emot i börsnedgångar på bekostnad av lite sämre avkastning i goda tider.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.