29 Mar, 2022

Prisinflation och livsstilsinflation

Jag har flera gånger under årens lopp skrivit om det här med inflation då ämnet är så centralt för den som inte kan förvänta sig löneökningar utan ska leva på ett kapital vars avkastning måste kompensera för högre priser i framtiden. Min generella åsikt har alltid varit att jag i min vardag inte märkt av den hutlösa inflation som många år pratat om under flera år. 

Ett sådan exempel är att jag bodde i studentrum 2001 som kostade 3000 kr i månaden och som styrketränande ung kille som just flyttat hemifrån så köpte jag mycket ägg, vilket jag kommer ihåg kostade 2 kr styck. Den mobil jag hade fått av mina föräldrar när jag bodde hemma behövde bytas ut till en mindre (då skulle man ha så liten mobil som möjligt) vilket kostade några tusenlappar och då kunde jag ringa, spela masken och skicka SMS. Sedan dess har jag 95% av tiden betalat mindre än 3000 kr i månaden för mitt boende, nästan aldrig betalat så mycket som 2 kr styck för ägg och senast jag bytte mobil kostade det ungefär lika mycket som 2001 trots att jag nu kunde kolla film, blogga, lyssna på podd, kolla karta inkl min egen position, logga in på banken, lysa ficklampa och räkna miniräknare med mobilen. 

Men nu på senare tid har inflationen verkligen slagit till även mot mig. Pizza på lokala pizzerian som nyligen kostade 90 kr kostar nu 100 kr (+11%), 500g kvarg har senaste månaden gått från 9,90 kr till 11,90 kr (+20%) och bensinen har gått från 17 till 21 kr på relativt kort tid (23%).

Min uppfattning (som jag så klart skulle behöva göra en mycket noggrannare studie än att basera det på magkänsla) är att matpriserna i mindre och dyrare butiker har stigit mer än i större lågprisbutiker och att inte kampanjpriserna har stigit i samma utsträckning som ordinarie priserna. Det vill säga, det har alltid varit billigare att handla på kampanj på Willys än att spontanhandla på ICA Nära, men att skillnaden både i kronor och procent är större nu än för ett halvår sedan. Som sagt inget jag kan bevisa med något excelark med 50 olika varors pris vid fem olika tillfällen, men ändå baserat på att jag är rätt intresserad av att kolla priser i matbutiken.

Mycket större än inflationen på enskilda varor är så klart den genomsnittliga människans livsstilsinflation. Vi som grupp lever mycket lyxigare idag än för 50 år sedan och de flesta individer lever dyrare som arbetande 35 åring än som studerande 20 åring. Vilket så klart är bra och fullt rimligt så länge det sker under kontroll och genom medvetna val.

Bloggkollegan Fabror Fri har vid några tillfällen skrivit att en mycket viktigare resurs än familjens ihopsparade miljoner är deras kunskap att leva billigt och klara sig på lite och ändå trivas. Trots att de idag lever billigt (ungefär vår budget fast de är 5 i sin familj och vi är 2) så kan de vrida ner kostnaderna ytterligare utan att det är några problem om det skulle behövas. En prisuppgång på 10% slår så klart mycket hårdare på en familj som innan prisuppgången spenderar 50 000 kr i månaden och sparar 2 000 kr än en familj som spenderar 30 000 kr i månaden och sparar 22 000 kr. Kan då dessutom familjen som spenderar 30 000 utan problem om de vill sänka sina kostnader till 25 000 kr blir skillnaden i säkerhetsmarginal och tolerans mot högre priser enorm.

Nu kan jag inte säga att vi på något sätt agerat i vår vardag till följd av de ökade priserna. Vi lever på drygt 20 000 kr i månaden, tjänar mer än så på deltidsarbete och skulle utöver det kunna plocka ut över 40 000 kr i månaden från portföljen. Så att köra mindre bil än våra 1 000 mil om året eller gå ner från att äta pizza två gånger i månaden till att äta det en gång i månaden pga högre priser har hittills inte varit aktuellt. Helt enkelt för att det inte känns som det spelar någon roll om vi lägger 360 eller 400 kr i månaden på pizza. Men jag måste erkänna att jag ibland saknar denna strikta livsstil och jag skulle på sätt och vis gärna vilja att kaffet blev så dyrt att jag kände mening med att hoppa över kaffet till frukosten två dagar i veckan. Så kunde man sitta här hemma varje tisdag och torsdag utan kaffe till frukost och känna att man gjort något meningsfullt och längta till dagen efter då kaffet troligtvis skulle smaka godare efter 48h uppehåll.

Hur upplever ni inflationen? Är det något som ni verkligen agerat på till följd av högre priser?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.