5 Mar, 2022

Vad är svårast – hålla ut i nedgångar eller tajma marknaden?

Så fort det kommer lite nordanvindar är det många som börjar tvivla. Sjuknade kurs tycks likställas med att bolaget presterar sämre. Givet att ingen ny information tillkommit och de/de specifika bolagen i fråga inte är utsatta för vad det nu än är som får börsen, på generell basis, att sjunka finns ingen som helst grund för att jämställa den dagsfärska aktiekursen med bolagets fundamentala utveckling. När hemska och krävande händelser, likt Rysslands invasion av Ukraina, sker dras alla aktiekurser ned med en och samma kam.

Det är i tider likt dessa som det blir psykologiskt tufft. Extra tufft blir det om du inte har gjort din läxa, läst på och analyserat bolaget. Då blir du snabbt osäker på vad du egentligen äger, om/hur det drabbas av krisen et cetera. Om du har gjort din läxa – vilket jag och alla uppmuntrar och uppmanar till – kommer det främsta hindret mot att utföra en mindre bra handling, såsom att sälja/skala av, vara ditt psyke. Är du mentalt stark att bada i skiten? Har du ett psyke starkt nog att se hur ditt kapital minskar, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad? Att se hur du liksom töms på blod?

”Jag klarade corona, så jag står robust!”. Förvisso sjönk börsen med cirka 35 % under slutet av februari och under stora delar av mars 2020, men därefter vände det. Nedgången varade i knappt 4-5 veckor. Detta är, och vänligen ursäkta min franska här, en piss i Mississippi; en fis i rymden. Jag ämnar inte bagatellisera nedgången, eller på något sätt säga att det var et psykologisk utmaning på nybörjarnivå. Det jag dock vill lyfta fram är att nedgångar tenderar att vara mycket längre samt brukar uppgångarna från dessa vara allt annat än lika snabba som under våren 2020. Ta finanskrisen 2008-2009. Där dröjde det fler än 900 dagar in index hade återtagit förlorad mark. 

Volatilitet är priset vi får betala för att vara exponerade – cost of admission. Warren Buffett säger att volatilitet är investerarens bästa vän, vilket jag är beredd att skriva under på. Jag ska inte ha mitt investerade kapital på flera år och kanske kommer det ”aldrig” att säljas givet att bolagen fortsätter utvecklas bra. År efter år får jag utdelningar, som mer ofta än sällan stiger mer än inflationen. Bara under den här veckan, vecka 9, höjde två av mina brittiska innehav sin utdelning med 22 % respektive 19 %. Vad aktiekursen och därmed mitt värde i form av pengar, på såväl dags- som vecko- och månadsaktuell basis, är berör mig föga givet att bolagets fundamentala utveckling är intakt. Som jag och många tidigare har skrivit kommer en akties pris förr eller senare motsvara bolagets underliggande verksamhetsutveckling.

Börspsykologi är extremt viktigt för att lyckas. Du kan vara hur duktig som helst på att räkna och prognostisera, likt en doktor kan allt om människokroppen. Men om vår kära doktor får panik i operationssalen spelar hans kunskaper föga roll. Klarar han ej av när olika verktyg/maskiner börjat pipa och varna är det ju struntsamma att han essade alla sina kurser på Hogwarts… Förmågan att kunna vara rationell, behålla lugnet… Den är essentiellt och inte bara inom investeringar, utan i livet som helhet.

"[...]ett repeat på detta och vår investerare kommer ha missat en enorm avkastning under börsens trappa uppåt mot nya höjder[...]"
 

Vissa tror sig kunna tajma marknaden. Köpa på styrka och sälja på svaghet. Det är nog fullt möjligt, men vad är svårast? Att hålla ut i nedgångar, eller tajma marknaden? Frågar du någon när allt är guld och gröna skogar tror jag många tror sig vara psykiskt starkare än vad de egentligen är. Tyvärr tror jag också att många förkastar, eller bagetalliserar, psykologins roll. ”Det ä lá ba’ att hålla ut liksom…?”. Visst – men det där ”bara” kan för många vara nog så krävande. I våra huvuden är ofta frasen "ska bara" mycket lättsam. Det låter som att det är "a big no issue". Emellertid tenderar det ofta att vara det, vilket jag tror du säkert kan reletera till.

Börsen stiger en procent. ”Dags att köpa?”, tänker vår investerare. ”Nej, det är nog bara en tillfällighet; ett hack i den nedgående trenden.” Börsen stiger för andra dagen och denna gång med 2,3 procent. ”Köpa? Nej, detta är typiskt för björnmarknader – långtgående nedgångar men med några få, kraftiga försök till uppbrott. Lika bra att avvakta.” Den fjärde dagen köper vår investerare lite, men redan dagen efter sjunker börsen. ”Fan. Jag visste det”, tänker vår investerare och säljer. ”Typiskt björnmarknader”. De närmaste dagarna stiger börsen igen, men vår investerare står vid sidan, observerande. Den femte dagen köper han och får vara med på ytterligare två dagars uppgång. Dock sjunker börsen kraftigt den sjunde dagen. ”Fan. Jag visste det. Det var ett litet längre uppbrottsförsök, men trenden är tydlig. Jag avvaktar.” Sett repeat på detta och vår investerare kommer ha missat en enorm avkastning under börsens trappa uppåt mot nya höjder.

Jag säger inte att något är mer rätt än annat. Det viktiga är att utgå från sig själv. Det jag emellertid säger är att du bör reflektera noggrant mellan alla alternativ, dess konsekvenser samt vad konsekvenserna av konsekvenserna är (second order consequences). Inget är lätt. Det är jag den första att skriva under, men vem sade att det skulle vara just det? Välj det som passar dig bäst, men välj på rationella, noggrant genomtänka grunder.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.