18 Mar, 2022

Vikten av idé- och kulturhistoria

Ännu en fredag, ännu en helg. Ännu en solig dag, ännu en dag när allt är BRA. Kanske är börsen upp, kanske ned. Kanske är börsen upp, men din portfölj ned? Kanske vice versa? Ännu en gång – det handlar inte om dagsaktuella värden. Inte heller om hur värdena utvecklas vecka till vecka. Nej, det rör sig istället om år. Bolag som växer gör det inte över en natt. Det tar tid, precis som det gjorde för dig när du var yngre och mindre.

Då och då får jag frågor där skribenterna undrar om jag kan ge förslag på bra böcker om ekonomi i dess allmänhet, men i ett historiskt perspektiv i synnerhet. Jag brukar då svara att jag råder alla att läsa brett och inte alltid (och bara) fokusera på ekonomi. Ekonomi är världen och världen är ekonomi. Utvecklingar som vi ser och uppmärksammar i vår vardag, såsom streamingtjänster, kaffemaskiner et cetera är alla förknippade med bolag och därmed ekonomi. Men de hade inte kommit till om inte X inträffat. Och att X inträffade beror på att Y inträffade. Och så vidare.

"History is a cyclic poem written by time upon the memories of man" (P. B. Shelley)
 

Genom att läsa om historia, men framför allt idé- och kulturhistoria, kommer du öka din insikt i människan, hennes utveckling och historia. Du kommer lära dig se mönster, strukturer, samhällsutvecklingar och så vidare. Inte sällan tenderar dessa att återupprepas, eller "rimma" med tidigare epoker, likt det på 1980-talet var populärt med ömsom rock, ömsom disco - något som sågs som ”off” under 1990-talet, då det skulle vara eurodisco och… ja, Genesis och… Hanson? Eller Backstreet Boys och Britney Spears?

Att läsa om historia kommer inte bara berika ditt liv och din förståelse för omvärlden, såväl på hemmaplan som bortaplan. Det kommer också göra att du kan glänsa vid TP-bordet och i tv-soffan när ni sitter och tittar på På spåret. Det kommer att berika dig för att få en större inblick och insikt i varför vissa produkter och tjänster är starka och varför andra är dömda att gå under. Och så vidare.  

Jag har tidigare recenserat flera av nedan titlar, men mitt råd är att göra en enkel googling likt ”Titel + review” eller dylikt. Listan här under står i en sorts inbördes ordning, men titlarna kan absolut läsas i exakt vilken ordning du vill.

Sapiens: en kort historik över mänskligheten (Harari, 2014)

Vete, vapen och virus (Diamond, 2005)

Berättelsen om allt: 13,8 miljarder års historia  (Christian, 2018)

A Concise History of the World (Wiesner-Hanks, 2015)

Sidenvägarna: en ny världshistoria (Frankopan, 2018)

The WEIRDEST People in the World  (Henrich, 2021)

Why Natiosn fail: The Origins of Power, Prosperity and Povetry (Acemoglu & Robinson, 2012)

The Fourth Turning (Strauss & Howe, 1997)

Black Athena (Bernal, 1991)

The Dawn of Everything (Graeber & Wengrow, 2021)

Det globala imperiet (Bard & Söderqvist, 2011)

Digital Libido (Bard & Söderqvist, 2018)

Samtliga av dessa är väl värda sin tid och låt det just ta tid. Läs, lägg ifrån dig och reflektera. Försök att införliva och relatera. Låt bokens text få den tid som den behöver, för någon stress från varken boken eller någon annan finns inte. Läs, få en ökad förståelse och du kommer inte bara bli kung/drottning i tv-soffan, utan även som investerare.

Att läsa, diskutera och tänka tvärvetenskapligt är alltid att föredra; alltid att eftersträva. Genom att släppa in flera olika perspektiv breddar du ditt synfält och ökar sannolikheten att du kommer se samt identifiera saker som andra, mer enspåriga och tunnelseende skulle missa.

Har du läst några av ovan? Vad anser du om dem? Är det någon titel i listan som väcker ditt intresse?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.