14 Mar, 2022

En digital flyttportal för tjänstepension borde vara självklar 2022

Det är få ämnen inom området privatekonomi som varit i mer fokus än flytt av tjänstepension de senaste åren. Och under våren 2021 kom äntligen ett steg i rätt riktning då det beslutades om ett avgiftstak som gör att pensionsbolagen får ta ut max 600 kr för en flytt av fond- och depåförsäkringar.

Även om man många gånger kunnat flytta sin tjänstepension tidigare så innebar givetvis en avgift på tiotusentals kronor i princip att man låstes fast även om man inte var nöjd med sin befintliga tjänstepension. Så maxtaket för flyttavgift var verkligen ett steg i rätt riktning för en marknad med sund konkurrens och därmed minskad risk för höga avgifter i flera lager. För är det något som vi verkligen vet så är det avgifternas betydelse för ett långsiktigt sparande som till pension.

Trots de nya reglerna med en lägre avgift för att flytta sin tjänstepension är det fortfarande många som upplever det som krångligt och rörigt. Man förstår inte riktigt vilken typ av tjänstepension man har och vet inte vilka man kan flytta och hur man i så fall gör för att flytta. Enligt AMF verkar dessutom det vara så rörigt att 1/3 av de som trots oklarheterna lyckas flytta sin tjänstepension inte vet om att de flyttat den (AMF Flyttrapport 2021). Troligtvis har dessa personer fått hjälp att flytta pensionen av någon rådgivare eller för att bli ”helkund” hos en bank och på så sätt få lägre boränta. Och det säger sig ju självt att den som inte ens vet om att den flyttat sin tjänstepension nog inte riktigt har kollat igenom och jämfört alla alternativ ordentligt. En liten rabatt på boräntan syns visserligen i plånboken redan första månaden, men äts kanske på sikt upp flera gånger om av en onödigt dyr avgift för tjänstepensionen.  

Med tanke på hur rörigt detta ämne tydligen är för gemene man kunde man tänka sig att de anställda på MinPension.se jobbade dygnet runt med att informera och möjligheten att flytta sin tjänstepension, avgifternas betydelse och inte minst att underlätta möjligheten att flytta tjänstepension till bolag med lägre avgifter och bättre utbud. Men så verkar inte vara fallet.

När Nordnet med sparekonom Frida Bratt i spetsen har föreslagit att MinPension.se borde bli den naturliga platsen där man inte bara kunde få en överblick på sin pension utan också genomföra flytt av tjänstepension helt digitalt var tydligen intresset väldigt svalt. Trots att MinPensions egen konsumentundersökning visat att ”folk förväntar sig mer än bara information” på deras hemsida.

Frida Bratt misstänker att förklaringen kan vara att MinPension i Sverige AB är ett helägt dotterbolag till branschorganisationen Svensk Försäkring. En branschorganisation som rimligtvis inte alls är jättesugen på att pressa avgifterna och underlätta flytt till bolagen med lägst avgifter. Läs mer om Nordnets och Frida Bratts arbete med en central och helt digital flyttportal och det motstånd de möter.

Jag håller med. Att få bort orimliga flyttavgifter var ett bra första steg, men det ska givetvis gå att flytta tjänstepensionen snabbt och enkelt via en helt digital lösning 2022!

Reklam: Jag har ett betalt samarbete med Nordnet kopplat till mitt pensionssparande som jag gör i min firma och som går att följa via Shareville, men innehållet i inläggen kopplade till pension och Nordnet är helt mina egna.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.