2 Apr, 2022

INBooks nyemission

Uppdaterad:
31 Jan, 2024

⎮BETALT SAMARBETE⎮

INBooks

INBooks är ett sälj- och utvecklingsbolag inom småföretagande och bokföring. Bolagets ambition är att ge små och nystartade företag en möjlighet att skaffa bättre kontroll och spara pengar genom att förenkla och digitalisera faktureringen och bokföringen för dem. Genom ett enkelt system för de små företagarna och ett stödsystem för bokföringsbyrån kan både småföretagaren och bokföringsbyrån bli mer lönsamma.

Ett digitalt och mer automatiskt bokföringssystem är tänkt att kunna skapa lite annorlunda flöden där redovisningskonsulterna blir mer rådgivande och ska därmed också kunna hjälpa företagen att utveckla sin verksamhet istället för att ”bara” bokföra.

INBooks riktar sig mot en marknad av ca 1 miljon småföretagare (företag med mindre än 5 anställda) och de tror att deras båda program INBooks Företag och INBooks Flow ska kunna ta en del av den här marknaden. INBooks Företag är bolagets redovisningsprogram med många smarta och enla funktioner. INBooks Flow är stödsystemet för redovisningsbyrån och här har såväl digitalisering som automatisering en viktig roll att fylla.

VD heter Mikael Folkesson och han kommer direkt från Fortnox där han suttit med i ledningen.

SaaS-modell

Likt alla moderna bolag har INBooks en så kallad SaaS-modell på sina intäkter. Detta innebär att kunden betalar en månatlig kostnad för programmet. Grundpriset för INBooks Företag är 139 kr/månad och 39 kr per månad per tillkommande användare. I programmet finns också en del tilläggstjänster som man kan välja mellan.

Självklart är båda systemen web-baserade.

Intressant system för oss som företagare

Som småföretagare tycker vi att det känns som att INBooks är något på spåren och vi blir faktiskt lite sugna på att testa systemet. Eftersom fastighetsbolaget är så pass stort att det krävs auktoriserad revisor och då all bokföring sköts externt där så blir det dock inte optimalt. Hade vi kört med enbart redovisningsbyrå hade vi dock gjort ett skarpt test, helt klart!

Hård konkurrens

Konkurrensen som INBooks har att slåss med är snudd på mördande. Eller vad sägs om SPCS, Fortnox, Visma, Bokio mfl. De tre största har ca 70 % av marknaden. Utmaningen för INBooks blir att lyckas övertyga kunderna om att de tjänar på att använda ett modernt och användarvänligt program från INBooks istället för någon av konkurrenterna. Kommersialisera och marknadsföra produkterna med framgång helt enkelt. Om kundstocken fylls på upplever bolaget sig ha goda chanser att bli lönsamma.

Ännu inte lönsamt

INBooks är i dagsläget inte lönsamt men chanserna är goda så snart man nått en tillräcklig kundstock. Det är där bolaget har sin akilleshäl. Idag omsätter INBooks 6,8 miljoner SEK (inkl betydande aktiveringar) och redovisar en förlust på 17,7 miljoner SEK. Tillväxten utgår från mycket blygsamma nivåer men de har växt från 4,6 miljoner SEK (2020) till 6,8 miljoner SEK (2021) men då aktiveringar i gpr blir den svårbedömd. Nettoomsättningen för 2021 var blott 0,7 miljoner. 

 

Erbjudande Nyemission

Erbjudandet utgörs av units och varje unit består av en aktie och en teckningsoption TO1 Och en teckningsoption TO2. Totalt omfattar erbjudandet högst 33.000.000 units.

Teckningskurs: 0,80 kr per unit

Minsta teckningspost: 6.500 st units (5.200 kr)

Emissionsinstitut: Aktieinvest

 

Utspädning

Utspädningseffekten vid fullt utnyttjat erbjudande innebär en utspädning om 20 % för aktieägare som inte deltar i nyemissionen. Vid teckningsoptionen TO2 kommer ytterligare 14,3 % vilket innebär en total utspädning på 42,8 % vid fullt utnyttjande. Pengarna från nyemissionen planeras användas till återbetalning av brygglån till 18 %, Försäljning och marknadsföring i Sverige till 38 %, Produktutveckling 24 %, Kundsupport och administration till 20 %.

Likviden från Teckningsoption TO2 planeras användas till Försäljning/marknadsföring till 60 %, Produktutveckling till 20 % och kundsupport och administration till 20 %.

 

Garanter och Teckningsförbindelser tecknar 90 %

Nyemissionen är tecknad till 15 % av tecknignsförbindelser och garanter har åtagit sig att teckna 75 %. Vi hade gärna sett en lite högre grad av förbindelser men det känns ändå tryggt att det finns garanter.

 

Tidsplan för företrädesemissionen

23 mars 2022 - Godkännande från Finansinspektionen

28 mars-12 april 2022 - Teckningsperiod

Kvartal II 2022 – planerad notering på NGM Nordic SME

 

Lite klurigt att värdera

Det är inte helt lätt att värdera aktier och units och teckningsoptioner vid den här typen av erbjudanden och det märks också i handeln med såväl aktie som i rätterna. I lägen som detta kan vi för egen del tycka att det lättaste sättet att resonera är att fundera över om vi tror på bolaget och dess affärsidé eller inte och om vi tror på dem så köper vi.

Tecknar

Vi tror att företaget är något på spåret med en intressant produkt och inte minst en VD som borde veta vad han gör och vi kommer teckna oss för en liten chanspost och sen får vi se om marknaden tycker som oss eller inte.

 

Läs mer om INBooks och teckna

 

INBooks - nyemission

INBooks prospekt

Teckna INBooks med BankID

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.